Diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve travmalar sonucu diş kaybı yaşanması, hemen herkesin hayatında bir kez dahi olsa karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Sebebi ne olursa olsun, kaybedilen dişlerin yerine yenilerinin konulabilmesi için kullanılan birçok dental tedavi bulunmaktadır.
Kron Köprü Protezi Nedir?
Protetik diş tedavisi, ya da halk arasında bilinen adıyla protez; diş kaybı sonrası oluşan boşlukları çeşitli protezler kullanarak doldurabilmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kron köprü protezi, diş kaybı yaşayan hastalar için umut vadeden yöntemler arasında yer almaktadır. Peki kron köprü protezi nedir?
Kron köprü protezi, diş yapısında yaşanan madde kaybını kaldırarak, dişleri eski sağlıklı görüntüsüne kavuşturmayı sağlayan bir kaplama yöntemidir. Komşu dişler olarak adlandırılan, diş kaybı yaşanan bölgenin iki yanında da yer alan sağlıklı dişlerin, eklenecek köprü protez yapısını sabit tutacak biçimde yeniden şekillendirilmesi ile gerçekleştirilmektedir.
Doğal diş yapısına sahip olmak için implant hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Protetik diş tedavisinde birden fazla protez çeşidi kullanılmaktadır ve hangi çeşidin kullanılacağı hastanın yaşadığı diş kaybının ölçeğine göre belirlenmektedir. Protetik diş tedavisinde kullanılan protez çeşitleri şunlardır:
- Hareketli protezler,
- Tam protezler,
- Sabit protezler olmak üzere 3 adettir.
Hareketli protezler çok sayıda diş kaybının yaşandığı durumlarda uygulanmaktadır. Hareketli protezler takılıp çıkarılabilmektedir.
Tam protezler ağızda hiç diş kalmadığı zaman tercih edilen yöntemlerden biridir. Damak olarak da bilinen tam protezler, diş eti görünümünün yanında diş etlerinin pembe görüntüsüne de sahip olmalarıyla bilinmektedir.
Sabit protezler; diğer protez çeşitlerinden farklı olarak, çıkarıp takılması mümkün olmayan protezler arasında yer almaktadır. Kron köprü protezi sabit protezler arasında yer almaktadır. Bir veya daha fazla diş kaybının oluşturduğu boşluğu, protez dişler yardımıyla kapatarak hastanın ağız içi bütünlüğünü yeniden sağlamak için kullanılan yöntemlerden biri kron köprü protezi tedavisidir. Ağzın tümüne değil, yalnızca diş kaybı yaşanan bölgeye uygulanmaktadır. Peki kron köprü protezi nasıl yapılır?
Kron Köprü Protezi Nasıl Yapılır?
Köprü protezi eski dişlerden, yani ağızda önceden beri bulunan anadan doğma dişlerden, yardım alınarak uygulanmaktadır. Kron köprü protezi yapım aşamaları arasında ilk sırada olanı, boşluğun yanındaki dişlerin küçültülmesidir. Boşluğun veya hasar görmüş dişlerin uygun oranda ve açıda küçültülmesi tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Sonrasında küçültülen dişlerin üzerine porselen bir yapı eklenerek köprü protez gerçekleştirilmiş olur.
Genelde birkaç seanstan oluşan bir işlemdir. Dişler küçültüldükten sonra, sabit protez hazırlanana kadar hastanın zorluk yaşamaması için genelde hastaya geçici protez yapılmaktadır. Ölçüsü alınan protez takıldıktan sonra, hastanın proteze alıştığından emin olmak ve ağızda yabancı madde varmış hissinin yaşanmasının önüne geçmek için, diş hekimleri tarafından rutin kontroller gerçekleştirilebilir.
