Günlük enerjimizi kazanmamız için yemek yiyebilmemizi sağlayan dişlerimiz en önemli organlarımızdan biridir. Hem bize estetik bir görüntü sağlar hem besinlerimizi çiğneyerek besin almamızı kolaylaştırırlar. Dolayısıyla bizim için önemli bir yere sahip olan dişlerimize çok dikkatli bir şekilde bakarız. Ağrı olması durumunda vücuttaki en fazla acıya sebep olan bölge diye bilinir. Eğer bir sorun var ise bitmek tükenmez bir şekilde, günün her vakti bize işaretler verir. Anında bir diş hekiminden randevu alıp bu gibi ağrılara ani çözümler bulamayız “Diş ağrısı nasıl geçer?” ve “Diş ağrısına ne iyi gelir” diye araştıran bireyler ağrıyı geçiştirmek için evde çözüm arayışlarına girerler.
Diş ağrısına ne iyi gelir değinmeden önce dişler neden ağrır bunun cevabını verelim. Diş ağrısı gezegendeki en sancılı ağrılardan biridir. Dişte bir sorun olduğunu bize bir saniye olsun unutturmaz. Farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek bu ağrılar bireyin gününü mahvetmeye yeter de artar. Tüm gün doğru dürüst yiyecek yiyemeyen kişinin daha da bitkin düşmesine neden olur. O yüzden derhal bir doktora gidilmesi şarttır. Günümüzü mahveden bu ağrı çeşidinin birçok sebebi vardır. Ağrının sebebi şu sorunlardan kaynaklı olabilir:
Dişlerin bakımsızlığından veya genetik yatkınlıktan oluşabilecek bu sorun çürüyen dişte ve etrafında benzersiz bir ağrı yaratır. Çürük diş ağrısı bakterilerin dişinizi ele geçirdiğini gösteren bu işaretin göz ardı edilmemesi çok önemlidir.
Yenilen sert bir cisimden kaynaklanabilecek bu durum diş etinde oluşturduğu baskından dolayı çok kötü ağrı yapması mümkündür. İçinde kan damarları ve sinirler bulunan diş yapısı hasar aldığında çok kötü bir ağrı yaratabilir. Diş etinin de hasar almış olması mümkün olduğundan dikkat edilmesi gereklidir.
Genelde 20 yaşları civarında çıkan bu diş grubu çıkarken tüm dişlere baskı yaparak kendine yol açmaya çalıştığı için sizlere zorlu bir süreç yaratır. Hem çıkarken yırttığı diş etinden hem de baskı yaptığı diş grubundan dolayı ağrı yapması mümkündür. 20’lik dişler çıktıkları gibi bazı kişilerde çürüdüğü için bu ağrının çürük ağrısı da olması mümkündür.
Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda ortaya çıkabilen bu tehlikeli diş eti ağrısı sancılı bir süreç yaratabilir. Ağzınızdaki ağrı, diş etinizde başlayan bir iltihabın bir belirtisi olabilir. Bazı durumlarda diş köküne ilerleyen bu iltihap dişinizi kaybetmenize sebep olabilir.
Eğer dişlerinizi korumak için önceden bir kaplama yaptırdıysanız bunun için düzenli kontrole gitmelisiniz. Eğer dikkat etmezseniz parça sıkışmalarından veya dişleriniz gelişirken koruma yapısının bozulmasından oluşan kaplama diş ağrısı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda nokta atışı belirtiler yoktur. Belki ağrının nerede olduğuna göre ufak bir tahminde bulunabilirsiniz. Ancak rastgele bir ağrı olduğunu düşünmüyorsanız diş hekimine görünmeniz çok fazla önem arz edebilir. Diş kaybı gibi ciddi sorunlardan uzak durabilmek için tedbiri elden bırakmayınız.
İlk olarak diş ağrısı gibi sorunların en başta önüne geçmek için diş temizliğini ve 6 ayda bir gerçekleştirmeniz gereken diş kontrolünü aksatmamalısınız. Saf mükemmellikle bu sorundan kurtulamazsınız ancak bu sayede böyle ağrıları yaşama ihtimalini düşürebilirsiniz. Diş ağrıları durumlarında her an doktora gitme lüksü olmayan insanlar için yapmaları gereken uygulamalar diş randevusunun tarihi gelene kadar kendi imkanlarıyla sorunu hafifletmektir. Diş ağrısı problemine verilebilecek evde çözüm teknikleri şunlardır:
Dişinizde bulunabilecek olası bakterileri ve yemek parçalarını bu sayede temizleyerek dişinizi rahatlatabilirsiniz. Yediğiniz yemekten dolayı dişlerinizin arasına giren sivri bir parça tüm bu sorunlara neden olmuş olabilir. Eğer çürük dişten kaynaklanan bir ağrı ise bu yöntem sizi bir nebze rahatlatacaktır.
