Ortodontik Tedavi

Ortodontik Tedavi

Yüzün en dikkat çekici bölgeleri arasında yer aldığından, ağız ve diş sağlığının korunması büyük önem taşımaktadır. Düzgün görünümlü dişlere ve estetik bir gülüşe sahip olmanın, sosyal yaşantıda sağladığı olumlu sonuçlarla yaşamı değerli kıldığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Bu nedenle sağlıklı bir gülüşe sahip olmak, korkusuzca gülümsemek isteyen insanların tümü için oldukça gereklidir. Ortodontik tedavi her yaştan birey için, hayallerindeki gülüşe kavuşmanın en etkili ve kalıcı çözümüdür. Peki ortodontik tedavi nedir?

Ortodontik Tedavi Nedir?

Dişlerindeki bozuklukları gidererek, hayallerindeki mükemmel gülüşe kavuşmayı isteyen herkesin aklına takılan soruların başında, “Ortodontik tedavi ne demek?” sorusu yer almaktadır. Özellikle ergenlik dönemine erişen ve dişlerinin görünüşü yüzünden özgüven eksikliği yaşayan gençler, diş teli tedavisi hakkında bilgi sahibi olmayı istemektedir. Peki ortodonti tedavisi nedir? Kimlere ortodontik tedavi uygulanabilir?

Ortodontik tedavi, halk arasında bilinen adıyla diş teli tedavisi, dişlerde ve çene yapısında görülen çarpıklıkların, bozuklukların ve açıklıkların giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlere belli aralıklarla dışarıdan kuvvet uygulayarak, onları bulunmaları gereken konuma getirmeyi amaçlamaktadır. Kozmetik ve estetik amaçlı kaygıların yanı sıra, çeşitli diş ve çene sağlığı sorunlarının düzeltilmesi için de kullanılmaktadır. Tedavi gerektiren başlıca diş ve çene yapısı sorunlarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Dişler arasında açıklıkların ve boşlukların bulunması,
  • Dişlerin farklı yönlere dönük olması ve üst üste binmesi,
  • Ayrık, kırık ve çarpık dişlerin varlığı veya diş çıkmaması,
  • Parmak emme ve ağızdan solunum yapılması sonucu diş yapısının bozulması,
  • Kaza vb. sebeplerle erken diş kaybı yaşanması gibi sağlık sorunları diş teli tedavisi yardımıyla giderilebilir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?

Ortodontik tedavi süresi, dişlerdeki çarpıklığın boyutuna göre kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ancak tedavi adımları hemen her hasta için aynı seyirde ilerlemektedir. Peki, ortodonti nasıl yapılır?

Ortodonti tedavisi, tüm dişlerin sağlıklı olduğundan emin olunduktan sonra braketlerin takılmasıyla başlar. Braketlere geçirilen diş tellerinin, özel lastikler yardımıyla dişlere tutturulması sağlanır. Bu 1 saat kadar süren ve zorlayıcı olmayan bir işlemdir. Diş telleri takıldıktan sonraki süreçte genelde ayda bir rutin kontroller gerçekleştirilir. Bu kontrollerde ortodontist tarafından gerçekleştirilen muayeneler sonucunda tel kalınlığı değiştirilebilir, alt ve üst çeneler arasında kullanılmak üzere lastikler takılabilir.

Ortodontist gerekli gördüğü takdirde, dişlerin olması gereken konuma getirilebilmesi ve ağza düzgün şekilde sığabilmesi için bazı dişleri çekebilmektedir. Bu sık karşılaşılan bir durum olmasa da hastanın ağzını kapattığında çenesinin tam oturması ve dişlerinde üst üste binme yaşanmaması için gereklidir. Tedavi tamamlandıktan sonra ağız ölçülerinize göre üretilen şeffaf plaklar yardımıyla yeni gülüşünüzün korunması sağlanır.

