
Çene cerrahisi, diş hekimliğinde ağız, dişler ve çene ile ilgili deformasyon veya hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi ile ilgilenen cerrahi dalıdır. Bu dalda ağız, diş ve çene bölgelerindeki yumuşak ve sert doku hastalıkları, yaralanmaları ve bozukluklarına yönelik teşhis ve tedavi işlemleri uygulanır.
Ağız, diş ve çene cerrahisi, dişlerde oluşan aşınma, çene eklemi ağrıları gibi ağız sorunlarının teşhisi ve tedavisinde hizmet vermektedir. Aynı zamanda ağzın anormal açıklığından kaynaklanan solunum bozuklukları, konuşma zorlukları çekilmesi, horlama gibi sorunlar için de ağız, diş ve çene cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz.
Ağız, diş ve çene bölgesinde oluşan çeşitli deformasyonlar nedeniyle bu alanda uzmanlaşmış hekimlere başvurabilir veya başka hekimler tarafından cerrahi bölümüne yönlendirilmiş olabilirsiniz. Siz daha ağız diş ve çene cerrahisi nedir diye sormadan bu alanda verilen hizmetlere şöyle bir göz atalım:
Diş tedavilerine fiziksel ya da zihinsel engeli nedeniyle uyum gösteremeyen, diş hekimi korkusu olan, sendromu bulunan hastaların tedavileri hastanelerde bulunan ameliyathanelerde anestezi uzmanları ve çene cerrahları tarafından sedasyon ve genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Genel anestezi genel duyunun ya da bir organın duyusunun, tamamının veya bir kısmının, anestezik etkili ilaçlar kullanılarak geçici olarak azaltılması ya da giderilmesidir.
Sedasyon ise etkili ilaçlar kullanılarak hatada sakinlik ve gevşeme durumunun oluşturulmasıdır.
Sedasyon; implant, diş çekimi, yirmilik diş operasyonu gibi hastanın ağzının açık olması gereken tedavilerde kullanılan bir tür anestezik uygulamadır. Hastalar operasyon sonrası ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri hatırlamaz, böylelikle psikolojik travmaya maruz kalmaz.
Her sağlık alanında olduğu gibi çene cerrahisinin de kendisine göre zorlukları ve tehlikeleri vardır. Özellikle anestezi gereken işlemler hastaları uyuşturacağı için hastaların gözünde daha tehlikeli olarak gözükebilir.
Anestezi uygulamışında, bütün ameliyatlarda görülebilen anestezi sorunları çene cerrahisi uygulamalarında da görülebilir. Bunlar:
Bu sorunlar kısa süreli ve çözümü kolay sorunlardır. Birkaç gün içerisinde hemen hemen hepsi düzelmiş olur.
Her tedavide olduğu gibi ağız, diş ve çene cerrahisi alanında uygulanan tedavilerde de önemli olan cerrahın yeterli deneyime sahip olarak ameliyat sırasında görülebilecek diğer sorunları çözmesidir. Çene cerrahisi alanındaki tedavilerinizin sorunsuz bir şekilde geçmesi ve oluşabilecek sorunların kolay ve güvenilir çözümü için Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde hizmet veren uzman hekimlerimize başvurabilirsiniz. Hayat Diş’e gelerek kanal tedavisi, diş beyazlatma ve tüm cerrahi işlemleriniz için gönül rahatlığıyla uzman hekimlerimiz tarafından tedavi olabilirsiniz.
Çene cerrahisine neden gidilir?
Dişlerde aşınma, yıpranma ve çene eklemi ağrısı gibi ağız sorunları için çene cerrahisine gidilebilir.
Çene cerrahı dolgu ve kanal tedavisi yapar mı?
Diş dolgusu ve kanal tedavisi cerrahi olmayan diş tedavileri arasındadır. Bunun yanında çene cerrahisinde diş çekimi, diş eti tedavisi, implant, vb. gibi cerrahi işlemler yapılmaktadır.
Çene cerrahisi hangi hastalıklara bakar?
Çene cerrahisinde, ağız içerisindeki tüm yumuşak dokuların, dişlerin, çenelerin ve çene ekleminin her türlü hastalığının teşhisi ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilir.