Ağız kokusu kişiye ve çevresine rahatsızlık verebilen ve günlük hayatı zor hale getirebilen bir durumdur. Yaydığı kötü koku nedeniyle, kişinin sosyal yaşantısının sekteye uğramasına dahi neden olabilmektedir. İnsanların çoğu ağız kokusunu gargara, naneli sakız ve şekerlerle maskelemeye çalışsa da sorunun kaynağına inilmediği ve yeterli ağız hijyeni sağlanmadığı sürece, ağız kokusu varlığını sürdürmeye devam edecektir. Tıbbi adı halitosis olan ağız kokusunun oluşması, birçok farklı nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Nedenleri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de bebeklikten yaşlılığa kadar her çağda insanların karşılaştığı problemler arasındadır. Peki ağız kokusu neden olur?
Ağız kokusu geçici veya uzun süreli olabilir. Aynı zamanda farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. En yaygın görülen ağız kokusu sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
Ağız kokusu oluşumunun büyük çoğunluğu ağız ve diş rahatsızlıklarından kaynaklandığı için, kokuyla karşılaşıldığı zaman yapılması gereken ilk şey bir diş hekiminin görüşünü almaktır.
Bu soruyu doğru şekilde cevaplayabilmek için öncelikle ağız kokusunun kaynağı tespit edilmelidir. Sabahları yeni uyanıldığında ağızda koku oluşması oldukça normaldir. Kokunun gün içinde kendiliğinden kaybolması beklenir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak koku kalıcıysa, sebebi sandığınızdan çok daha farklı olabilir.
Ağız içi hijyenin tam olarak sağlanamamasından dolayı oluşan ağız kokusunun giderilmesi, ağız ve diş temizliğinin eksiksiz yapılmasıyla gerçekleştirilebilir. Eğer dişlerinizi günde 2 kez düzenli olarak fırçalıyor, diş ipi kullanarak besin artıklarından tamamen kurtuluyor ve diş muayenelerinizi her yıl düzenli olarak yaptırıyorsanız, ağız kokusu yaşamanız pek olası değildir.
Ağız kokusu şikâyeti halen devam ediyorsa, çürük dişlere dolgu veya kanal tedavisi işlemi uygulandıktan sonra kokunun ortadan kalkması beklenir. Ancak tüm bu tedbirleri almanıza rağmen ağız kokusu şikâyeti sürüyorsa, diş beyazlatma veya diş fırçalama ile düzeltilmesi mümkün olmayan bir rahatsızlığınız olabilir. Doğru şekilde ağız kokusu tedavisi görmek ve bir mide hastalığına sahip olup olmadığınızı baktırmak için iyi bir gastroenteroloji uzmanının görüşünü almayı deneyebilirsiniz.
Ağız kokusu ile nefes kokusu, sıklıkla birbiriyle karıştırılabilen rahatsızlıklardır. Eğer hasta ağız bakımını düzenli olarak gerçekleştiriyor ve herhangi bir diş veya diş eti sorunu bulunmuyorsa, ağız kokusu yerine nefes kokusu problemiyle karşı karşıya olunması muhtemeldir. Nefes kokusunun kaynağı ağız değildir, oluşan koku içten gelir. Akciğerden gelen nefes kokusunun nedeni, alt solunum enfeksiyonları veya akciğer kanseri başlangıcı olabilmektedir.
Nefes kokusu yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu aynı zamanda vücut kokusu, göz yanması ve gözlerde yaşarma şikayetlerinden de yakınır. Eğer ağızda oluşan kötü kokunun nefes kokusu olduğunu düşünüyorsanız, bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Bebeklerde ağız kokusu, diş etlerine takılan mama ve gıda parçalarından, pamukçuk hastalığından ve diş etlerinde oluşan çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle ilk aylardan itibaren bebeklerin ağız bakımına özen gösterilmeli, özellikle diş çıkarma döneminde diş eti bakımı hassasiyetle gerçekleştirilmedir.
Bebeklerde ağız bakımı, kaynatılıp ılıtılmış suya batırılmış temiz bir tülbent veya gazlı bezle kolaylıkla yapılabilir. Ancak çocuklarda ağız kokusu görüldüğünde, daha kapsamlı bir temizlik yapılması gerekir. Yumuşak kıllı bir diş fırçasına, çocuklar için özel olarak üretilen diş macunlarından leblebi boyutunda sıkılmalı ve dairesel hareketlerle dişlerin temizliği sağlanmalıdır.
Eğer çocuğunuzda, kendinizde veya bir yakınınızda, diş ve diş eti sorunlarından kaynaklanan aşırı ağız kokusu problemi olduğunu düşünüyorsanız alanında uzman diş hekimlerimizden randevu alabilir, detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
1- İçten Gelen Ağız Kokusunu Gidermek için Ne Yapılabilir?
Mide kaynaklı sorunlar ağız kokusu oluşumuna neden olabilir. İçten gelen ağız kokusunun önüne geçmek için mide sağlığına dikkat etmek gerekir. Koku oluşumunun önüne geçmek için mide asidini yükselten süt ürünlerinden ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır.
2- Geçmeyen Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen bireylerde ağız kokusu şikâyeti görülebilir. Ancak geçmeyen ağız kokusu, mide sorunları gibi birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir. Geçmeyen ağız kokusunun oluşumuna neden olan başlıca durumları sigara kullanımı, reflü, baharatlı ve asidik gıdaların fazla tüketilmesi, alkol kullanımı ve laktoz intoleransı olarak sıralamak mümkündür.
3- Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Sürekli ağız kokusu sinüzit, zatürre, bronşit, reflü, gastrit, şeker hastalığı ve çeşitli diş eti rahatsızlıklarının habercisi olabilir.