Diş hassasiyeti, genel olarak dentin veya kök duyarlılığının yaşanması durumu olarak açıklanabilir. Çoğu zaman ortaya çıkan ağrının şiddeti aratabilir ve hastanın günlük faaliyetlerini yerine getirmesini engelleyebilir. Çünkü yenen ya da içilen soğuk, sıcak, tatlı gibi birçok yiyecek dişlerin ağrımasına yol açar. Böyle bir durum yaşıyorsanız sizin de dişleriniz hassas demektir. Peki, diş eti hassasiyeti neden olur?
Diş hassasiyetinin genel nedeni, dişeti hastalıkları veya çekilmesi olarak bilinmektedir. Bu problemlerle dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyet yaşanır. Diş kökünde yani kuron bölümünde mine gibi koruyucu bir tabaka yoktur. Bunun yerine sement kökleri olan yumuşak bir tabaka bölgeyi kaplamaktadır. Yaşanan sorunlar nedeniyle de dentin ortaya çıkar.
Çok sık görünen dişeti çekilmesinin yanı sıra aşırı sert fırçalamak da diş minesinin aşınmasına neden olur. Aynı şekilde yanlış diş macunu kullanımı da dentinin meydana çıkmasını sağlayabilir. Tüm bunların yanında aşağıdakiler de diş hassasiyeti sebepleri arasında olabilir:
Diş hassasiyetinizin neden olduğuyla alakalı bir sorunuz varsa diş hekiminize danışmalısınız. Diş hekiminiz, sorunun altında yatan sebebi bularak gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Aynı zamanda size gerekli önerileri de verecektir. Peki, diş hassasiyetine ne iyi gelir?
Bir bardak soğuk su içtiğinizde veya şekerli yediğinizde dişleriniz sızlıyorsa, diş hassasiyeti yaşıyorsunuz demektir. Tabi, yukarıda da belirtildiği gibi bunun birçok sebebi olabilir. Bunun için bir diş hekimine gitmeniz gerekir. Ancak alacağınız bazı önlemlerle diş hassasiyetinizi aza indirebilirsiniz. Şimdi diş hassasiyetinize iyi gelecek dört altın kuralı vereceğiz.
Diş minesi aşınması veya dişeti çekilmesinden dolayı meydana gelen diş duyarlılığı, dolgu yaptırmakla geçmez. Bunun yerine diş hassasiyetinizi azaltacak bir diş macununu marketlerden hemen temin edebilirsiniz. İçlerinde dentindeki kanalları yani, tübülleri doldurarak duyarlılığı azaltan bazı maddeler vardır. Yatmadan önce temiz pamuklu beze küçük bir parça macun sürerek hassas dişinize yayabilirsiniz.
Fırçalamadan önce de diş fırçanızı ıslatmamalısınız. Diş macunu tükürüğünüzle köpürmelidir. Normalde de doğru fırçalama yöntemi budur. Bu diş macunlarıyla düzenli şekilde dişlerinizi fırçaladığınızda birkaç hafta içinde dişlerinizin hassasiyetinin azaldığını görebilirsiniz. İçinde florür ve daha etkili maddeler olan macunlar, hassas dişler için başarılı sonuçlar verir.
Özellikle çürük sorunlarından kaynaklanan diş hassasiyetiniz varsa, florür içeren ağız gargaraları kullanabilirsiniz. Bu sayede diş duyarlılığının zaman içinde önüne geçersiniz. Bu ağız çalkalama suları, genel olarak reçetesiz satılır ve rahat şekilde marketlerde de bulabilirsiniz. En az bir dakika boyunca günde bir iki defa ağzınızı bu sularla çalkalayın.
Hassas dişlere sahip olan kişilere bazen hekimler, jel de verebilir. Çünkü bu jellerde marketlerde bulunan gargaralara göre daha yüksek miktarda florür vardır. Örneğin dişetinden kaynaklanan bir duyarlılığınız dişlerinizi daha duyarlı hale getirebilmektedir. Böyle durumlarda diş hekimleri, sorunu ortadan kaldırabilecek özel bir florür içerikli jel önerebilir.
Dişte toplanan plaklar da diş hassasiyetine neden olabilmektedir. Böylece sıcak, soğuk, tatlı veya ekşi yiyecekler yediğinizde diş hassasiyeti meydana gelebilir. Her gün plaklara karşı savaş açmanız bu duyarlılığı azaltacaktır. Bu nedenle dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamanız gerekir. Ayrıca dişlerinizi fırçaladıktan sonra günde bir defa diş ipi ile temizleyin.
