
Periodontoloji, diş etleri konusunda ciddi sorunlar yaşayan insanların duymuş olabileceği bir kelimedir. Periodontoloji bölümü, diş etlerini ve diş köklerinin etrafında bulunan kemik yapısını inceleyen anabilim dalı olarak bilinir.
Dişler doğal olarak ilgili olduğundan dolayı diş hekimliğinin çalışma sahasına girer. Bu bilim dalında doktorasını tamamlamış ve uzmanlığını almış kişiler periodontolog veya periodontist olarak adlandırılır. Genel olarak diş eti iltihabı gibi sorunlardan mustarip kişiler “Periodontoloji nedir?” diye sorabilir.
Özelikle bu terimler yeni karşılaşan kişiler, “Periodontoloji ne demek?”ya da “Periodontoloji nedir?” gibi soruların cevabını merak ediyorlar. Periodontoloji, diş etini ve diş kökünün etrafında çalışma alanına sahip bir bilim dalıdır. Dişlerimizi çevreleyen sert ve yumuşak doku olmak üzere iki yapı vardır. Bu yapılar diş sağlığı için oldukça önemli yapılar olmasına karşın ciddi bir sorun karşısında tüm vücudu etkileyebilir. Diş eti iltihap problemlerinde, ilerlemiş bir vaka karşısında diş hekimleri tarafından hastaların yönlendirilmesiyle periodontologlar bu konuda size yardım edecek kimsedir. Dişinizi kaybetmenize kadar gidebilecek bir süreci tetikleyebilmesinin yanı sıra genel vücut sağlınıza da zarar veren bu rahatsızlık ciddiye alınmak zorundadır. Peridontist olabilecek en kısa sürede bu hastalığı tedavi eder.
Periodontal hastalıklar diş eti ve çene kemiği arasında oluşan iltihaptan kaynaklı olan hastalıklardır. İlerlemesi durumunda kemikleri çökertebilir, dişinizi kaybetmenize neden olabilir ve hatta vücut sağlığınızı ciddi bir şekilde etkileyebilir. Dişinizde şu sebeplerden ötürü iltihap çıkabilir:
Diş eti enfeksiyonları bu gibi sebeplerden dolayı olabilir. Farklı faktörlerin bir araya gelmesi sizi için şanssız bir sonuç doğurabilir. Hastalıklar sadece diş etinde yani yumuşak dokuda başlar ve diş kemiklerine doğru yayılır. Tabii ki periodontologlar bu durumu çoğu durumda tedavi edebilirler. Cerrahi olan veya olmayan yöntemlerle güzel sonuçlar alınabilir. Her ne kadar doktorunuz size tedavi uygulasa da bu tek başına yeterli değildir. Hastanın bu konuda iş birliği yapması çok önemlidir. Tedavinin tamamlandığı durumlarda bile eğer düzenli diş temizliğine devam edilmezse aynı sorun tekrar yaşanabilir.
Her hastalık gibi bu rahatsızlığın da tedavi sürecinde dikkatli olunması çok önemlidir. Periodontistiniz size verdiği talimatları harfiyen uygulamalısınız. Tedavi süreci hastalığın şiddetine ve ilerleme durumuna göre sancılı veya basit olabilir. Her durumda da bu sürece dayanmanız sizin iyiliğinize olacaktır. Rahatlamalı ve tedavi sürecinde olabildiğince doktor ile iş birliği yapmalısınız. Tedavi sürecinde doktor tarafından uygulanan yöntemler haricinde sizin de gerçekleştirmeniz gereken birkaç şey vardır. Tedavi süreci sırasında şunlara dikkat etmelisiniz:
Periodontoloji tedavisi sizin çok fazla dikkat etmeniz gereken nokta olan ve iyi bir doktor seçimi dışında size de bağlı olan bir süreçtir. Doktorunuz sizi muhtemelen cerrahi yolla veya sadece ilaç tedavisiyle iyileştirmeye çalışabilir. Duruma göre periodontistiniz iltihabı geriletebilir ve durdurabilir. Bundan sonraki göreviniz hastalığı o tehlikesiz seviyede tutmak ve yok olmuş hastalığın bir daha yaşanmaması için önlem almak olur.
Bu rahatsızlık yaşanabilecek en tehlikeli rahatsızlıklardandır. Geçmişte bu sebepten çok sayıda insan maalesef hayatını kaybetmiştir. Bu durumda emin ellerde olmak için iyi bir periodontoloji uzmanı tarafından muayene edilmek ve tedavi olmak çok önemlidir.
Periodontoloji tedavisi hassas bir süreç olduğu konusunda herkes hem fikir. Bu tedavide en değerli organlarımızdan olan dişleri korumak için hastalar, alanında en uzman periodontologlara görülmek ister. Alanında tanınmış kaliteli doktorlar tarafından tedavi olmak ve diş sağlığınızı korumak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Çok uygun periodontoloji fiyatları sayesinde kendinizden emin bir şekilde birbirinden yetenekli doktor kadromuzdan birine tedavi olabilirsiniz. Kısa süreler içinde periodontoloji randevusu alarak hemen rahatsızlığınızı atlatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Hayat Diş web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
1- Genel diş hekimleri neden periodontoloji tedavisi yapmıyor?
Diş hekimlerinin hepsi bu konuda bilgi sahibi olsa da bu alan özel olarak uzmanlaşılması gereken bir ana bilim dalıdır. Kendi başına gayet geniş bir çalışma alanı olduğu için bu bilim dalı için yetiştirilmiş kimseler tedaviyi uygulamalıdır.
2- Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir?
Diş eti çekilmesi, diş fırçalaması sonrası ağızdan gelen kan ile belli olur. Dişlerde oluşan hassasiyet sorunları, diş etinin şişmesi ve yumuşaması, dişlerin sallanmaya başlaması bu durumun belirtileri olarak söylenebilir.
3- Diş eti iltihabı yayılır mı?
Hayır, bu rahatsızlık bölgesel bir iltihaptır. Ağız hijyenine dikkat edilmemeye devam edilirse diğer dişlerde de başlayabilir. Ancak bunun dışında bölgesel bir sorundur. Diğer dişlere ciddi bir tehdit oluşturmaz.