Ağız ve diş sağlığı, her yaştan insanın önem vermesi gereken tıbbi gereksinimlerdendir. Sağlıklı bir bireyin, düzenli olarak dişlerine bakım yapması ve uzman bir diş hekimine muayene olması gerekir. Aksi halde tedavi gerektiren pek çok problemin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yetişkinler her ne kadar öz bakımlarını yerine getirebiliyor olsa da bebek ve çocuklar için böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuk ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilenmesi ve gerekli durumlarda tedavi sürecini başlatmak üzere doktora gidebilmesi gerekir. Eğer çocuklarınızı belirli bir nedenle diş hekimine götürmeniz gerekiyorsa pedodonti adı verilen anabilim dalına başvurmalısınız. Çünkü pedodonti çocukların diş sağlığını koruma, tedavi etme ve hastalıkların ilerleme ihtimaline karşı önlem alma süreçlerinde etkin olan diş hekimliğidir.
Pedodonti Nedir?
Pedodonti, 0-13 yaş aralığındaki çocukların diş hekimine ihtiyaç duyduğu durumlarda muayene ve tedavi süreçlerinden görev alan diş hekimliğidir. Çocukların bebek dişi olarak da bilinen süt dişleri veya daimî dişlerinin korunması, çürük, kırılma, çatlama, travma veya kalıtımsal nedenlerle yaşadıkları diş problemlerine pedodonti bölümünde çözüm üretilmektedir. Henüz bebeklik çağından itibaren ağız ve diş sağlığı ile çene ve yüz gelişiminin takip edilmesi gerekir. Olası problemlerin tespiti, tedavisi ve takibiyle de pedodonti ilgilenmektedir.
Pedodontist Kimdir?
Pedodontist, 0-13 yaş grubu çocukların dişlerinde oluşan sorunları tedavi eden hekimlerdir. Çocuk diş hekimi olarak da bilinen pedodontistler öncelikle, diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık bir lisans eğitimi görmektedir. Lisanslarını tamamlayarak mezun olan öğrenciler, diş hekimliği fakültesi klinik bilimlerine bağlı olan Pedodonti Anabilim Dalı’nda uzmanlık veya doktora eğitimi almaktadır. Süreci başarıyla tamamlayan hekimler ise çocuk pedodonti alanında çalışmaya başlayabilmektedir.
Pedodontistler Neler Yapar?
Pedodontistler, ağız ve diş sağlığını bebeklikten itibaren koruyabilmek adına çeşitli önlemler alan hekimlerdir. Çocukların diş sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmadıkları, zorlu tedavi süreçleri yaşamadıkları bir geleceğe hazırlamaktadır. Peki, temelde pedodontistler neler yapar? Kısaca bahsedelim:
- Dişlerde çürük oluşmaması için riskleri belirler ve önlem alır.
- Ağız ve diş bakımına dair bilgilendirir.
- Çene ve diş gelişimini takip eder.
- Ortodonti problemlerini erken dönemde tespit etmeyi hedefler.
- Çocukların beslenme alışkanlıklarını düzenler.
- Dental travmalara yönelik muayene ve tedavi süreçlerini yönetir.
- İhtiyaç halinde dişlere restoratif tedaviler uygular veya diş çekimi gerçekleştirir.
- Diş eti çekilmesini önler.
- Flor uygulaması yapar.
- Emzik kullanımı ve parmak emmeye bağlı sorunları tedavi eder.
- Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmamasına yardımcı olur.
Pedodonti Neden Önemlidir?
Pedodonti, çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine yardımcı olmaktadır. Genel anlamda çocuk hekimi korkusu yaşanmaması ve diş bakımına önem verilmesi süreçlerinde etkilidir. Fakat asıl önemli olmasını sağlayan görevlerinden biri süt dişlerinin korunmasıdır. Çünkü süt dişleri geçici statüsünde yer almakta ve kalıcı dişler için uygun ortamı hazırlamaktadır. Çürük, kırık, çatlak veya çiğneme fonksiyonunu yitirmiş dişler ileride daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle çocukların düzenli olarak pedodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi ve güven dolu bir ortamda geleceğe hazırlanması gerekir. Zira dişçi korkusu yaşaması nedeniyle ciddi ortodonti problemleriyle boğuşan çok sayıda yetişkin birey vardır.
