Çocuklarının huzurlu bir şekilde uyumasını her anne baba ister. Ancak, uyurken çocuğunuzun dişlerini sıktığını ve gıcırdattığını mı fark ettiniz? Bu konuda paniğe kapılmanıza gerek yok. Ancak, kendiliğinden geçmesini de beklememelisiniz. Diş gıcırdatma veya diğer adı ile bruksizm, birçok nedenle ömür boyu karşılaşılabilecek bir rahatsızlıktır. Peki, çocuklarda diş gıcırdatması neden olur? Çocukların 5 yaşından itibaren daimi dişleri gelmeye başlarken dişlerini gıcırdatmaları normaldir. Bunun haricinde de gıcırdatmanın oluşumuna neden olan etmenler olabilir. Çocuklarda uyurken diş gıcırdatması ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Süt dişleri düşüp, kalıcı dişlerin sürdüğü dönemde çocukların çok şiddetli olmayacak düzeyde diş gıcırdatması normal kabul edilir. Özellikle süt azı dişlerinin ve süt köpek dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki hafif aşınmalar, çenenin de büyümesi ile yeni sürecek kalıcı dişlere yer açılmasında önem taşır. Kalıcı dişlerin sürmesi sırasında da diş etinde oluşan baskı, çevre dokularda bulunan sinir uçlarını ve çiğneme kaslarını uyarır. Bu sebeple oluşan diş gıcırdatmaları tüm kalıcı dişler sürdüğünde genelde ortadan kalkmaktadır.
Çocuk doktoru ve diş hekimleri, çocuklar ve bebeklerde diş gıcırdatmanın sebepleri arasında şunları da görmektedir:
Ebeveyn olarak çocuğunuzun diş gıcırdatma sorununa çözüm üretmek istersiniz. Bunun için öncellikle uykuda diş gıcırdatması nedenleri öğrenilmelidir. Böyle bir durum yaşandığında ilk iş olarak bir diş doktoruna giderek çocuğunuzun çene yapısının ve dişlerinin normal olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekir.
Çocukların okula başladığı dönemde çikolata, şeker, fastfood gibi gıdalarla ilişkisi daha fazla olabilmektedir. Belki size çok dolaylı gelebilir ama reflü ve bağırsak parazitleri de diş gıcırdatmasına neden olabilir. Çocuğunuzda diş gıcırdatmasının beraberinde uykuda ağzından fazla salya geliyorsa bağırsak parazitleri birincil şüpheli olabilir.
Bunların yanı sıra burun tıkanmaları, solunum yolları iltihabı, kronik sinüzit ve sağlıksız beslenme de diş gıcırdatmaya neden olabilmektedir. Şimdi sizlere çocuklarda diş gıcırdatması rahatsızlığının belirtilerinden bahsedelim.
Her tıbbi problemde olduğu gibi bruksizmin (diş gıcırdatması) de kendini gösterdiği belirtiler bulunmaktadır. Ebeveynlerin bu belirtileri takip etmeleri oldukça önemlidir. Belirtilerin sıklığı ve sayısı size yol gösterici olacaktır. Böylece çocuğunuzun diş yapısında bir hasar varsa fark eder ve bir hekime başvurabilirsiniz.
Bruksizm yaşayan çocuklarda görülen belirtiler şu şekildedir:
Dişlerdeki hassasiyetin artışını soğuk ya da sıcak bir şey yiyip içerken sızlamasından da fark edebilirsiniz.
“Çocuklarda uykuda diş gıcırdatması nasıl geçer?” sorusunun cevabı, bunu yaşayan birçok ebeveynin merak ettiği ortak konudur. Daha büyük çocuklar için, dişlerin hizasının bozulmasına veya ciddi ağrılara sebep olan diş gıcırdatma sorunu genelde bir koruma aparatı ile tedavi edilmektedir. Bu aparata gece bekçisi denmektedir. Aparat, dişlerin hasardan korunması için üst diş etlerinin üzerinden geçen esnek, ince bir plastik parça şeklindedir. Bununla beraber, büyüme çağındaki çocukların dişleri devamlı olarak değişir ve bu durum da aparatın tam oturmasını engeller. Ayrıca çocuklara bu aparatın takılmasında çeşitli zorluklar da yaşanabilir.
Esasında diş gıcırdatmanın özel bir tedavi yöntemi yoktur. Bu rahatsızlığın sebebi stres ve kaygı ise çocuğunuz uyumadan önce onunla kucaklaşabilir ya da ona güzel hikayeler okuyabilirsiniz. Günlük yaşamında hobi edinmesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Dişlerini gıcırdatan çocuğunuzu uykusundan uyandırmak doğru bir hareket değildir. Bu, çocuğunuzun uyku düzeninin bozulmasına neden olacaktır.
Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını korumak için pedodonti hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Bebeklerin diş sağlığı için ise bebeklerde diş ne zaman çıkar adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çocuklarda diş gıcırdatması varsa ve sürekli tekrar ediyorsa, bir diş hekiminden randevu alma zamanınız gelmiş demektir. Diş hekimi öncelikle kırılan, tahrip olan ve yontulan bir diş var mı kontrol edecektir. Diş gıcırdatmasına neden olan yanlış bir diş hizalanması olup olmadığını kontrol etmek isteyecektir. Eğer herhangi bir diş tahribatı söz konusu ise bunun giderilmesine yönelik bir tedavi planlar.
Diş gıcırdatma hangi vitamin eksikliğinden olur?
Yanlış beslenme ve özellikle de anti- stres vitamini olarak bilinen B5 vitamininin eksikliği önemli bir etkendir.
Diş gıcırdatmaya ne iyi gelir?
Stresi azaltmak, ağız koruyucu, kafein ve alkolden uzak durmak diş gıcırdatmasını önlemede etkilidir.