Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Ağız sağlığında bozulma gerçekleşmesi durumunda, diş eti çekilmesi sorunuyla karşılaşılabilir. Üstelik zaman geçtikçe durum daha da kötü bir hal alarak diş kaybıyla bile sonuçlanabilir. Ancak daha ileriye gitmeden önlemlerin alınıp, tedavi edilmesi mümkündür. Peki diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesi neden olur?

Dişi çevreleyen dokunun yıpranması veya geriye çekilmesi sonucunda dişteki kökü açıkta bırakmasına diş eti çekilmesi (periodontitis) adı verilir. İncelendiğinde, dişlerin ve diş eti çizgilerinin arasında boşlukların meydana geldiği görünmektedir. Bu boşluklar bakteri birikiminin gerçekleşmesine ortam hazırlar ve gerekli tedavi sağlanmadığında durum çok daha kötüye gidebilir. İlerleyen vakalarda dişlerdeki destek dokuları ve diş kemiğinin yapısı ciddi anlamda zarar görebilir. Son aşamaya gelindiğinde ise diş kayıpları yaşanma ihtimali oldukça yüksektir.

Diş eti üzerinde oluşan şişlikler ve dişin enfekte olması gibi durumlarda kanal tedavisi hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi sık olarak görülen bir ağız sağlığı sorunudur. Bu sorunu yaşama ihtimalinizi artıran sebepler şu şekildedir:

  • Dişleri çok uzun süre ve dikkatsiz bir şekilde yıpratarak fırçalamak
  • Sertleşmiş plak oluşması (tartar) problemi
  • Sigara kullanılması
  • Kadınlarda hormonal değişiklikler yaşanması
  • Genetik faktörler
  • Şeker hastalığı

Kullanılan birtakım ilaçlar ağızda kuruluk yaşanmasına neden olabilir. Yeterli seviyede tükürük salgılayamazsanız ağzınızda kuruma gerçekleşir. Bunun sonucunda ağızdaki dokular enfeksiyon ve yaralanma durumlarına karşı korunmasız hâle gelir. Ağız kuruluğu, diş etinin çekilmesine neden olan etmenlerden de biridir.

Araştırmalara göre diş eti çekilmesi en fazla kırk yaş ve üstündeki bireylerde görülmektedir. Dolayısıyla yaşlanma belirtilerinden biri olarak da kabul edilir. Ek bilgi olarak diş eti çekilmesi, kadınlara oranla erkeklerde daha çok ortaya çıkar. Diş eksikliği durumunda ise mutlaka implant tedavisi gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda diş etleri serttir ve soluk pembe renktedir. Diş etrafına tam olarak oturur. Et çekilmesi durumunda ise aşağıda listelenen belirtiler gözlemlenmektedir:

  • Dişleri fırçaladıktan veya diş ipi kullanıldıktan sonra dişte kanama gerçekleşmesi
  • Diş etlerinin şiş ve kabarık gözükmesi
  • Ağızda koku problemi yaşanması
  • Diş etlerinde ağrı hissetmek
  • Gevşemiş dişler veya diş kaybı
  • Diş etlerinin küçülmesi
  • Diş ve diş etleri arasında boşluklar oluşması

Bireylerin düzenli olarak diş kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. Diş eti çekilmesi belirtilerinden herhangi birini yaşadığını fark eden bireyler en yakın zamanda bir diş hekimine gitmelidir. Hayat Diş Kliniği’nde gündüz ve akşam saatleri boyunca hizmet verilmektedir. Müdahale ne kadar erken yapılırsa hasarı terse çevirme olasılığı da o kadar artar.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş hekimi, hastanın diş eti çekilmesi sorunu yaşayıp yaşamadığını ve bu sorunun hangi seviyede, ne kadar şiddetli bir biçimde yaşandığını belirleme amaçlı bir muayene gerçekleştirecektir. Muayene sürecinde, ağızda kurumaya neden olabilecek birtakım ilaçlar kullanılması ya da sigara içilmesi gibi konulara dair sorular sorulur. Aynı zamanda diş eti çekilmesi belirtilerine katkı verebilecek etkenleri belirlemek için bireyin tıbbi geçmişini kontrol edecektir. Sonrasında;

