Ağız ve diş sağlığı, küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak uzman bir hekim tarafından takip edilmelidir. Hem sağlık hem de estetik görünüm açısından önemli olan dişler, doğru bakım rutini uygulanmadığında zarar görebilir. Çürüme, kırılma veya çatlama sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir ve kişiyi hayatı boyunca rahatsız etmektedir. Bu gibi diş sorunlarının çözümü için uzman bir hekim değerlendirmesinin ardından diş dolgusu işlemi yapılmaktadır.
Dolgu, problemli dişlerin ağız ve diş sağlığını kötü etkilememesi ve dişlerin fonksiyonlarının geri kazanılması için uygulanan bir yöntemdir. İşlem sonrasında zarar gören dişlerin sağlığına ve fonksiyonlarına kavuşması, yeniden estetik bir görünüm kazanması sağlanmaktadır.
Diş beyazlatma hizmetimiz ile harika gülüşlere sahip olabilirsiniz!
Diş Dolgusu Nedir?
Diş dolgusu, sağlık ve diş estetiği açısından sorunlu olan kırılmış, çürümüş ve çatlamış dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Zarar gören dişler, ağız sağlığını kötü etkilemesinin yanında fonksiyon kaybına da neden olmaktadır. Çiğneme fonksiyonunun geri kazanılması için çeşitli materyaller kullanılarak ihtiyaca yönelik dolgu tedavisine başlanmaktadır.
Dikkatli olunması gereken nokta ise bir sorun tespit edilmesinin ardından hızla müdahale edilmesidir. Aksi halde çürük ilerlemekte, kırık artmakta ve tedavi zorlaşmaktadır. Bu nedenle kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışmaları ve dişin normal formuna kavuşması için tedavilerine başlamaları önerilmektedir. Diş eksikliği olan hastalarımızın için implant tedavisi doğru bir tercih olacaktır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu yapılmaya başlanması için uzman bir hekime muayene olunması gerekmektedir. Uygun görüldüğü takdirde tedaviye zaman kaybetmeden başlanacaktır. Birçok kişinin merak ettiği tedavi sürecinde ilk olarak dişler hazırlanmaktadır. Çürük varsa temizlenmekte, eski bir dolgu varsa dişler arındırılmaktadır. İlk aşamada hastaların herhangi bir ağrı hissetmesi mümkün değildir. Zira işleme başlanmadan önce lokal anestezi uygulanarak ilgili bölge uyuşturulmaktadır.
İkinci olarak, temizlik işlemi sayesinde boşluk kalan dişlerin hangi malzemeyle doldurulacağına karar verilmektedir. Bunun için dişin fonksiyonuna, ağız içinde bulunduğu yere, dolgu ihtiyacına ve estetik özelliklerine bakılmaktadır. Hekimin değerlendirmesinin ardından ise doğru malzeme seçilmektedir.
Son olarak ise diş dolgusu tamamlanmakta ve hastanın ağzını hareket ettirmesi istenmektedir. Böylece dolgunun doğru yapılıp yapılmadığından emin olunmakta ve yanlış bir uygulama söz konusuysa düzeltilmektedir. Gerekli kontroller sonlandığında da diş istenilen fonksiyonuna kavuşmaktadır.
Dolgu Çeşitleri
Her hasta, farklı şikayetler ile diş hekimlerine başvurmaktadır. Bu nedenle uygulanan tedavi yöntemlerinin birçok alternatifi bulunmaktadır. Diş dolguları da gereksinimlere uygun olarak birden fazla seçeneği olan tedavilerdendir. Diş dolgusu çeşitleri, şu şekilde kategorilere ayrılmaktadır;
1. Altın Dolgu
Altın dolgu, kişiye özeldir ve sipariş üzerine hazırlanmaktadır. Dayanıklı ve zahmetli olan altın dolgular, kişiden kişiye göre değişse de 20 yıl kadar kullanılabilmektedir. Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir ve dişe yapıştırılarak uygulanmaktadır. Genellikle arka diş dolgusu için tercih edilmektedir.
2. Kompozit Dolgu
Dişlerle aynı renkte olan kompozit dolgu, estetik bir görünüm için tercih edilmektedir. Görünürde diş minesinden ayırt edilemeyecek kadar gerçek dişlere benzeyen kompozit dolgu, estetik diş dolgusu uygulamalarında kullanılmaktadır. Estetik kaygıların yanında çürük ve kırık diş dolgusu tedavileri için de uygun bir malzemedir.
Maliyetinin düşük olması nedeniyle avantajlı bir seçim gibi düşünülse de esasında dayanıklı bir malzeme değildir. Bu nedenle zaman içerisinde kırılmakta ve yeniden işlem gerektirmektedir. Ayrıca büyük boşlukların doldurulmasında da başarılı değildir.
