İmplant nedir? Günümüz diş implantları, diş hekimlerinin kayıp dişlerin protetik restorasyonu için önerdiği rutin bir tedavi yaklaşımıdır. İmplant ne demek? Hastalık, kaza ya da yaralanma nedeniyle kaybedilen dişin kökü olarak işlev gören yapıya implant denir. İmplant tedavisi, diş sağlığı için oldukça gerekli ve pek çok hastanın tercih ettiği bir yöntemdir. Bununla birlikte yapay bir diş kökü olan implant yardımıyla yedek diş ya da köprü kolay bir şekilde sabitlenir. Çene kemiği üzerine kaynaştırılarak yapılan implant, doğal dişe en yakın şeydir. Bunun nedeni ise implantın komşu dişleri etkilemeden tek başına durabilmesidir.
Osseointegrasyon, dental implantın kemiğe kaynaşması işlemine verilen addır. Bu işlem başarılı olduğu taktirde yemek yemek, sakız çiğneme ve konuşmak gibi aktivitelerden korkmanıza ya da çekinmenize gerek kalmaz.
Dental implantların pek çoğu, kemiğe daha iyi entegre olmalarını ve vücudumuz tarafından yabancı cisim olarak görülmemelerini sağlayan titanyum ya da titanyum bileşenlerden yapılır. Bununla birlikte, teknolojik ve bilimsel gelişmeler sayesinde diş implantlarının yerleştirmek daha kolay bir hale gelmiştir Günümüzde diş implantlarının başarı oranı ise yüzde 98’dir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant nasıl yapılır? Bir diş implantının yerleştirilmesi, birkaç cerrahi prosedür gerektirir. İmplantınızın yerine tam olarak oturması ve sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmeniz için bazı önlemleri almanız gerekir. İşte adım adım implant diş aşamaları:
- Ön muayene: Bu ilk muayene ile çene kemiğinizin durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ardından duruma göre siz ve diş hekiminiz yapılacak olan implant tekniğine karar verebilirsiniz. İmplantınız için kaç dişin değiştirilmesi gerektiğini de yine bu adımda öğrenebilirsiniz.
- Diş çekimi: İmplantınız ile ilgili komplikasyon oluşturabilecek dişleriniz varsa, implant işleminin daha hızlı tamamlanabilmesi için bu aşamada sorunlu dişleriniz çekilir.
- Diş implantı ve kemik grefti yerleştirme: İmplant, çenenize yerleştirildikten sonra, bu adımda çene kemiğiniz implantın çevresinde gelişmeye başlar ve doğal diş eti hattınızın bir parçası haline gelir.
- Abutment yerleştirme: İmplantınız yeterli stabiliteye ulaştığında, diş hekiminiz abutmenti implantınıza takar. Abumentin takılacağı yere lokal anestezi sağlandığı için tedavi boyunca hafif bir baskı dışında herhangi bir endişeniz olmaz. Ayrıca bazı durumlarda abutment diş eti çizgisini geçtiği için implantla aynı anda takılabilir ve ayrı bir prosedüre gerek kalmaz. Son olarak abutmentin yemek yerken düşmesini önlemek için güvenli bir şekilde sabitlenmesi gerekir.
- Yeni diş seçimi: Dikişleriniz iyileştikten sonra, diş hekiminizle birlikte çıkarılabilir mi yoksa kalıcı implant mı istediğinize karar verebilirsiniz. Kalıcı bir implant seçerseniz, sabit olduğu için temizleyemeyeceğinizi ya da değiştiremeyeceğinizi unutmamanız gerekir.
İmplantınızın yerleştirilmesi için bu aşamalardan geçtikten sonra artık sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz. İmplant sadece gülüşünüzü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda çene yapınızdan kaynaklanan konuşma problemlerinde de size yardımcı olur. Bu nedenle sağlığınız için dişlerinizi asla ihmal etmemelisiniz. Hayat Diş olarak implant yapımı sürecinde Alman malı Medentika kullanmaktayız.
İmplant Tedavisinin Amaçları
Eksik dişlerin yerine kalıcı çözümler getiren implant tedavileri yaptıran kişiye uzun vadede pek çok fayda sağlamaktadır bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- İmplant tedavisi diğer diş tedavilerine göre çok daha güvenilir ve sağlam bir tedavi çeşididir.
- Başka bir dişten destek alınmadan tek başına kullanıldığı için diğer dişlere asla zarar vermez.
