Diş sağlığı konusunda “Kanal tedavisi nedir?” sorusu, en merak edilen soruların başında gelir. Bu tedavi yöntemi, enfekte olmuş veya çürümüş dişlerin onarılarak kurtarılması için uygulanır. Kanal tedavide dişin sert dokusunda bulanan kök kanalından yumuşak doku olan pulpa çıkarılır. Dişin içi temizlenir ve açılan boşluk doldurulur. Bununla birlikte diş taşlarının temizlenmesi de kanal tedavisinin daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Dişte oluşan çürükler, tedavi edilmediği takdirde çürük daha derine iner. Bu da dişteki sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Böylece kişi, şiddetli diş ağrısı yaşar. Dişten çıkarılan sinir, diş sağlığı için hayati önem taşımaz. Eğer ki kanal tedavisi yapılmazsa dişteki dokunun enfeksiyon yapmasıyla apseler oluşur. Bu yüzden tedavi aksatılmamalı ve bir an önce uzman bir diş hekimine gidilmelidir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinin yapılması kişinin rahatlığı ve sağlığı açısından çok önemlidir. Bu yüzden “Kanal tedavisi nasıl yapılır?” sorusu da çok merak edilir. Tedavi, bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir. Endodontist, diş pulpası veya sinirinin hastalık nedenleri, teşhisi, tedavisi konusunda uzmanlaşmış olan bir diş hekimidir.
Kanal tedavisinin aşamaları şu şekildedir:
- İlk olarak bir röntgen filmi çekilerek herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına bakılır.
- Kanal tedavisi başlamadan önce diş hekimi, lokal anestezi uygular.
- Tedavi sırasında bölgenin kuru kalması için dişin çevresine lastik tabaka konulur.
- Diş hekimi, diş kanalı için bir delik açar. Ardından buradaki bakteriler, çürümüş sinir dokusu ve pulpa çıkarılır.
- Temizleme işlemi, kök kanal törpüleriyle gerçekleşir. Buradan çıkan kalıntıların temizlenmesi için su veya sodyum hipoklorit kullanılır.
- Temizleme işleminin ardından oluşan açıklık kapatılır.
Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır?
İlerleyen diş çürüğünün pulpa bölgesine inmesi sonucu kanal tedavisi yöntemi uygulanır. Kaybedilecek dişlerin problemli kısımları temizlenir. Böylece dişlerde bir kayıp yaşanmaz ve daha ileri tedavilerin olmasının önüne geçilir. Kanal tedavisinin uygulanması gereken diğer durumlarda aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Dişte oluşan yoğun ağrılar.
- Geceleri artan ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrı
- Soğuk ve sıcak maddelerin dişe temasından sonra uzun süre geçmeyen ağrı
- Diş çevresinde, diş etinde oluşan şişlik
- Dişte oluşan renkleşme veya dişin enfekte olması durumunda oluşan apseler
Kanal tedavisinin gerçekleşmesi, çürük diş tedavilerinde başvurulan son aşamadır. Bu yüzden yaşanılan diş ağrılarında kesinlikle bir diş hekimine gidilmelidir. Endodonti uzmanı, yapacağı detaylı inceleme sonucu tedavi yöntemini söyleyecektir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
İnsanlar, kanal tedavisinin çok ağrılı bir süreç olduğunu düşünmektedir. Ancak kanal tedavisi sonrası ağrı normal bir dolgu acısından farksızdır. Yani, çok ağrıya ve acıya yol açan bir işlem değildir. Hissedilen acı ve ağrı, zaten var olan iltihaplardan ve enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Sadece kanal tedavisi sonrası temizlenmiş bir enfeksiyon mevcutsa bölgenin dokusunda biraz hassasiyet meydana gelebilir. Bir ağrı kesici kullanılarak ağrının önüne geçilebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi yaptırdıktan sonra yavaş yavaş dişlerde iyileşme gözlemlenir. Ancak bu süreçte bazı durumlara dikkat edilmesi önemlidir. Böylece iyileşme süreci daha kısa sürer. Kanal tedavisinden sonra aşağıda sıralanan önerilere dikkat edilmelidir.