  • Diş hekimi tartar ve plak oluşumu durumunu gözlemlemek için bireye ağız ve kolay kanama kontrolü yapacaktır.
  • Ağızda çeşitli yerlerde diş ve diş etleri arasında oluşan boşluğun cep derinliğini ölçmek için dişin yanına bir diş probu yerleştirecektir.
  • Sağlık problemi olmayan bir ağızda cep derinliği 1-3 milimetre aralığındadır.
  • 4 milimetreden daha derin olan ceplerde diş eti çekilmesi sorunu bulunulabilir.
  • 5 milimetreden daha derin olan ceplerde ise iyi temizlenme olmaz ve müdahale gerekebilir.
  • Eğer cep derinliği daha da derinse kemik kaybı kontrolü için diş röntgeni çekilecektir.

Bu adımlardan sonra diş hekimi; problemin seviyesine, tedavinin zorluğuna ve yaşanabilecek risklere göre bir tanı ve derece atayabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi tedavisini, diş hekimleri veya diş sağlığı uzmanları gerçekleştirebilir. Tedavideki amaç, dişin etrafında bulunan cepleri güzelce temizlemek ve çevresinde bulunan kemiğin daha çok zarar görmesini engellemektir. Tedavi sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesi için her gün düzenli olarak iyi bir ağız bakım rutini yapılması büyük önem teşkil eder. Diş sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilecek koşulların kontrol edilmesi ve sigara gibi tütünlerin kullanımının durdurulması gerekmektedir.

Eğer diş eti çekilmesi sorunu henüz ileri seviyelerde değilse, cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile de tedavi uygulanabilir. Bunun için bakterinin ve tartarların dişin yüzeyinden kazınması, lazer veya ultrasonik cihazlardan yardım alınarak gerçekleşebilir.
Kök yüzeyini pürüzsüz hâle getirmek, bakteri ve tartar oluşmasını engelleyebilir. Bu amaçla kullanılan topikal ya da oral antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonu kontrol etmeye yardımcı olurlar.

Bireyde diş eti çekilmesi sorunu ileri bir seviyedeyse, tedavi süreci gerçekleştirilirken diş cerrahisi uygulanması gerekebilir. Bu bağlamda diş eti çekilmesi ameliyatı olarak bilinen cep küçültme ameliyatı, bir diğer adıyla flep ameliyatı yapılabilir. Diş hekimi, diş etlerine ufak kesikler atar, böylelikle diş etinin dokusunda bir bölüm geri kaldırılabilmektedir. Ayrıca daha etkin bir temizleme ile kök düzeltimi için kökleri açığa çıkarabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi için evde nasıl bir tedavi uygulanır?

Her gün düzenli olarak, en az iki defa dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalama işleminin iki dakika gibi bir süre sürmesi lazımdır. Yumuşak kıllı olan bir diş fırçası kullanarak dişlerdeki ve diş eti çizgisindeki plaklar ve kalıntılar temizlenmelidir.

Diş eti çekilmesi nasıl önlenebilir?

Diş eti çekilmesini engellemek için alınabilecek en iyi önlem, düzenli olarak diş hekimlerine kontrole gitmektir. Bu sayede dişin ihtiyacı olan bakım zamanında sağlanmış olur. Ortada herhangi bir belirti bulunmasa bile, diş hekimi sorunu erkenden tespit edebilir ve minimum zararla süreç geçirilmiş olunabilir.

Diş eti çekilmesi gargarayla önlenebilir mi?

Gargara yöntemiyle, diş fırçalanırken veya diş ipi kullanılırken ulaşılamayan bölgelere ulaşılabilir. Ağız kokularında, iltihaplarda ve diş eti çekilmesinin iyileşmesinde etkili bir yöntemdir. Diş eti çekilmesi sorununda; zamanında, etkili bir tedavi yöntemi uygulanmazsa diş kaybına kadar gidilebilir.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması ve çerez politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.