Protez terimi, basit bir diş dolgusunun ötesine geçen, hasarlı veya eksik bir dişi değiştirmek için gerekli pek çok seçeneği özetlemektedir. Protez diş hizmeti sayesinde kaydebilen dişlerinize kavuşabilirsiniz.
Protez Diş Nedir?
Protezler bir diş teknisyeni tarafından kişiye özel yapılır ve bir, birkaç veya tüm dişlerin yerini alabilir. Protezlerin planlanması, imalatı ve kullanımı ile ilgilenen diş hekiminin kendisidir.
“Protez diş kimlere yapılır?” veya “Protez diş neden yapılır?” sorularınıza Hayat Diş Polikliniği ile tatmin edici cevaplar alabilirsiniz.
Protez Diş Neden Yapılır?
Protezlerin birçok farklı kullanım nedeni vardır. Bunlardan bazıları ise şöyle özetlenebilir:
- Bir hastalık nedeniyle kaybedilen dişler,
- Bir kaza nedeniyle kaybedilen dişler,
- Diş çürümesi,
- Yaşlılıkta dişlerin aşınması ve yıpranması.
Modern diş hekimliği günümüzde protezler için çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Bu seçenekler arasında estetik görünüme ve konfora da dikkat edilmektedir. Protez ön diş tedavisi gibi hassas konularda da ayrıca özen gösterilmektedir.
Hayat Diş Polikliniği’nde, diş muayenehanemizde hangi protezlerin sizin için doğru olduğunu ve maliyetlerinin ne olacağını size bildireceğiz. Protez diş fiyatları ve seçenekleri hakkında detaylı bilgilere kliniğimiz aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Protez dişin nasıl yapılacağı sorusunun cevabı, ağız sağlığınız için gerekli olan yönteme göre farklılık göstermektedir. Hayat Diş Polikliniği’nde uzman diş hekiminiz sizin için gerekli olan yöntemi belirledikten sonra en uygun uygulamayı gerçekleştirmektedir. Gelişmiş diş protez teknolojisi ile en uygun yöntemler belirlenmektedir.
Örneğin çıkarabilir bir proteze ihtiyacınız olduğu düşünülürse buna uygun yöntemler ile protez diş uygulaması gerçekleştirilecektir. Her takma diş ağzınıza uyacak şekilde özel olarak yapılır. Bu işlem, diş hekiminizin mükemmel bir uyum için bir model oluşturmak için ölçü alacağı anlamına gelir. Tipik olarak, aşağıdaki adımlar kullanılarak bir dizi tam protez yapılır:
- Diş hekiminiz bir model yapar. Çenenizin ve ağzınızın protez ölçülerini kullanarak, ölçüye göre genellikle mum veya plastikten yapılmış modeller oluşturur. Protezler yapılmadan önce model üzerinde uyum, şekil ve hatta rengi kontrol etmek için birkaç kez deneme yapılması gerekecektir.
- Model bir artikülatöre yerleştirilir. Teknisyen, dişleri mumla tutturmak için artikülatör olarak bilinen çeneyi temsil etmek için kullanılan mekanik bir cihaz kullanır.
- Teknisyen mumu oyar. Akabinde uzman, ağda modelini kullanarak ağdayı diş etlerinize benzeyecek şekilde şekillendirir ve oyar. Bu mum tabanı, bitmiş protezleriniz için kullanılır.
- Protezler bir kaba yerleştirilir. Teknisyen protezleri, protezlerin şeklini korumasına yardımcı olmak için daha fazla alçının döküldüğü bir tutucu cihaz olan bir kaba yerleştirir. Kap daha sonra sıcak suya yerleştirilir ve mum eritilir.
- Alçı kalıba akrilik enjekte edilir. Balmumu çıkarıldıktan sonra teknisyen, sıva tabakasına bir sıvı ayırıcı ekler. Bu ayırıcı, akriliğin kendisine yapışmasını önler ve daha sonra akrilik, mumu değiştirmek için kaba enjekte edilir.
- Alçı çıkarılır. Teknisyen alçı kalıbı özel laboratuvar aletleri kullanarak dikkatlice çıkarır ve kalan alçıyı çıkarmak için akrilik protezi ultrasonik banyoya yerleştirir.
- Teknisyen protezleri düzeltir ve parlatır. Protezdeki fazla akrilik, protezden kesilir. Bitirdikten sonra teknisyen cilalama için ponza taşı kullanır.
- Protez dişler artık hazır. Protezin bu işlemlerden sonra artık tamamlanmış olur. Diş hekiminiz ilk uygulama için sizinle bir randevu alacaktır.
Protez Seçenekleri
Diş hekiminiz teşhis koyduktan sonra bir tedavi ve maliyet planı çıkarılacaktır. Bu plan; dişlerin durumu, standart bakımı ve beklenen toplam maliyetler hakkında bilgiler içerir. Ayrıca diş hekiminiz olası diş protez tedavi seçeneklerini size açıklayacaktır.
Sabit Protez Seçenekleri
Diş hekimliğinde her şeyden önce sabit ve hareketli protezler ile kombine protezler arasında ayrım yapılmaktadır. Sabit protez seçenekleri şunları içermektedir: Kuronlar, köprüler, implantlar ve kaplamalardır.
Kuronlar
Bir diş büyük ölçüde hasar görmüşse, diş kuronu onun yerini alabilir. Kuronlar, hasarlı diş için kullanılan yapay bir koruyucu başlığı temsil eder ve dişe işlevini geri kazandırır. Yapay kuron kendi dişinize yapıştırılır. Bu tedavi yöntemi, kendi dişiniz çok fazla hasar gördüğü için diş dolgusu artık bir tedavi seçeneği olmadığında kullanılır.
