Her insan etkileyici ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmayı düşler. Restoratif diş tedavisi, estetik duyarlılığı yüksek olan kişilere doğal görünümlü dişler sağlamayı mümkün kılar. Peki, gerekli görüldüğü takdirde her yaş grubuna uygulanabilen restoratif diş tedavisi nedir?
“Restoratif diş tedavisi ne demek?” sorusunu doğru şekilde cevaplandırabilmek için önce “Restoratif diş ne demek?” sorusunu yanıtlandırmak gerekir. Gülüşünün estetik bir görünüm kazanmasını dileyen, dişlerinde bozulmalar bulunan ve renk eşitsizliklerinden şikayetçi olan kimselerin diş yapısının düzeltilmesi ile restoratif diş veya dişler oluşturulur. Aynı zamanda restoratif diş tedavisi, dişlerde çürük oluşumu başta olmak üzere, herhangi bir sebeple oluşan sert doku kayıplarının tamir edilmesi olarak tanımlanabilir.
Restoratif diş tedavisi hastalara birçok avantaj sağlamakta, günlük hayatın ve sosyal ilişkilerin sorunsuzca sürdürülebilmesinde büyük rol oynamaktadır. Sağlık ve estetiği buluşturan restoratif diş tedavisi, hastalara şu faydaları sağlamaktadır:
Özetle restoratif diş tedavisi uygulanan hastaların hayat kalitesinin arttığı ve estetik görünümlü bir gülüşe sahip olma şansına eriştikleri rahatlıkla söylenebilir.
Restoratif diş tedavisi, birçok farklı tedavi yöntemini bünyesinde barındıran, kompleks tedavilerin birleşiminden oluşan bir tedavi türüdür. Dişlerin onarılmasında, beyazlatılmasında ve yapısal bozukluklarının giderilmesinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri tüm detaylarıyla aşağıda verilmiştir.
Dolgular dişte meydana gelen çürük, çatlak ve kırıkların onarılmasında oldukça etkili malzemelerdir. Çürükler temizlendikten sonra oluşan boşlukların doldurulmasında kullanılırlar. Estetik dolgu çeşitleri beyaz ve porselen dolgular olarak sıralanabilir.
Beyaz dolgular estetik özelliğini dişlerle uyumlu olan renklerinden alırlar. Kompozit dolgu olarak da adlandırılan beyaz dolguların uygulanması, hamur kıvamındaki dolguların dişlerdeki temizlenmiş boşluklara yerleştirilmesi ve mavi LED ışıklarla sabitlenmesiyle gerçekleştirilir.
Porselen dolgular ise diş eksiliğini tamamlamada kullanılan ve madde kaybına uğramış olan dişlerin ölçülerine uygun olarak hazırlanmış, uzun ömürlü dolgulardır. Amalgam dolgular cıva gibi çeşitli metaller içeren, griye çalan renginden dolayı restoratif diş tedavisi yapılırken sıkça tercih edilmeyen dolgular arasındadır.
Inley ve Onley restorasyonlar, genelde kanal tedavisi sonrasında dişlerde yaşanan ve sıradan dolgularla tedavi edilemeyecek kadar büyük ölçekli madde kayıplarını gidermekte kullanılır. Seramik ve fiberle güçlendirilmiş dolgu malzemeleri kullanılarak, hastanın diş yapısına uygun olarak tasarlanmış kompozit veya porselen malzemenin dişe uygulanmasıyla gerçekleştirilir.
Inley ve Onley restorasyonlar arasındaki temel fark, Inley dolguların dişlerin çiğneme yüzeyindeki tepecikleri doldurmada, Onley dolguların ise bir veya birden fazla tepeciği tümüyle kaplamada kullanılmasıdır. Ağız açıldığında veya hasta gülümsediğinde ortaya eksiksiz bir görünüm çıkarmayı mümkün kıldıklarından, Inley ve Onley restorasyonlara restoratif diş tedavisi sürecinde ihtiyaç duyulabilmektedir.
Dişlerdeki bozulma ve kırılmaların giderilerek, estetik bir görünüm oluşturulmasını sağlamada kullanılan bir diğer yöntem lamine diş kaplamadır. Lamine diş kaplama, dişlerin ön yüzeylerine porselen kaplamaların yapıştırıldığı bir yöntemdir. Parlak ve ışıltılı bir görünüme sahip olmayı sağladığından, beyazlatma işlemlerinden dilediği sonucu alamayacak kadar koyu renkli dişleri olan ve ön dişlerinde çürüme görülen kişilerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Uzun süreli beyazlık ve kalıcı bir estetik gülümseme sunan lamine diş kaplama, restoratif diş tedavisinin yapıtaşlarından biridir.
Diş beyazlatma yöntemleri, dişlerde estetik ve sağlıklı bir görünüm sağlamak için restoratif diş tedavisi sürecinde yaygın olarak kullanılan tekniklerdir. Ofis tipi beyazlatma, ev tipi beyazlatma ve kombine beyazlatma şeklinde 3 türü bulunur.
Diş rengini kısa süre zarfında 3 ton kadar açmak isteyenler için en ideal yöntem, ofis tipi beyazlatma yöntemidir. Power bleaching olarak da adlandırılan ofis tipi beyazlatma yönteminde, hastanın ağız ölçüsü alınarak kişiye özel üretilen ağızlıkların içine sürülen beyazlatıcı bir jelden ve jeli aktive etmek için UV ışınlarından yararlanılır.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ise diş beyazlatma işlemi, klinikteki uygulamanın ardından birkaç gün süreyle ev ortamında desteklenmeye devam edilir.
Hastaya uygulanan ofis tipi işlemin ev tipi işlemle desteklenmesi gereken durumlarda ise devreye kombine diş beyazlatma yöntemi girmektedir.
Bu yöntemler haricinde, kanal tedavisi sonrasında renk değiştiren tek bir diş için de beyazlatma seansları düzenlenebilmektedir.
Gülüşünü iyileştirmek isteyen ve dişlerinin görünümünden memnun olmayan herkes, restoratif diş tedavisi uygulamalarından yararlanabilmektedir.
Restoratif diş tedavisinin uygulandığı başlıca tedavi alanlarını şöyle sıralamak mümkündür:
Eğer hayalinizdeki gülüşe kavuşmak istiyor ancak çeşitli ağız ve diş sağlığı problemleri ile mücadele ediyorsanız bize ulaşabilir, restoratif diş hekimliği alanında uzman kadromuz ile çalışarak dişlerinize estetik bir görünüm kazandırma şansını elde edebilirsiniz.
1- Restoratif Diş Tedavisi Neleri Kapsar?
Restoratif diş tedavisi kapsamında, herhangi bir neden dolayı hasar görmüş olan dişler tedavi edilir. Sağlıklı bir ağız yapısı sağlamak için çeşitli onarımlar yapılarak, hastanın gülüşüne estetik bir görünüm kazandırılır.
2- Restoratif Diş Tedavisi Dolgu Yapar mı?
Restoratif diş tedavisi sürecinde, ihtiyaç duyulması halinde dolgu uygulamalarından yararlanılabilir. Kullanılan dolguların beyaz renkte olmasına ve estetik görünümü bozmamasına özen gösterilir.
3- Restoratif Diş Tedavisinden Sonra Ne Yapılır?
Restoratif diş tedavisinden sonra, hasta günlük yaşantısına dönebilmektedir. Yapılan dolguların derinliğine bağlı olarak, birkaç gün dişlerde hassasiyet oluşumu görülebilmektedir. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu takdirde, doktorunuz sizi bilgilendirecektir.