Ortodontik Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik tedavide kullanılan birkaç farklı diş teli çeşidi bulunmaktadır. Hayat Diş Kliniği olarak, her hastamızın mükemmel bir gülüşe sahip olabilmesi için, hangi diş telinin kullanılacağını hastanın tercihlerini göz önüne alarak belirlemekteyiz. Gerekli tüm tedbirleri alarak başarısız ortodontik tedavi riskini ortadan kaldırmaktayız. Tedaviyi uygularken kullandığımız 4 farklı diş teli bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:

  • Porselen Diş Teli
  • Metal Diş Teli
  • Lingual Diş Teli
  • Şeffaf Plak

Porselen diş telleri, görselliğe önem veren kişiler tarafından daha sık tercih edilmektedir. Metal tellere nazaran daha dayanıksız olması, tedavi süresinin uzamasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kısa sürede etkili sonuç almak isteyenler için ideal bir seçenek değildir.

Metal diş telleri ise en sık kullanılan diş teli çeşitleri arasında yer almaktadır ve oldukça dayanıklıdır. Metal diş telleriyle yapılan tedavilerin büyük çoğunluğunda 2 yıla kadar istenilen sonuç elde edilebilmektedir.

Lingual diş telleri tedavi süresince ağızda diş teli yokmuş gibi görünür ve gizli diş teli olarak da adlandırılır. Dişlerin iç kısımlarına uygulandığından, estetik görüntü kaygısı olanlar için oldukça uygundur.

Şeffaf plak tedavisi ise diş teli takılmak istemeyen ve dişlerindeki bozukluklar aşırı boyutlarda olmayan kimseler için alternatif bir çözümdür.

Ortodontik Tedavi Süresince Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ortodontik tedavi süresince, ortodonti hastalarının dikkat etmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Bu noktalardan bazıları hastadan hastaya değişkenlik gösterebilmekte, kişiye özel durumlarda ortodontist hastayı bilgilendirmektedir. Ancak diş sağlığının korunması ve ağız bakımının düzenli olarak yapılması, tüm ortodonti hastalarının uygulaması gereken bir süreçtir.

Tedavi öncesinde olduğu kadar, tedavi boyunca ve sonrasında da ağız bakımına özen gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Ortodontik tedavi başlatılmadan önce, ağız ve diş sağlığının eksiksiz biçimde sağlanması gerekmektedir. Ağızda çürük diş bulunmamalı, diş eti sorunları tespit edilmeli ve dişlerin temizliği sağlanmalıdır.

Hayat Diş Kliniği ekibi olarak, alanında uzman ve deneyimli ortodontistlerimizle tedavi öncesi gerekli kontrol ve muayenelerinizi özenle gerçekleştirmekteyiz. Tedavi süresince tercih ve isteklerinizi göz önünde bulundurarak hayalinizdeki gülüşe ulaşmanız için sahip olduğumuz yüksek teknolojili cihazlardan yararlanarak, siz değerli hastalarımıza üstün kaliteli hizmet sağlamaktayız. Ortodontik tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak için web adresimizi ziyaret edebilir, aklınıza takılan tüm soruların cevabı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1- Ortodontik tedavi kaç yaşında başlar?

Ortodontik tedavi başlangıcı için en uygun yaş aralığının 9 – 14 olduğu bilinmektedir. Çünkü bu yaşlar arasında çocuğun gelişimi halen devam etmektedir ve ergenlik döneminin avantajlarından yararlanılarak dişlerde bulunan bozuklukların daha kolay giderilmesi sağlanabilmektedir.

2- Ortodonti hangi tedavileri yapar?

Ortodontik tedavi, diş ve çene uyumsuzluklarına sebep olan durumları düzeltmek ve estetik açıdan rahatsızlık veren görüntüleri gidermek amacıyla gerçekleştirilir. En yaygın ortodontik tedavi çeşitleri diş telleri ve şeffaf plaklar olarak sıralanabilir.

3- Kısa süreli ortodontik tedavi nedir?

Kısa süreli veya hızlandırılmış ortodontik tedavi, diş etlerine titreşimli cihazlar aracılığıyla ultrasonik dalgaların uygulanması ile gerçekleştirilir. Bu yöntem 10 dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilmekte ve tedavi süresinde %40’a varan oranlarda kısalma sağlamaktadır.

4- Ortodontik tedavide kullanılan braket çeşitleri nelerdir?

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler veya diğer bir adı ile diş telleri kullanılır.

5- Sabit ortodontik tedavi dişlerime zarar verir mi?