Bu şekilde dişinizi dezenfekte edebilir ve ağrıya sebep olacak olası bakteri popülasyonunu ağzınızdan atabilirsiniz. Eğer evinizde hazır gargara sıvılarından yoksa tuzlu su ile de bir nebze olsun rahatlayabilirsiniz.
Doğal bakteri temizleyicilerden olan sarımsağı çözüm için kullanabilirsiniz. Ağrıyan veya çürük olan dişin üzerine koyup beklemeniz oradaki bakterileri temizleyecektir. Ayrıca nane ve maydanoz gibi ağız kokusu gidermesiyle ünlü olan otlar da temizlik konusunda iş görecektir.
Dişin daha fazla ağrı yapmasını istemiyorsanız ağrıyan dişinizle ile yemek yememeye çalışın. Olabildiğinde ağrıyan bölgeye baskı yapabilecek hareketlerden kaçının. Ağzınızın diğer kısmıyla yiyerek beslenmeye çalışın. Çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden ve içeceklerden kaçının. Soda gibi asitli içeceklerden kaçının. Şekerli içecekler dişinizdeki çürüğü daha da kötü bir durum içerisinde bırakacaktır.
Unutmayın, en iyi tedavi düzenli bir ağız temizliğinden geçer. Acil ağrılarınızın olduğu durumlarda diş hekimine görünmeyi asla ihmal etmeyiniz. Bu yöntemler ağrıyı geçici olarak atlatmanıza yardımcı olacaktır ama çoğu zaman yeterli bir çözüm değildir. Diş konusu hafife alınacak bir şey değildir. Aşırı diş ağrısı durumlarında direk hastanelerde bulunan acil bölümüne gidiniz.
İltihaplı diş ağrısı en çok acıyı yaşatan ağız rahatsızlıklarından biridir. Dolayısıyla “İltihaplı dişe ne iyi gelir?” sorusu hastalar tarafından en çok merak edilen sorulardandır. Sadece dişten kaynaklanmadığından dolayı diş eti ağrısı da gözlemlenebilir. Acilen halledilmesi gereken bir rahatsızlık olduğu için büyük ihtimalle doktorun gerekli doz seviyesinde antibiyotik ile ağrınıza son verecektir. Ancak doktora gidene kadar evde bulunabilen doğal antibiyotiklerle de iltihabın daha fazla ilerlememesini sağlayabilirsiniz. Özellikle ağzında kanal tedavili diş ve delik diş bulunan kişiler bu konuda ekstradan dikkatli olmalıdırlar. Hastalığın ilerlememesi için şunları uygulayabilirsiniz:
Çocuklar genel olarak şekerli yiyeceklere çok düşkün oldukları için çürük diş ağrısı çekmeleri sürpriz değildir. Çocuklar ağrılara karşı daha hassas olduklarından dolayı bu duruma daha az tahammül edebiliriler. Dolayısıyla ebeveynlerin aklına da “Çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusu gelir. Çocuklar her ne kadar daha hassas da olsa yukarıda belirtilen ana çözümler uygulanabilir. Özel olarak dikkat edilmesi gerekenlerden biri de dondurma gibi aşırı yiyecekleri tüketmesine izin vermemek olur.
Özellikle genç bireyler de sorun yaratan bu ağrıya dikkat edilmesi gereklidir. Genetik nedenlerden dolayı çıktığı gibi çürüyebilir, ağız yapısı küçük olan bireylerin dişlerinde şekil bozukluğuna yol açabilir veya çıkacak yer bulamadığı için yanlış şekillerde çıkarak ağız yapısını mahvedebilir ve diş damak ağrısı problemleri yaratabilir. Bu sebeplerden dolayı yirmilik dişler çıkarken doktor kontrolüne girilmesi önem arz eder. Duruma göre 20’lik diş çekimi yapılabilir ve çekilmesinde bir sakınca yoktur. Sancılı bir süreç geçiren ve “20’lik diş ağrısına ne iyi gelir?” diye merak eden hastalar için doktor tarafından önerilen bir ağrı kesici kullanılabilir. Bunun yanında diş temizliği de aksatılmamalıdır.
Ne sıklıkla dişlerimi muayene ettirmem gereklidir?
Ne kadar sık olursa o kadar iyi olsa da dişlerinizi en az 6 ayda bir kontrol ettirmeniz gereklidir.
20’lik diş kaç günde çıkar?
20’lik dişlerin çıkması her insan için farklı bir deneyim yaşatsa da diş yapınız el veriyorsa 15-30 gün içerisinde çıkması beklenir.
İltihaplı diş çekilmeli mi?
İltihabın ilerleme derecesine göre dişinizin çekilmeli mi yoksa kurtarılabilir mi soruları yanıtlanır. Eğer erkenden tedbir alıp en kısa sürede müdahale edilirse kurtarılması çok olasıdır. Diş ağrısı gibi sinyallerde tedbiri elden bırakmamalısınız. Dişin çekilmek zorunda olması gibi sonuçlar sizin ihmalkarlığınıza bağlıdır.