Diş etleri, dişin etrafını kaplayan ve dişleri desteklediği bilinen dokulardır. Diğer diş sorunlarının aksine diş eti kanaması ağrı ile birlikte olmayabilmektedir. Bu nedenle kimi zaman önemsenmeyen, kimi zaman normal karşılanabilen bir durumdur. Öte yandan, sağlıklı diş etleri kanamayacağı için ciddiye alınması gereken bir ağız sağlığı sorunudur. Durduk yere diş eti kanaması dişlere de zarar vermesi mümkün durumlardır. Bunun yanı sıra, diş eti kanamaları ağız sağlığı haricinde bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
“Diş eti kanaması neden olur?” sorusunun birbirinden farklı cevapları bulunur. Bu seçeneklerin hepsi önemsenmesi gereken durumlardır. Durduk yere, sabahları ya da fırçalarken oluşabilecek diş eti kanamalarında mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir. Bu noktada diş hekiminize ya da doğrudan diş etleri ya da diş köklerinde bulunan kemiklerin tedavisinde çalışmalar yürüten bir periodontoloji uzmanına danışmanız faydalı olacaktır. Böylece, sorunun nedenine ulaşabileceğiniz gibi erken tedavi fırsatınız da bulunur.
Diş eti kanamaları, toplumda yaygın görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Kişinin yaşam biçiminin etkileyebileceği gibi genetik faktörler de durduk yere diş eti kanamasının açıklaması olabilir. Tedavi için gereken ön koşul, kanamanın nedenini tespit etmek olacaktır. Nedeni kişiden kişiye göre değişebilecek kanama nedenlerinin sık rastlanan yaygın sebepleri de mevcuttur. Diş eti kanaması:
Dişin kanaması, yanlış ağız bakım ürünleri nedeni ile de oluşabilmektedir. Bu nedenle diş eti kanaması neden olur sorusunun asıl cevabını bulabilmek için diş hekiminize danışmanız en mantıklısı olacaktır.
Diş eti kanamaları, toplum tarafından aksi düşünülebiliyor olsa da kendiliğinden oluşan durumlar değildir. Kanamanın mutlaka altta yatan bir nedeni olmaktadır. Yetişkinlerde yaşanan diş kaybının yarısından çoğu diş eti rahatsızlıklarından kaynaklanır. Bu nedenle diş fırçalarken diş eti kanaması sıradan karşılanmak yerine hızla müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Diş fırçalarken yaşanan kanama; diş etinize uygun olmayan bir fırça tipi kullanmaktan, sağlıksız diş macunu kullanımından, farklı rahatsızlık ve sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durumun en yaygın sebeplerinden biri ise diş etrafında plak ve taş birikimidir. Birikmenin sonucunda diş eti iltihapları meydana gelebileceği için, diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği önemli ve gerekli bir işlemdir.
Bebeklerin ve çocukların kendi ağız sağlığı ve hijyenini sağlayabilmesi zordur. Bu nedenle diş fırçalama gibi işlemler sırasında dikkatli olmak önemlidir. Bebeklerin diş çıkarması sırasında diş eti kanamasının normal olduğu düşünülse de bu durum normal ve sağlıklı değildir. Bir vitamin eksikliğine, altta yatan hastalığa ya da diş eti iltihabına işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bebeğin vakit kaybetmeden diş hekimine götürülmesi gerekmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmesi durumunda diş hekiminiz, çocuk doktoruna yönlendirecektir. Öte yandan, yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da basit diş eti kanamaları yaygındır ve panik yaşamadan önlem almak mantıklı olacaktır.
Herhangi bir dönemde olduğu gibi sabahları diş eti kanaması da birbirinden farklı nedenleri olabilmektedir. Bu durum; diş ipi kullanımı eksikliğinden, yetersiz diş fırçalama rutininden, vitamin eksikliği ve farklı sebepler sonucunda yaşanabilir.
Sabahları diş eti kanaması durduk yere olmaz. Mutlaka diş eti çekilmesi gibi altta yatan bir sebebi vardır. Önlenmesi için ise nedenin tespiti oldukça önemlidir. Bu noktada beslenme düzeninde radikal değişiklikler gerekebileceği gibi ağız bakım ürünlerinin de iyileştirmesi faydalı olacaktır. Dişin kanaması kısa bir süre için dahi olsa dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır.
“Diş eti kanaması nasıl geçer?” sorusunun cevabını eksiksiz şekilde tespit edebilmek için öncelikle kanamanın nedenini bilmek gereklidir. Bu nedeni diş hekimleri ve diş eti uzmanları, diş etinin muayenesi sonucunda bulabilir, bir tedavi planı oluşturabilirler. Çürük ve ağrıyan dişler için olduğu gibi diş eti kanaması için de muayene olmak oldukça önemlidir.
Diş eti kanamasının geçmesi için mevcut iltihabın ilaç desteği ile tedavi edilmesi gerekebilir, ilaç seçimi ise diş hekimi uzmanının karar vermesi gereken bir seçimdir. Plak kaynaklı tekrarlayan diş eti kanamaları ise diş taşı temizliği ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi, travmaya bağlı ağız kanaması için farklı, altta yatan hastalıklar için farklı şekilde oluşturulacaktır.
Diş eti kanaması hangi vitamin eksikliği?
Farklı vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle de olabilse de özellikle C vitamini ve K vitamini eksikliğinde gözlemlenmektedir.
Diş eti kanamasına hangi ilaç iyi gelir?
Diş eti kanamasını hızla kesebilen ve tedavi edebilen ilaç türleri mevcuttur. Öte yandan bu ilaçlar diş hekimi tarafından tavsiye edilmeli ve denetimsiz kullanılmamalıdır.
Diş eti kanaması evde nasıl geçirilir?
Çeşitli diş eti kanamalarının nedenleri, K vitamini eksikliği ya da diş eti iltihapları sonucunda olabilir. Bu durumda vitamin takviyesi, tuzlu su ile ya da çeşitli ilaçlar ile gargara kanamaya iyi gelecektir. Öte yandan sorunun tespit ve tedavisi için diş hekimine danışmanız mantıklı olacaktır.