Diş teli tedavisi, birçok kişinin görüntü başta olmak üzere ağız sağlığı kapsamında diğer rahatsızlıklarını tedavi ettirmek için başvurduğu bir yöntem. Özel muayenehanelerde ve devlet hastanelerde gerçekleştirilen bu işlem, sağlıklı bir ağız yapısı ve estetik bir gülüşün temelini oluşturuyor. Diş teli tedavisine karşı bilgi almak isteyenlerinde en çok merak ettiği sorulardan biri de “Diş teli nasıl takılır?” olmaktadır.
Diş teli taktırmak isteyen kişiler bu konuda çok istekli olsa da tedavinin nasıl olacaklarını bilmediği için çekingen davranabilmektedir. Acılı ve ağrılı bir süreç olarak gözlenen diş teli taktırma işlemi, göründüğü gibi değildir. Kişisel farklılıklar ile diş telinin ağızda kalma süresi, ek tedaviler ve diğer işlemlere göre değişkenlik gösterir. Kişinin kendi ağrı ve acı eşiğine bağlı olarak da etkisi değişebilmektedir.
Diş teli tedavisi her yaş grubu için uygulanabilir bir tedavidir. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bu tedavinin süresini dişlerinizi yapısı belirler. Diş teli tedavisinin gerekli olduğu durumlar şunlardır:
Diş teli tedavisinin gerekliliği erkenden fark edilmeli ve süreç başlatılmalıdır. Dişlerinizin genel kontrolleri sağlandıktan sonra hastalarında isteği doğrultusunda diş teli takılması gerçekleştirilir.
Diş teli taktırmaya karşı önyargılarımız bir hayli fazla. Çevremizde gördüğümüz diş teli ağrısı çeken kişiler de bizleri bu konuda bir adım geri gitmeye itiyor. Sanılanın aksine diş teli tedavisi, gözünüzde büyüttüğünüz kadar ağrılı bir süreç değil. Bir diğer kaygı unsuru olan diş tellerinin görüntüsü ise şeffaf diş teli ile çözülebilir hale geldi. Bunların yanında diş teli renkleri de isteğinize bağlı olarak renklendirilebilmekte. Önyargılarınızı kıracak diş teli tedavi sürecini kısaca özetlersek şu maddeler yeterli olacaktır:
Diş teli tedavi süreci korkulacak boyutlarda ağrı ve sosyal yaşam aksaması sunmasa da kişiye göre değişken bir süreç olduğu göz önünde bulundurularak başlanmalıdır. Bununla birlikte diş teli ağrısı veya herhangi bir olağan dışı durumda hekiminize kontrol ettirmelisiniz.
Diş teli tedavisi yani ordotontinin her yaş grubuna uygun bir tedavi olduğunu belirtmiştik. Çocuklarda ortodonti ise süt dişleri döküldükten sonra başlayabilir. 6 yaştan itibaren önerilen çocuklarda diş teli tedavisi sayesinde solunum problemleri ve çene bozukluklarının erkenden önüne geçilebilmektedir.
Ağızda görülen açılış kapanış bozuklukları, dişlerin çarpışık olması durumlarında ise sabit dişler ile işlemler başlamalıdır. Süt dişlerinin ardından çıkan bu dişlere diş teli tedavisi 10-12 yaş aralığında yapılabilmektedir. Diş teli tedavisine sıcak bakmayan çocuklar için en büyük avantajlardan biri şeffaf diş teli olabilir. Uzaktan bakıldığında görünmeyen bu diş telleri, çocuğunuza kendisini daha iyi hissettirecek ve tedaviye daha sıcak bakmasını sağlayacaktır.
“Dişlerinize iyi bakın” öğüdü anne babalarımızın bizlere verdiği en değerli öğütlerdendir. Erken yaşta fark edilmeyen diş hastalıkları, ilerleyen dönemlerde diş kayıplarıyla sonuçlanabilmektedir. Bu sebepten dişlerimize her dönemde iyi bakmalı ve rahatsızlıklarını görmezden gelmemeliyiz. Diş teli tedavi sürecinde bulunan kişilerde ise bu bakım daha özenli ve detaylı bir şekilde gerçekleşmelidir.
Diş teli tedavisinin ardından değişen bakım malzemelerinin başında diş teli fırçası gelmektedir. Özel aparatlı bir fırça olan bu fırça sayesinde ince yerlere de ulaşılarak ağızda kalıntı kalmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Diş teli bakımı için klasik ağız ve diş bakımımıza devam edebiliriz. Diş ipi kullanmak ve gargara yapmak dişlerimizin ömrünü uzatan bakımlardandır.
Dişleriniz yiyecekler ile olan ilişkinizin ilk başladığı noktadır. Vücudunuza aldığınız yiyecekler kadar onları nasıl aldığınızda önemlidir. Sağlıklı bir ağız sağlıklı yaşamın göstergelerindendir. Bu yüzden gerekli görüldüğü noktada diş teli taktırmalısınız. Normal olarak diş sağlığınızı aksatmamalı ve sağlığınıza bütün olarak özen göstermelisiniz.