- Kişinin doğal diş görünümüne çok benzer olduğu için ağız ve diş yapısında hiçbir bozulmaya sebep olmaz. Köprü, kanal gibi tedavilerde dişin yapısı bozulmaktadır. Tedavi sırasında ve sonrasında böyle bir şey söz konusu değildir.
- Çiğneme noktasında implat dişlerin görevini tam yerine getirmesi yaptıran kişiler için büyük bir avantajdır. Köprü, kaplama gibi işlemlerde özellikle sert kabuklu yiyecekler yenilirken çok dikkatli olmak gerekir. İmplant dişlerde ise böyle bir sorun yoktur. Bunun nedeni doğal diş yapısına çok benziyor olmasıdır.
- İmplant tedavisi diğer diş tedavilerine göre kullanım süresi açısından oldukça avantajlıdır. İmplant yapılan dişin ömrü çok uzundur. Hatta bazı diş hekimleri hastalarına ömür boyu kullanım garantisi bile vermektedir.
- Tedaviden sonra dişlerin temizliği de kolay bir şekilde yapılır. Gerçek dişlere çok benziyor olmasından dolayı temizliği de gerçek dişler kadar kolaydır.
- İmplant yapılan dişlerde doğru temizleme yöntemleri kullanılırsa sararma, lekelenme, vs. gibi problemler görülmez
- İşlem yapılan dişlerde koku problemi görülmemektedir. Aynı zamanda kişilerde konuşma bozulması problemi gibi problemler çıkarmaz.
- Gülme gibi günlük işlemler sırasında herhangi bir kısıtlamaya gerek kalmamaktadır. Bu sayede işlem yaptıran kişiler günlük yaşantısına bir sıkıntı olmadan devam etmektedir.
İmplant tedavisinin insanlara sağladığı avantajlar bu şekildedir. Yaptırma konusunda tereddütte olan kişiler bu avantajları göz önünde bulundurup bir kere daha düşünebilirler.
İmplant Yaptırdıktan Sonra Nasıl Beslenilmeli?
Kişiler, implant tedavisi sürecinde yediklerine çok dikkat etmelidir. İmplant dikişlerine dikkat edilmemesi durumunda hastaların iyileşmesi uzun sürebilir. İşlem yapıldıktan yaklaşıkk 2 saat sonra yeme içmeye başlayabilirsiniz. Ancak implantınızın dikişleri iyileşene kadar yediğiniz yiyecek ve içecekleri sınırlandırmalısınız.
Örneğin ilk hafta kahve, çay, süt ve çorba gibi sıcak yiyecek ve içecekler tüketmemelisiniz. Bunun yerine, sizin ve implantınızın sağlığı için yoğurt, dondurma ve meyve püresi gibi soğuk ve yumuşak yiyecekler tüketmek çok daha iyi bir seçim olacaktır.
Havuç, elma, erik gibi sert gıdalardan ise implant sonrası bir süre uzak durulmalıdır. Baharatlı yiyecekler implantınızın dikişlerini tahriş edebileceğinden dikişleriniz tamamen alınana kadar bunları yemekten de kaçınmalısınız. Ek olarak, implantınızın dikişlerinin daha hızlı iyileşmesi için asitli yemeklerden ve içeceklerden kaçınmak da oldukça önemlidir.
İmplant Tedavisinden Sonra Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
İmplant prosedürünü takiben, prosedürün etkili olabilmesi için uygulanması gereken bazı talimatlar vardır. Bu talimatlara uyulursa, kişi daha hızlı iyileşebilir ve olası implant sonrası şişlik durumlarının önüne geçilebilir. Uygulanan implant tedavisi sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler şunlardır:
- Dental implantları taktırdıktan sonraki ilk 24 saat içinde yaranızdan kan gelmesi muhtemeldir. Kan gördüğünüzde tükürmemeniz ya da ağzınızı çalkalamamanız oldukça önemlidir.
- Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise implant prosedürünüzün uygulandığı gün gargara kullanmaktan kaçınılmasıdır. Tedavinizin üzerinden 36 saat geçtikten sonra doktorunuzun önerdiği şekilde gargara kullanmayı unutmayın.
- İşlemden sonraki ilk hafta diş implantının yerleştirildiği bölgeyi fırçalamayın.
- İşlem günü alkol ve sigara içmeyin. Özellikle yaralarınız iyileşene kadar sigara kullanmaktan her ne pahasına olursa olsun kaçının.
- Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak almayı unutmayın.
- Ameliyattan sonraki ilk 24 saat yanağınıza buz torbası uygulamak şişliğin azalmasına yardımcı olur. 10 dakika boyunca bir buz torbasıyla soğuk basınç uygulayın ve ardından 10 dakika ara verin. Bu uygulamayı birkaç saat devam ettirirseniz şişliğiniz olabildiğince azalır.
- İmplantınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, lütfen hemen doktorunuzla iletişime geçin.
Tüm bu ipuçlarına dikkat ederseniz, iyileşme sürecinizi daha hızlı ve daha az acı ile tamamlayabilirsiniz.
İmplant Ağrısı Ne Zaman Geçer?
İmplant işlemi yapıldıktan sonra az da olsa ağrı hissedilecektir. Bu ağrı oldukça normaldir. Uygulamayı yapan diş hekimleri bu ağrıların olabileceğini önceden düşünüp hastalarına etkili ağrı kesici ilaç tedavileri uygulamaktadır. Bu ağrı kesici ilaçlar ile implant yapımı sonrasında oluşan ağrıdan kurtulmak mümkündür. İmplant tedavisi sonrası ortaya çıkan bu acı normal diş ağrısı kadardır. Bu yüzden korkulacak bir şey yoktur. Sorunsuz geçen operasyonlardan belli bir süre sonra implantların varlığı bile belli olmayacaktır.
Bazı durumlarda hastaların korku ve endişe durumlarına göre diş hekimleri işlem sırasında genel anestezi uygulamaklardır. Fakat bu herkes için geçerli değildir. Bu işlem implant yaparken acı hissetmek istemeyen kişiler içindir. Bunun yanında implant işlemi uygulanan kişi ameliyat öncesi ve sonrasında da hijyenik bir yerde tutulmalıdır. Aksi takdirde enfeksiyon riski oluşur ve daha kötü sonuçlar olabilir. “İmplant yaparken acı hisseder miyim?” diye düşünen kişiler çok fazla endişe duymamalıdır. İmplant tedavi işlemleri görüldüğü üzere aşırı ağrılı ve acılı geçen tedaviler değildir. Aksine tedavi sırasında ve sonrasında kullanılan anestezi ve ağrı kesici tedavileri kişilere oldukça avantaj sağlamaktadır. Bu yüzden acı ve ağrı konusunda tereddütle olan kişiler implant tedavisini içleri rahat bir şekilde tercih edebilirler.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Diş eksikliği ve diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişiler, çeşitli fonksiyonel ve estetik sorunlar yaşarlar. Öncelikle dişlerin yokluğunda etkili bir şekilde çiğnemek imkansızdır. Ayrıca, eksik dişlerin varlığı, ağız anatomisinde değişikliklerin yanı sıra çene ekleminde de çok sayıda sorun yaratır.
Kişinin değişen ağız formu ve çene eklemindeki problemler sonucunda konuşma sorunları ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, hastalık, çürük, travma ya da diğer nedenlerle dişlerini kaybetmiş kişiler için implantlar en iyi seçenektir.
Dişlerin olmadığı çene kemiğinde zamanla erimeler oluşmaya başlar. İmplant diş çekildikten sonra konulursa erime miktarı önemli ölçüde azalır. Bununla birlikte, cerrahi implant hemen yerleştirilmezse, ağızda önemli bir kemik erimesi yaşanır ve bu da hastanın protezi kullanmasına engel olur. Alt ve üst çene için cerrahi implant tedavisi bu gibi durumlarda kullanılabilir. Dişte oluşan yoğun ağrılardan ve diş eti şişliğinden şikayet eden hastalar için kanal tedavisi önerilir. Öte yandan implantların kullanıldığı diğer durumlar şu şekildedir:
- En sonda yer alan azı dişlerinin yokluğunda sabit bir protez kullanılmadığında
- Kişinin kendi takıp çıkarabileceği hareketli protezleri istemediğinde
- Dişsiz ağızlarda çene kemiği iyice eridiği için komple protez kullanmak zorlaştığında
- Tek bir diş eksildiğinde
- Birden fazla diş eksikliğinde
- Tam dişsizlik durumu mevcut olduğunda
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi birkaç aşamadan oluştuğu için, implant süresi 3-6 ay arasında değişiklik gösterebilir. İlk aşamada, implantların çene kemiğine yerleştirilmesi her bir diş için 3-4 dk sürmektedir. Sonraki aşamada ise, 3-6 aylık bir süre boyunca yerleştirilen implantların çene kemiğine kaynaması beklenir. Bu aşamadan sonra protez uygulamasına başlanır. Her hasta için implant süreci farklılık gösterebilmektedir.