3. Amalgam (Gümüş) Dolgu
Gri ve metalik rengi nedeniyle ön diş dolgusu için uygun olmayan amalgam dolgu, çeşitli malzemelerin karışımından üretilmektedir. Cıva, bakır, gümüş ve kalay içeren bu dolgu çeşidinin dayanıklı olduğu bilinmektedir. Altın dolgudan daha ucuz olması, tercih edilme oranlarını arttırmaktadır.
4. Porselen Dolgu
Kişiye özel olarak hazırlanan porselen dolgular, renk değişimine uğramamakta ve leke tutmamaktadır. Her ne kadar dayanıklı bir malzeme olsa da maliyetleri çok yüksektir. Fakat bütçesi uygun olanlar için dişe yapıştırılarak kolaylıkla uygulanması ve çok fazla işlem gerektiren tedavilerde kullanılabilmesiyle oldukça avantajlıdır.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Çeşitli nedenlerle zarar gören dişlere kalıcı veya geçici diş dolgusu uygulanması gerekmektedir. Özellikle diş fonksiyonlarının yitirildiği durumlar için etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Peki, diş dolgusu kimler için uygundur? Buna göre;
- Dişinde çürük meydana gelenlere,
- Kırılma problemi yaşayanlara,
- Onarılması gereken çatlak dişleri bulunanlara diş dolgusu yapılmaktadır.
Sizin için en uygun tedavi yöntemini öğrenmek için Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni ziyaret edebilir veya web sitesinde yer alan hizmetlerini inceleyerek zaman kaybetmeden tedavinize başlayabilirsiniz.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Ağız ve diş sağlığı problemleri yaşayanlar, uygun tedavi yöntemlerini araştırmaya başlamaktadır. Bu doğrultuda sıklıkla uygulandığı bilinen diş dolgusuyla ilgili detaylar merak edilmekte ve ne zaman uygulanabileceği sorgulanmaktadır. Diş hekimlerinin diş dolgusu yapılması için uygun gördüğü durumlar şu şekildedir:
- Dişlerin kırılma, çatlama ve çürüme nedeniyle deforme olması
- Çiğneme fonksiyonunun olması gerektiği gibi kullanılamaması
- Estetik kaygılar nedeniyle dişlerin görünümünden hoşlanılmaması
Diş Dolgusu Fiyatları
Diş dolgusu, kişiye özel olarak planlanan ve uygulanan yöntemlerdendir. Malzemenin türü, kalitesi, ihtiyaç duyulan tedavi süreci ve ağız içi uygulama alanı gibi etkenler diş dolgusu fiyatları için belirleyici olmaktadır. Fakat her ne kadar tedavi süreci detaylarıyla görüşülmeden net bir bilgi verilemese de hastalar, “Diş dolgusu ne kadar?” merak etmektedir.
Bunun için, Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin uzman diş hekimlerinden yardım almanız mümkündür. Ekibimizle iletişime geçerek sorularınızı yöneltebilir, randevu talebinizi tarafımıza iletebilirsiniz. Böylece sizleri diş dolgusu fiyatları ve tedavi aşamalarına dair bilgilendirebileceğiz.
Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağız ve diş sağlığını korumak adına uygulanan birçok tedavide olduğu gibi diş dolgusunun ardından da dikkatli olunması gerekir. Dolgunun etkili olabilmesi ve işlemin bozulmaması için hekimlerin tavsiyelerine uyulmalıdır. Şimdi diş dolgusu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken başlıca özelliklere göz atalım. Buna göre:
- Lokal anestezi etkisi geçene kadar yemek yenilmemelidir. Bekleme süresi ortalama 4 saattir.
- Dudak veya dil, anestezinin etkisi geçene kadar ısırılmamalıdır.
- Sert besinler ısırılmaya veya kırılmaya çalışılmamalıdır.
- Ağrı beklenmedik düzeyde fazlaysa diş hekimiyle irtibata geçilmeli ve gerek görülürse ağrı kesici kullanılmalıdır.
- Dolguya alışmak için hastalar kendisine zaman tanımalıdır.
Diş Dolgusu Hakkında Merak Edilenler
Diş dolgusu nedir? Neden uygulanır?
Diş dolgusu, deforme olan dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Genellikle çürük, kırık veya çatlak dişlere uygulanmaktadır.
Diş dolgusu acıtır mı?
İşlem öncesinde lokal anestezi uygulanması nedeniyle diş dolgusunun acıtmayan bir işlem olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Diş dolgusu sonrası ağrı olur mu?
Tedavinin ardından birkaç gün süren sızlama benzeri ağrı olabilir. Fakat bu ağrı, diş hekiminin verdiği ağrı kesicilerle hafifletilebilir.