Hayat Diş Kliniği olarak, tüm hastalarımızda olduğu gibi protetik tedavi uygulanan hastalarımızda da tedavi sonrası detaylı kontrol sağlamakta ve ağız içinde sıkışma hissi gibi sorunlarının oluşmadığından emin olmaktayız. Yalnızca tedavi sürecinde değil, tedavi sonrasında da hastalarımızla iletişim halinde kalarak %100 memnuniyet sağlamayı hedeflemekteyiz.
Kron Çeşitleri Nelerdir?
Kron köprü protezi uygulanırken porselen, seramik, zirkonyum, metal ve nikel olmak üzere birçok materyalden yararlanılmaktadır. Protez çeşitlerini birbirinden ayıran en etkili faktör, protez yapımında hangi materyallerin kullanıldığıdır. Protezin yapımında kullanılan 4 farklı kron çeşidi bulunmaktadır:
- Metal Destekli Porselen Kron
- Zirkon Destekli Porselen Kron
- Empress Porselenler
- Porselen Laminate
Hasar görmüş veya çürümüş dişlere eski formunu kazandırmak için kullanılan sabit protez çeşitlerinden biri metal destekli porselen krondur. Dış kaplaması porselenle gerçekleştirilirken, iç kısımları metal veya nikelle desteklenmelidir.
Zirkon destekli porselen kron, ışık geçirgenliği olması sayesinde, porselenin altında daha doğal bir görünüm oluşmasını sağlamaktadır. Yapay görünümde kaçınanlar için oldukça ideal bir seçenektir. Metal alerjisi bulunanlar için iyi bir alternatiftir.
Empress kaplamalar dayanıklılığıyla bilinen seramik protez çeşitlerinden biridir. Işık geçirgenliği sağlayabildiğinden dolayı daha çok ön dişlerde tercih edilmektedir. Hiçbir metal kullanılmadan, içinde olduğu gibi dış kısımlarında da seramik kron diş kaplaması kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Son olarak, lamine porselenler dişlerin yalnızca ön yüzlerine uygulanır ve çok ince porselen yapraklarının yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Sağlıklı dişlerin büyük oranlarda kesilmesini gerektirmez ve ışık geçirgenliğinin yüksek olması sayesinde doğal diş gibi görünür.
Kron Köprü Protezi Kimlere Uygulanır?
Kron köprü protezi dişlerinin tümünü kaybeden kimseler hariç, diş kaybı yaşayan hastaların büyük çoğunluğuna uygulanabilmektedir. Tedavi için uygun bir aday olup olmadığınız diş hekiminiz tarafından gerçekleştirilen muayene sonucu belli olacaktır. Kron köprü protezinin hastaya kazandırdıklarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Kaybedilen veya olması gerektiği gibi gerçekleştirilemeyen çiğneme fonksiyonunu geri kazandırır.
- Konuşurken seslerin düzgün şekilde çıkartılabilmesi sağlar.
- Hastanın konuşma ve çiğneme sorunları nedeniyle kendini izole etmesini sonlandırır ve sosyal yaşantısını eski haline getirir.
Hayat Diş Kliniği olarak, alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerimiz ile her daim hizmetinizdeyiz. Siz de eğer diş kaybı ile mücadele ediyor, eski gülüşünüze ve sağlığınıza kavuşmak istiyorsanız web adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Protetik diş tedavisi kron köprü nedir?
Kron köprü adı verilen diş tedavisi, dişsiz boşlukları kapatmak için porselen ve metalden yapılan sabit protezlerin, mevcut dişler küçültüldükten sonra üzerlerine takılması işlemidir.
Protetik diş tedavisi neye bakar?
Protetik diş hekimliği, dişlerdeki form bozukluklarının ve diş eksikliklerinin giderilmesinde etkili bir tedavi bilimidir. Dişlerin dökülmesi veya kırılması durumunda, diş bütünlüğünün yeniden sağlanmasına imkân tanımaktadır.
Protetik diş tedavisi ne kadar sürer?
Bireyden bireye ve kullanılan kaplama materyaline göre değişkenlik gösterse de, protetik diş tedavisinin ortalama 6 seans sürmektedir.