Günümüzde, diş hekimleri tarafından farklı sağlık sorunları için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak hangi tedavinin gerektiğine karar vermeden önce doğru yol izlenmesi adına diş röntgeni görmek gerekebilir. Böyle durumlarda hastaların “Diş röntgeni nedir ve ne işe yarar?” gibi soruların cevaplarını öğrenmesi, tedavi sürecine daha fazla dahil olması için önemlidir. Diş doktorlarının diş yapısı hakkında sorunları öğrenmek ve uygun tedavi yoluna girmek adına kullandığı görüntüleme işlemine diş röntgeni denir.
Bu işlemle birlikte diş yapısında ya da diş etlerinde olan sorunları tespit etmek daha da kolaydır. Direkt gözle olan tespitler kimi zaman yanıltıcı olabilmektedir. Böylece röntgen daha net bir işlem ihtimali gerçekleştirmektedir. Hastaların konu içerisinde birçok sorusu mevcuttur. Örneğin “Diş röntgeni nasıl çekilir?” sorusu da çok merak edilen bir konudur. Bu yazımızda biz de merak edilen tüm sorunların hepsini cevaplamaya çalışacağız.
Tedavi süreçlerine ve hastalıklara bağlı olarak diş röntgeni çeşitleri değişiklik gösterebilir. Bu yüzden hastanın bunları da bilmesi önemli sayılır. Şu anda sık kullanılan 4 çeşit röntgen bulunmaktadır. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabilir ve açıklayabiliriz:
Ortodontik işlemler öncesinde çekilmesi istenilen bu röntgen çeşidi kafa kemiği ve yumuşak sayılan dokuların her bir bölgesini görmek için kullanılmaktadır. Ortognatik cerrahisi içerisinde de kullanılmakta olan işlem günümüzde diğer çeşitlere kıyasla çok karşımıza çıkmamaktadır.
Diş etrafında bir rahatsızlık tespit edildiği zaman diş çevresinin tamamını kontrol etmek gerekebilir. Bu noktada devreye panoramik diş röntgeni girmektedir. Ağız yapısının neredeyse her yerini bu röntgen sayesinde görebilmekteyiz. Çocuk hastalarda diş yapısının nasıl bir yol izlediğini görmek için panoramik diş röntgeni kullanılmaktadır. Ek olarak ilk randevu esnasında ağız ve diş yapısına hakim olmak için de buna başvurulmaktadır.
Dişin kök yapısında dahil olduğu ve tüm diş görüntüsüne erişebildiğimiz bir röntgen çeşididir. Böylece oldukça sık kullanıldığını da söyleyebiliriz. Kök yapısının değerlendirmeye sunulacağı zamanlar diş hastalıklarında çok sık rastlanır. Bu yüzden de periapikal diş röntgeni oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
Belirli bir alanda olan cisimlerin net bir biçimde gözlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Birçok hasta diş tomografisi ve diş röntgeninin aynı olduğunu düşünmektedir. Ancak aralarında çok belirgin farklar vardır. Tomografi röntgenin aksine 3D görüntü sunabilen bir cihazdır. Bu yüzden seçilen alanın uzunluğu ya da derinliği tespit edilebilir.
Birçok hastanın aklında röntgenle alakalı sorular mevcut. Bunlardan bir tanesi de cihazın zararlı mı yoksa olmadığı mı konusundadır. Röntgen cihazı X ışınlarının belli bir oran ile kullanılmasıyla işlemektedir. Durumun böyle olunca ister istemez, cihazın zararlı bir radyasyon yaydığını kabullenmek gerekmektedir. Ancak ek olarak söylenmesi gereken bir nokta var: Dental çevrede kullanılan diş röntgeni cihazı içerisinde radyasyon çok az miktarda kullanılmaktadır. Gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe durumun daha uygun bir çözümü olacağına inanıyoruz. Ancak belirli koşullarda böyle cihazların yararını göz ardı edemeyiz.
Dental bölgede birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Diş çürüğü, diş apsesi ya da diş eti çekilmesi gibi hastalıklar için tedavi süreci gerekmektedir. Ancak her kişin çok ayrı bir tedavi süreci olmaktadır. Durumu böyle olunca ister istemez herkesin tedavisi için izlenecek yolu belirlemek hekime kalmaktadır. Hekim bu durumu diş röntgeni sayesinde yapabilmektedir. Diş röntgeni çekim aşamaları şöyle açıklanabilir:
Röntgen çekimi sırasında hastanın hiçbir şekilde acı duymadığını söylemek gerekir. Bununla birlikte kimi hastalar çekimden korkabilmektedir. Diğer türlerde olduğu gibi diş için gerekli olan röntgen çekiminde kullanılan cihaz, herhangi bir ağrıya sebebiyet vermeyecektir.
Hastaların diş röntgeni çektirdiklerinde ya da buna ihtiyaçları oldukları zaman akıllarına takılan bir başka soru da “Diş röntgeni fiyatları nedir?” sorusudur. Bu sorunun net ve kesin bir cevabını vermek zordur. Çünkü fiyatlar, kurumdan kuruma ve zamandan zamana değişiklik gösterebilir. Hizmeti kullanacağınız zaman gideceğiniz kurumla iletişime geçerek güncel fiyatlandırma öğrenmek daha sağlıklıdır.
Döviz kuru ve cihazların fiyatlandırmaları gün geçtikçe artmaktadır. Elbette bu artış hastaların hizmeti almasında da değişikliğe sebebiyet olmaktadır. Özel hastaneler ve devlet hastaneleri, bu hizmeti ayrı ayrı fiyatlandırsa bile her iki alanı da araştırmakta fayda vardır. Hayat Ağız ve Diş Polikliniği özellikle röntgen çekimi konusunda son derece güvenilirdir. Hastalarımızın ağız ve diş sağlığına özen göstererek tedavilerini en iyi şekilde tamamlamaları için çaba harcıyoruz.
Diş röntgeni içerisinde hangi röntgen çeşidi kullanılmasına bağlı olarak bütün diş ve diş eti sorunları gözükmektedir. Herhangi bir rahatsızlık sonrasında hekim sizi uygun bir röntgen çeşidine yönlendirecektir ve tedavi o şekilde ilerleyecektir.
X ışını kullanılarak çalışan diş röntgeni, normal röntgene kıyasla daha az radyasyon saçar. Bu düzeyde bir radyasyon insan sağlığına zarar vermez. Ancak çok sık bu işlemi görmek belirli tehlikeler doğurabilir. Bu yüzden hekim kontrolünde kullanmak çok daha sağlıklıdır.