Ortodontik tedavi dişlere zarar veren bir tedavi değildir aksine dişlerin düzgün konumlanmalarını sağlayarak daha düzgün bir ağız içi dengesi sağlanmasına yardımcı olur.

6- Sabit ortodontik tedavi dişlerimi çürütür mü?

Ortodontik tedavinin dişleri çürütme gibi bir yan etkisi yoktur. Dişlerin çürümesi ağız temizliğinin yeterli miktarda sağlanmamasından ötürü ortodontik tedavi görülse de görülmese de ortaya çıkacak bir sonuçtur. Buradaki en önemli husus diş telleri ağzımızdayken temizliğe gösterilmesi gereken özendir.

7- Ortodontik tedavi dişlerim de ağrıya sebep olur mu?

Diş telleri ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebilir fakat çoğunlukla görülmeyebilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir konudur. 2-3 gün içinde hissedilen değişiklik normale dönecektir sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Ağrının çok düşük olmasını arzu ediyorsak diş tellerinin bakımını çok iyi yapmamız gerekir.

8- Ortodontik tedavi için sağlam dişlerin çekilmesi mantıklı mı?

Bize en çok sorulan sorulardan birisidir. Hatta hastalarımız çekimsiz ortodontik tedavi yapacak hekim arayışı içine girer. Daha açıklayıcı olması için örnek vermek gerekirse bir çok tanıdığımız kişinin 20 yaş dişleri çapraşıklık yaratma riski, ağız hijyeni veya yerinin olmamasından dolayı çekilir. Ama sonuç olarak onlarda sağlam dişlerdir. Ortodontistler de; çekim kararında hem profil hem de simetriyi hem de yer darlığından dolayı ortodontik diş çekimi kararı verir.

9- Dişler çekildikten sonra boşluk kalır mı?

Hayır kalmaz. Dişler çekildikten sonra diş telleri ile ön ve arkada bulunan dişler kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır. Ortodontiste muayene olduğunuzda ondan ortodontik vaka (çekimli) örnekleri isteyebilirsiniz.

10- Ortodontik tedavi sırasında diş telleri konuşmamı kötü şekilde etkiler mi?

Dişlerin ön yüzeylerinden destek alınarak yapılan ortodontik tedaviler kişinin konuşmasını etkilemez.

11- Ortodontik tedavilerde kontrole gelme sıklığım ne olacak?

Ortodontik tedavilerde kontrol muayenelerinin aralığı 4-6 hafta arasında değişir. Çekimli ortodontik tedavilerde bu süre ilk aylarda daha sık olabilmektedir.

12- Braketlerim (diş tellerim) sökülürken dişlerim zarar görür mü?

Braketlerin (diş tellerinin) sökümü esnasında dişler zarar görmez. Braketler çıkartılırken yapıştırıcı madde diş yüzeyinden ayrılır. Diş minesinden kayıp görülmez. Diş telleri söküldükten sonra mutlaka temizleme ve cila işlemleri yapılmalıdır.

13- Diş tellerim çıktıktan sonra çapraşıklığım geri döner mi?

Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin dil tarafından tutunan ince bir tel (sabitleyici tel) ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenmiş olur. Bu tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka ortodontistinizin size ön gördüğü kontrollere mutlaka uymaya çalışın.

14- Bu sabitleyici tel konuşmamı bozacak mı?

Genellikle ortodonti hastalarımız bu tele 1 hafta içinde alışır hatta varlığını unutur. Bu sabitleyici teller konuşmanızı etkileyecek kadar kalın değildir.

15- Sabitleyici diş telimin kenarı koptu ne yapmalıyım?

Olabildiğince erken dönemde, telin dişe olan uyumu bozulmadan ortodontistinize başvurun.

16- Sabitleyici diş telim tamamen çıktı ne yapmalıyım?

Sabitleyicinin tamamen yerinden çıkması dişlerin 1-2 gün içinde dahi hafif çapraşıklığın geri dönmesine sebep olabilir. Bu sebeple en kısa zamanda yenisini yaptırmak için ortodontistinizden randevu alın.

17- Sabitleyici diş teli ne kadar ağzımda kalacak?

Bu telin ortalama olarak en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir ortodontistiniz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

Ankara Özel Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bilgi ve Randevu için: 0312 335 01 61

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması ve çerez politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.