Diş ipi tartarların temizlenmesi için oldukça etkilidir. Ancak burada da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Öncelikle zaten hassas olan dişlerinizi daha fazla aşındırmamak için nazik davranmalısınız. Diş ipini baş ve işaret parmağınıza dolayıp yumuşak hareketlerle aşağı yukarı doğru hareket ettirin, asla zorlamayın. Aksi takdirde hassas dişeti dokusuna zarar verebilirsiniz.
Hassas dişlerin temel nedeni, çoğunlukla diş minelerine zarar verildiğinden kaynaklanmaktadır. Dişleri fırçalarken sert diş fırçaları kullanmak bu duruma neden olabilir. Aynı şekilde sert hareketlerle dişinizi fırçalamanızdan dolayı da diş hassasiyetiniz artabilir. Özellikle diş eti çekilmesinden sonra korunmasız olan dentin, diş fırçası aşındırmasına karşı daha kırılgandır.
Yumuşak diş fırçası kullanmanız, hassasiyetinizi önemli bir derece azaltabilir. Diş fırçalarken de yumuşak hareketler kullanmanız gerekir. Çünkü yumuşak dokunuşlar, fırçanın daha iyi hareket etmesini sağlar. Aynı şekilde daha etkin bir diş fırçalama süreci de geçirmiş olursunuz. Piyasada çok fazla yumuşak diş fırçası vardır. Ancak emin olmak için diş hekiminizden tavsiye isteyebilirsiniz.
Günlük ağız bakımınız için doğru ürünleri tercih ettiğinizde diş hassasiyetinizin önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz. Bunlar, çok küçük dokunuşlar olarak görülür. Ancak yine de “Diş hassasiyeti nasıl geçer?” sorusuna cevap bulmak için diş hekiminizle konuşmalısınız. Çünkü bazı durumlarda birtakım tedaviler uygulanması gerekebilir. Öyleyse, diş hassasiyetiniz için ne gibi tedaviler uygulanır?
Diş hassasiyetiniz varsa ve kalıcı çözüm bulmak istiyorsanız mutlaka bir diş hekimine danışmalısınız. Çünkü bu duyarlılığın birçok farklı sebebi olabilir. Diş hassasiyeti eğer çürüklere, dişeti çekilmesine bağlıysa farklı türde tedaviler uygulanacaktır. En çok hassasiyete sebep olan sebeplerden biri, dişeti çekilmesidir. Diş hekiminiz burada dişetlerinize yönelik tedavi uygulayacaktır.
Çürük dişlerinizden kaynaklanan hassasiyet için genellikle kanal tedavisi yapılır. Böylece daha sağlıklı dişleriniz olacaktır. Eğer ki diş sıkma gibi nedenlerden dolayı bu problemi yaşıyorsanız, hekiminiz farklı tedaviler uygular. Böyle durumlarda genellikle oluşan aşınmaları kapatmak için gece plağı tedavisi yapılmaktadır.
Tüm bunların yanında bir diğer nedende kırıklara bağlı olan diş hassasiyetleridir. Kırık bir dişiniz varsa ve bu nedenden dolayı ağrı yaşıyorsanız, hekiminiz daha farklı yöntemlerle tedavi eder. Burada dolgu ve implant tedavisi sıkça uygulanmaktadır. Sebebe göre değişiklik gösteren özel tedavilerle diş hassasiyetinizin önüne geçilebilir. Ancak tabii ki, tedavinizi olduktan sonra ağız ve diş bakımınıza özen göstermelisiniz. Aksi takdirde çok daha kötü şekilde sorunları tekrar yaşayabilirsiniz.
1- Diş Hassasiyeti Neden Olur?
Diş hassasiyeti birçok farklı sebepten meydana gelebilir. Çoğunlukla dişeti çekilmesi, çürük, kırık diş gibi sebepler hassasiyete yol açabilir. Aynı zamanda sert diş fırçalama da aşınmaya neden olabilmektedir.
2- Diş Hassasiyeti için Ne Yapılmalı?
Florürlü macun ve gargara kullanılabilir. Bunun yanında dişlerin düzenli şekilde fırçalanması gerekir. Aynı zamanda sert biçimde değil yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır. Yumuşak diş fırçasının tercih edilmesi de hassasiyeti azaltabilir.
3- Diş Hassasiyeti Kendiliğinden Geçer mi?
Bu durum, her hastada farklı şekilde görülmektedir. Ancak kırık, çürük veya dişeti çekilmesi gibi hassasiyetlerde tedavi olunması gerekir. En net sonucu, diş hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.