Pedodonti Fiyatları
Pedodonti alanına dahil olan tedavi süreçleriyle ilgili merak edilen konuların başında pedodonti fiyatları gelmektedir. Sürece dair net bir bilgilendirme yapmak doğru olmayacaktır. Zira bir pedodontist muayenesi olmadan hangi tedavilerin uygulanacağı söylenemez. Bu nedenle ilk olarak uzman bir hekime gitmeli ve tedavinin ayrıntılarını öğrenmelisiniz.
Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Ankara pedodonti hizmetiyle ön plana çıkmaktadır. Ankara’da ikamet ediyorsanız randevu talebinizi oluşturabilir, fiyat bilgisi alabilir ve çocuk diş hekimleriyle tedavi sürecinizi planlayabilirsiniz.
Süt Dişleri Tedavi Edilmeli midir?
Süt dişleri yapısı itibariyle tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Çünkü çürük benzeri sorunlar süt dişlerinde daha hızlı ilerlemekte ve konuşma gelişiminden çiğneme fonksiyonuna kadar farklı sorunlara yol açmaktadır. Doğru tedavi için ise çocuk diş doktoru olan pedodontistlere başvurulması gerekir.
Yer Tutucu Nedir?
Süt dişlerinin zamanı gelene kadar çekilmemesi önemlidir. Fakat dişlerde enfeksiyon veya çürüklerin ilerlemesi, diş çekimini zorunlu kılar. Bu durumda pedodontist, süt dişinin yerine bir yer tutucu aparat yerleştirir. Çocuklar yer tutucuları kolaylıkla kullanabilmektedir.
Çocuklar Diş Çürüklerinden Nasıl Korunur?
Çocuk pedodonti bölümünün temel amacı diş sorunlarını engellemek ve çocukları çürüklerden korumaktır. Buna yönelik tedavilere, Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denmektedir. Bilinçlendirme eğitimi, beslenme önerileri ve flor uygulamaları diş çürüklerinden korunma aşamasında alınan önlemlerdendir.
Flor Uygulaması Nedir?
Dişlerin çürümesini engelleyen ve diş yapısını kuvvetlendiren materyale flor adı verilir. Flor uygulaması ile çürüğe karşı dirençsiz olan süt dişleri korunmaktadır. Bu tedavi için uzman bir çocuk diş hekiminin onayının alınması gerekmektedir.
Sizin için uygun tedavi yöntemini öğrenmek için Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişime geçerek pedodonti randevu talebinizi tarafımıza iletebilirsiniz. Bununla birlikte harika gülüşlere sahip olmak için gülüş tasarımı ve diş beyazlatma hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Pedodonti ne demek?
Pedodonti, 0-13 yaş aralığındaki çocukların diş sağlığını koruma, tedavi etme ve süreci yönetme aşamalarında etkili olan diş hekimliğidir. Bebeklik çağından ergenliğe kadar ağız ve diş sağlığı ile çene ve yüz bölgesinin gelişimi, pedodonti tarafından takip edilmektedir.
Pedodonti uzmanı kime denir?
Pedodonti uzmanı, alana dair uzmanlaşan diş hekimlerine denir. Bunun için 5 yıllık lisans eğitiminin ardından Pedodonti Anabilim Dalında uzmanlık veya doktora eğitimi alınmalıdır.
Pedodontinin çocuk ağız ve diş sağlığı için önemi nedir?
Çocuk ağız ve diş sağlığı, yetişkinlere göre farklı olduğundan konuya dair bilgilenmek ve sağlıklı bir gelişim sürecini tamamlamak açısından pedodonti çok önemlidir.