İmplant Fiyatları
Günümüzün en çok duyulan endişelerinden biri implantların maliyetidir. Eksik diş onarım tedavilerinden biri olan implant, bir ya da birden fazla diş eksikliğinde kullanılan ve gerçek dişe en çok benzeyen tedavi yöntemidir. Cerrahi bir müdahale olan diş implantları, bu kadar yüksek bir başarı oranına sahip olduğu için ağız ve diş sağlığı sektöründe en popüler tedavi seçeneklerinden biridir.
İmplant tedavisi ilk bakışta diğer tedavi seçeneklerine göre daha pahalı gibi görünse de uzun yıllar kullanılabildiği ve mükemmel bir konfor sağladığı için fiyatını hak eder. Ayrıca kullanılan implantların kalitesine, implantı yapmak için kullanılan malzeme tipine ve ağzınıza yerleştirilen implant sayısına göre de fiyat değişir. Hayat Diş, implant cerrahisi ve mevcut implant fiyatları hakkında size en iyi bilgiyi sağlayabilir. Özelikle Ankara implant için en iyi adres olan Hayat Diş, olabilecek en iyi implant hizmetini vermektedir.
Diş beyazlatma hizmetimiz ile hayal ettiğiniz gülüşe sahip olabilirsiniz!
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant yaptırmak için bir yaş sınırı var mıdır?
Kemik yapısının gelişimini tamamlamış olması implant yaptırmanın ilk şartıdır. Bu nedenle 18 yaşını doldurmamış olan insanlara implant yapılmaz. Ancak, implant yaptırmanın bir üst yaş sınırı olmadığı için çok yaşlı insanlar bile implant yaptırabilir.
Sigara kullanımı implantı etkiler mi?
Ağızdaki sert ve yumuşak dokuları güçsüzleştiren sigara, implantın uygulanmasının yanı sıra uygulamadan sonraki iyileşme sürecini de oldukça olumsuz etikler. Bu nedenle diş hekimleri, implanttan en az 3 ay önce kişinin sigara kullanmayı bırakmasını tavsiye eder.
İmplant yaptırmak ağrılı bir işlem midir?
Geçmişte oldukça ağrılı olan implant işlemleri, günümüzde diş hekimleri tarafından kullanılan lokal ve genel anestezi gibi tekniklerin yardımıyla olabildiğince acısız geçmektedir.
Diş implantlarında tedavi süreci nasıldır?
Diş hekimliğinde implant tedavisi sonunda protezlerin tamamlanması klasik tedavilere göre daha uzun sürmektedir çünkü titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2, 5 ila 4 ay, ilave olarak çene kemiğine herhangi bir müdahalede bulunulduğunda veya üst çenede sinüs boşluğunu kaldırma işlemi uygulanmışsa 6 ay kadar beklemek gerekmektedir. Ancak bu süre sonunda alınan sonuçlar oldukça yüz güldürücü ve çok daha uzun ömürlüdür.
Diş implantlarının avantajları nedir?
Özellikle uzun yıllardır dişsiz olan hastaların mevcut protezleri kemikte değişim devam ettiğinden dolayı zamanla uyumunu kaybederek hareket etmeye, vuruklara neden olmaya başlar. İmplant üstüne yapılan protezler sabit bir temelin üstüne yapıldığı için hareket etme veya ağızdan çıkma özelliği bulunmamaktadır. Hareketli protez istemeyen veya kemiğin tutuculuğunu kaybettiği kişilerde uygulanabilir.
Dentalimplantların ameliyatı zor mudur?
Lokal anestezi altında yalnızca dentalimplantın yapılacağı bölge uyuşturularak yapılan operasyonlar ağrısızdır. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.
Dentalimplant operasyonu sonunda yüzüm çok şişer mi ? Ağrım çok olur mu?
Yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak ilk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulamasıyla ödem hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar görülmez, doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.
Dentalimplant süreci nasıldır? Ne kadar zamanda dişlerim tamamlanır?
Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi beklenir ve üzerlerine porselen kaplamalar yapılır. İnce veya yetersiz yükseklikte kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.
Dikişsiz dentalimplant mümkün müdür?
Tek diş çekimi yapılıp çekim boşluğuna herhangi bir kesi yapmadan aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda mümkündür.
Dentalimplant uygulamaları bana uygun mu?
Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Ancak hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir. Muayenede yeterli kemik saptanamazsa ek işlemlerle önce kemik altyapısı oluşturduktan sonra implantlar yerleştirilebilir.
Dentalimplantlar uzun ömürlü müdür?
Dentalimplantın ömrü doğal dişler gibidir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.