- Tamamen iyileşene kadar sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Günlük diş temizliğine dikkat edilmelidir. Dişlerin hassasiyetine dikkat ederek dairesel hareketlerle ve yavaşça günde en az iki defa diş fırçalanmalıdır.
- Enfeksiyonların önüne geçmek için günde bir defa diş ipi kullanılmalıdır.
- Yapışkan ve şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması gerekir.
- Ağrı yaşandığı durumda ağrı kesici içilebilir. Ancak buna rağmen ağrıda azalma olmazsa diş hekimine gidilmelidir.
Kanal tedavisinin önceden ağrılı bir yöntem olduğu doğrudur. Ancak günümüzde kullanılan anestezi ve etkili ağrı kesiciler sayesinde bu durum ortadan kalkmıştır. Ayrıca tedavi %95 oranında büyük bir etkiye sahiptir. Doğru diş bakımı da yapıldıktan sonra tedavi sonrası dişler ömür boyu kullanılabilir.
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Yapılan protez dişler, hiçbir zaman doğal dişin yerini tutmaz. Kanal tedavisi sayesinde çürük dişin çekilmesi ve yerine implant yapılması önlenir. Kanal tedavisinin yapılması daha az maliyetli de olacaktır. Ancak dişin madde kaybı yaşamasından dolayı diş kırılmaya daha yatkın hale gelebilir. Bu yüzden kanal tedavisi iyi bir uzman ile gerçekleşmelidir.
Kanal tedavisi uygulanan dişler, uzun süre ağızda kalır. Yeme- içme fonksiyonlarının devamlılığını sağlar. Yine, estetik olarak da güzel bir görüntü oluşturur. İyi şekilde yapılan tedavi, doğru ağız ve diş bakımı ile uzun süre kullanılabilir. Tedavisi yapılan dişte tekrar çürük yaşanmasına karşı hekim muayenesine yılda 2 defa düzenli olarak gitmek gerekir.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi fiyatları değişiklik gösterebilir. Bunda dişin tek kök, çift kök veya üç kök olma durumuna göre fiyatlar değişiklik gösterir. Aynı zamanda cerrahi işlem gerektirip gerektirmediğine göre de fiyatlarda farklılık olur. Hayat Diş, kanal tedavisi için uygun fiyatlarıyla bilinen profesyonel bir ağız ve diş sağlığı polikliniğidir.
Kanal Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Kanal tedavisi yapılan diş neden apse yapar?
Tedavi sonrası düzenli bakımı yapılmalıdır. Dişte yeni bir çürüğün oluşması veya diş dolgusunda kırık olması gibi nedenlerle kök kanalları tekrar enfekte olabilir. Böylece tedaviden sonra apse oluşumu gözlemlenebilir.
Kanal tedavisi kaç gün sürer?
Kanal tedavisi işlemi, 30 ile 90 dakika arasında sürmektedir. Ancak dişte enfeksiyon varsa diş hekimi dişi temizlemek için ilaç kullanır. Böyle bir durumda dişi kapatmadan önce bir hafta beklenmelidir.
Kanal tedavisi yapılan diş çürürse ne olur?
Böyle durumlarda ilk olarak hekim dişin neden çürüdüğünü teşhis eder. Eğer diş kurtulabilirse tekrar temizlenir ve dolgu yapılır. Ancak kurtulma ihtimali yoksa diş çekilir.
Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?
Kanal tedavisi yerine geçebilecek herhangi bir alternatif tedavi yöntemi yoktur. Kanal tedavisi gerektiği zaman uygulanmadığı takdirde, enfeksiyon kök dokulara kadar ulaşabilir ve dişinizi kaybedebilirsiniz.
Bir Dişte Kaç Kanal Var?
Dişteki kanal sayısı, dişe göre ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle ağzın ön bölgesinde kesici dişler tek kanallı, küçük azı dişler 2 kanallı ve büyük azı dişler 3 kanallı olmaktadır.