Diş kırılması; zaman aşımına uğramış ve büyük hacimli dolgular, ağızda asit oluşumunu artıran çeşitli yiyeceklerin sık tüketimi, ağız kuruluğu, sportif faaliyetlerde yüze alınan darbeler ve kazalar gibi nedenlerle meydana gelebilir. Çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliği de dişlerin zayıflayarak kırılganlaşmasına neden olur. Diş sağlığı için vitamin ve bazı minerallerin yeterli miktarda alınması gereklidir.
Diş kırıkları erken müdahale edilerek uzman bir hekim tarafından tedavi edilmelidir. Müdahale edilmeyen kırıklar, bakteri toplamaya başlar ve enfeksiyona neden olur. Önemsiz görünen bir çatlak bile zamanla ciddileşerek günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli diş bakımı alışkanlığına sahip olmak ve özellikle diş ipi kullanımı ile periyodik hekim kontrolleri, ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.
Diş kırılması özellikle çocuklarda ve yaşlı insanlarda sıklıkla meydana gelmekle beraber, her yaştaki kişilerde görülebilir. Dişler, oldukça kuvvetli bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra çeşitli etkenler nedeni ile çatlayabilir ve hatta kırılabilirler. Peki diş kırılması neden olur?
Dişlerde kırık ve çatlak oluşması genel olarak şu sebeplerden dolayı meydana gelmektedir:
Dişlerdeki kırık ve çatlaklar bazı durumlarda hemen acı ve rahatsızlık hissi meydana getirmez. Diğer yandan eğer görünmeyen bir bölgede ise fark edilmeleri de zor olur. Aşağıdaki belirtilerin varlığı diş kırılması ve çatlak oluşumunun habercisi sayılır:
Söz konusu bu durumlarla karşılaştığınız takdirde, en kısa sürede diş hekimine görünmeniz önerilir.
Diş kırılması türleri, genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar; ön dişlerde çatlama veya bölünme, ikiye ayrılma şeklinde oluşan kırıklar ile diş yüzeyindeki çatlaklar ve dolgulu dişlerde meydana gelen kırılmalardır. Ayrıca problemli dişlere erken müdahale ile hem estetik hem de genel sağlık açısından karşılaşılabilecek sıkıntılar, günlük hayatınızı etkileyecek düzeye gelmeden önlenebilir.
Ön diş kırılması, diğer türdeki diş kırılmalarının neden olduğu aynı problemlere yol açmasının yanı sıra görsel ve estetik açıdan da oldukça rahatsız edici olabilir. Yine günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu yüzden ön diş kırılmalarında, sağlam ve dayanıklı olmasının yanında orijinalinden daha beyaz ve doğal görünüm sağlayan bir tedavi şekli olan laminate veneer tercih edilir.
Dolgulu diş kırılması ise özellikle eski ve yıpranmış dolguları olan dişlerde meydana gelir. Eskimiş diş dolguları, dişlerin hassas ve kırılgan bir yapıya bürünmesine yol açar. Zaman aşımına uğramış diş dolgusu, bulunduğu dişte çatlama ve kırık oluşmasına zemin hazırlar. Diş bakımına dikkat eden bir birey olsanız bile dişlerinizde her zaman kırılma ve çatlama riski vardır. Bu nedenle düzenli hekim kontrolü ve erken müdahale ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Yüzünüzde, özellikle çene ve yanak bölgesinde şişme oluşmaması için soğuk bir buz torbası ile kırığın oluştuğu yüz bölgesine hafif bir basınç uygulamak gereklidir. Soğuk kompres şişlik oluşmuş ise inmesine de yardımcı olacaktır. Ayrıca ılık, tuzlu su ile ağız içinin çalkalanması hissedilen acının azalmasına yardımcı olur. Diş kırılması ve dişte çatlama tedavisinin evde mümkün olmadığını unutmamak gereklidir. Bu yöntemler ancak hekim kontrolüne gidene kadar karşılaşılan semptomları kısa süreliğine hafifletebilmek içindir.
Tedavi edilmeyen diş kırılması, ilerleyen safhalarda enfeksiyona neden olur ve bunun sonucunda geçmeyen diş ağrıları, diş etlerinde şişme, enfeksiyon etkisi nedeni ile ateşlenme ve hoş olmayan ağız kokusu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böyle bir durum yaşadığınızda en kısa sürede bir diş hekimine muayene olarak diş kırılması tedavisi yaptırmanız gerekir.
Kırık diş tedavisi, ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kırık ve çatlak bulunan dişlerin tedavisi dişteki hasarın ciddiliğine göre, hekimler tarafından uygun görülen metotlarla belirlenir ve gereken tedavi planı oluşturulur. Diş kırıklarının ve çatlaklarının tedavisi genellikle aşağıdaki yöntemler uygulanarak yapılır:
Tedavi yöntemleri çok çeşitli olmakla beraber, yapılacak uygulamanın detaylarını hekiminizden öğrenmenizde fayda vardır. Ayrıca tedavi sürecinin nasıl işleyeceği hakkında araştırma yapmanız ve bilgi sahibi olmanız, süreç boyunca hem zihinsel hem bedensel olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Diş minesi çeşitli etkenler yüzünden zayıflayarak hassaslaşır ve kırılmaya, çatlamaya yatkın bir hale gelir. Bu etkenler genel olarak ağızda asit üretimini artıran yiyecek ve içeceklerin fazla tüketilmesi, ağız kuruluğu, yetersiz diş bakımı şeklinde sıralanabilir.
Alanında uzman hekimler tarafından profesyonel bir tıbbi tedavi alınmaz ise diş kırıkları enfeksiyon kapar ve bakteri toplayarak çürüklere ve apseye yol açar. Kırık dişteki enfeksiyon tedavi edilmez ise zamanla ciddileşerek boyun ve baş bölgesine sıçrayabilir.
Diş ve diş eti hastalıkları özellikle diş kırılmaları pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar arasında yaygın olarak osteoporoz ve diyabet, yoğun stres, yüksek kan basıncı, obezite, anoreksiya ve bulimia gibi ciddi beslenme bozuklukları ile romatoid artrit, akciğer ile kalpteki fonksiyon bozuklukları ve uzun süreli böbrek yetmezliği gelir.