Köprüler
Bir veya daha fazla dişi değiştirmek için bir diş köprüsü kullanılabilir. Eksik diş, bu yöntem aracılığı ile sağlam dişe köprülenir. Bir köprü, bitişik diş için bir taç ve eksik dişin yerini alan yapay bir merkez parçadan oluşur. Köprünün stabil olabilmesi için komşu dişlerin sağlıklı köklere sahip olması gerekir.
İmplantlar
Bir diş implantı doğrudan çene kemiğine sabitlenir. Bir implant şu üç bölümden oluşur: Çene kemiğine sabitlenmiş yapay bir diş kökü, bir bağlantı parçası (dayanak) ve Görünen takma diş.
Kaplamalar
https://www.traditionrolex.com/28
Bu sabit protez formu, görünen diş alanlarının görünümünü kalıcı olarak iyileştirmek için kullanılır. İnce, yarı saydam kaplamalar seramikten yapılmıştır ve bir milimetreden daha kalın değildir. Dişin yanlış hizalamalarını ve renk bozulmalarını gizler ve düzeltir. Doğal dişlerin üzerine kaplamaların yerleştirilebilmesi için çok ince bir şekilde taşlanması gerekir. Kaplamalar kişiye özel yapılır ve hazırlanan dişlere yapıştırılır. Kaplamaların dayanıklılığı uzun yıllardan on yıllara kadar değişmektedir.
Hareketli Protez Seçenekleri
Çıkarılabilir/hareketli protez seçenekleri ise şunlardır:
- Kısmi protez
- Tam protez
Kısmi Protez (Kroşeli Protez)
Altıdan fazla dişin eksik olması durumunda kısmi protez köprüye bir alternatiftir. Ankraj seçenekleri, artık bir köprü için yeterli değildir. Kısmi protez, kalan dişlere klipslerle tutturulduğu için kroşeli protez olarak da bilinir.
Tam Protez
Alt veya üst çenede doğal diş kalmadıysa, tam protez diş yerine geçer. Çiğneme sırasında oluşan basınç nedeniyle tam protez, mukoza zarına batar.
Kombine Protez
Kombine protez, temizlik için çıkarılabilen sabit ve çıkarılabilir bir parçadan oluşur. Protez, sağlam tutuşunu çevreleyen taçlı dişlerden kazanır. Bu yöntemde cıvata, ataşman ve çıtçıt gibi çeşitli bağlantı elemanları kullanılmaktadır.
Kilitli Protez: Bu tip hareketli protezler, tutturmak için özel elemanları birbiri içine kaydırarak tutunur. Yerleştirildikten sonra, dayanak dişlerinin iç kısmındaki bir mandalla mekanik olarak kilitlenirler. Bu tip protezler rahattır, toka gerektirmez, gözle görülmez ve dayanak dişleri korur. Sabitleme için sağlam dayanak dişleri gereklidir.
Ataçmanlı Protezler: Dişlerin bir kısmının yerini alan güvenli tutuşlu hareketli protezler, kenar veya yanak bölgesinde kullanılır. Diş protezi, mevcut dişlerin üzerine özel bir tutucu olan ataşmana takılır. Ek, dışarıdan görünmez ve özellikle sağlam bir bağlantı oluşturur.
Teleskopik Protez: Teleskopik kuronlara sabitlenen kısmi bir protezdir. Kronlar sıkıca sabitlenirken protez çıkarılabilir. Bu kombine protez formu, özellikle yüksek düzeyde konfor ve stabilite sunar.
Kapaklı Protez: Diş taşıyan kapak protezi olarak da bilinir, teleskopik protezin özel bir şeklidir. Çenede sadece birkaç diş kaldığında kullanılır. Kalan dişler, örtülü protez protezin tutuşunu sağlar. Kendi dişlerinizin geri kalanı artık görünmez, bu nedenle örtülü protez, onley protez veya üst protez adı verilir.
Doğru Protez Seçimi
En iyi protezleri seçmek söz konusu olduğunda, herkes için geçerli genel bir kural yoktur. Nitekim her protez çözümünün avantajları ve dezavantajları vardır ve hastanın bireysel durumuna bağlıdır. Genel olarak dental implantların diş değiştirmenin en sağlam şekli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, her bir vakada hastanın durumunu doğru bir şekilde değerlendirmek önemlidir.
Protez Diş Hakkında Merak Edilenler
1- Protez diş acıtır mı?
Protez diş uygulamasının ardından yeni dişlerinizi kullanmaya başladığınızda vücudunuzun uyum sağlaması için belirli bir süre beklemeniz gerekir. Profesyonelce uygulanmış protez, zamanla ağız yapınıza daha uyum sağlayacak ve herhangi bir rahatsızlık hissi vermeyecektir. Ancak ilk günlerde protez yabancı bir madde olarak algılanacağı için rahatsızlık hissi uyandırabilir.
2- Protez dişin ömrü ne kadar?
Protez dişinizi hangi süreyle kullanacağınız uygulama biçimine göre değişiklik gösterebilir. Kimi protez uygulaması uzun yıllar boyunca kullanılırken kimilerini ise 4-5 yıllık bir sürenin sonunda yenilemek gerekebilir.
3-Protez diş kaç yaşında takılır?
Protez diş uygulaması yapabilmek için diş hekiminiz çene gelişimini tamamlamış olmanızı bekleyebilir. Kimi uygulamalarda net bir yaş sınırından bahsedilemezken bazı uygulamalar için 15-16 yaşını doldurmuş olmanız beklenir.