Ağız ve diş sağlığına dair en çok duyulan ifadelerden biri diş minesi. Dolayısıyla hakkında pek çok konunun merak edilmesi ve sorular oluşması son derece normal. Diğer yandan aksatılan ağız bakım işlemleri ya da yanlış uygulamalar nedeniyle minelerin zarar görmesi de muhtemel. Peki, birçok kişinin muzdarip olduğu diş minesi aşınması veya diş minesi kırılması neden gerçekleşir? Diş minesi tedavisi nasıl yapılır ve hangi aşamalardan oluşur? İşte diş minesi sağlığına ve korunmasına dair tüm detaylar…
Hayatımız boyunca onlarca kez duyduğumuz diş minesi, dişin neresidir ve yapısı neyden oluşur, bunu biliyor musunuz? Dişlerimizin en dış tabakasındaki kısım diş minesidir. İnsanın tüm vücudundaki en sert madde olmakla beraber yaklaşık yüzde 95 mineralden oluşur. Dişlere ışıltısını verir ve tabakanın kalınlık durumuna göre diş rengini belirler. Bu kalınlık 2 veya 3 milimetre arasında olur; buna bağlı olarak diş rengi açık sarı ile maviye çalan bir beyaza ve hatta gri renge kadar değişebilir. Diş minesinin yüzde 95’lik mineralden oluşan yapısını yüzde 4 su ve yüzde 1 protein tamamlar.
Günümüz dünyasında dişin dış tabakasını yıpratacak çok fazla besin türü bulunuyor. En çok tüketilen ve dişlere en çok zarar veren ise asitli içecek ve yiyecekler olarak biliniyor. Bu tür besinlerin sürekli olarak tüketilmesi diş minesi aşınması sebebidir.
Asitli besin tüketimi ile beraber birçok diş minesi aşınma sebebi var. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:
Sayılan sebeplerin her biri diş minesinin aşınmasına sebep olacaktır. Orta – uzun vadede ise minenin hasar görmesinin sonucu, diş hassasiyeti ve nihayetinde diş çürüğü olacaktır. Dişler, aşınmaya diş etlerine yakın yerden başlar. Bu kısımda çentik benzeri komplikasyonlar görülür ve bölgesel olarak koyu renge dönebilir. Çünkü aşınan diş minesi nedeniyle alt tabakadaki dentin ortaya çıkar ve bu da dişin renginin koyuya dönmesine neden olur.
Ağız ve diş sağlığında sorun yaşadığınız bunun belirtileri çok net ve rahatsız edicidir. Diş minesi aşınma belirtileri kişinin dikkate alamayacağı kadar huzur bozucu olabilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu belirtilerin çoğu göz ardı edilemeyecek kadar sorunlu, acı, ağrı ve sızı yaratan komplikasyonlardır. Bir veya birden fazla belirtiye sahip olduğunuz anda diş aşınma süreciniz başlamış ve sinyal veriyor demektir. En kısa sürede önüne geçmezseniz çürüme ve diş kaybı yaşayabilirsiniz.
İnsan vücudundaki birçok yaralanma, soyulma ve aşınma kendi kendini tedavi edebilir. Ancak ne yazık ki diş minesi aşınmasının dönüşü yoktur. Diş minesi yapısı gereği kendini onaramaz. Diş minesi onarılır mı sorusunun cevabı bu nedenle olumsuzdur. Tam da bu nedenle dişlerinizi geri dönülemez bir hasara uğratmamak için diş aşınmasını önlemek ve mineyi korumak esas hedefiniz olmalıdır.
Bir kere kaybolduğunda bir daha eskisi kadar güçlü olamayan diş minesi, güçlü yapısına rağmen en çok korumaya ihtiyaç duyan bölgelerdendir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme yerine mineyi koruma yöntemlerine başvurmanız ağız ve diş sağlığınız açısından hayli önemli. Bunun için şu detaylara dikkat etmek gerekiyor:
Hastalar diş minesi tedavisi konusunda genellikle ihmalkâr davranıyor. Fazla önemsenmeyen bu rahatsızlık adeta zamanla yarışan bir sorundur. Ne kadar erken tedavi edilirse diş minesi aşınma tedavisi o kadar etkili sonuç verecektir.
Dişin durumu kötüye gittikçe diş kaybı ihtimali artacaktır. Ancak diş hekimlerinin önceliği her zaman dişi kurtarmak ve orijinal dişi muhafaza etmektir. Tedavi planlamasında minenin ne oranda aşındığı tespit edilir ve buna göre bir yönteme başvurulur. Özellikle dişin aşınmasına bağlı olarak pulpa (diş özü) aşırı hasar görmüşse yapının içerisindeki sinirler, bağ doku ve kan damarı bakteri saldırısına uğrar. Oluşan derin çürükler ve diş kemiği çatlakları ise kanal tedavisi yöntemine başvurulmasına neden olur.
Kanal tedavisinin gerektiği durumlarda diş yapısı bozulabileceği için kişinin dişlerini yeniden sevebilmesi için tercihe bağlı olarak invisalign ya da yaygın ismiyle şeffaf plak tedavisi de uygulanabilir.
Dişin en dış yüzeyini oluşturan sert tabakaya diş minesidir.
Dişin dentin tabakasını korur, dişe parlaklık verir ve diş rengini belirler.
Diş minesi bir kere kaybolursa kendi kendini onaramaz.