Yeni çıkan dişler, çocukluk itibari ile doğal sarımsı bir renkte olabilmektedir. Öte yandan bu sarılığın üzerine dişin daha da renk değiştirmesi, diş sararması yaşandığı anlamına gelir. Bu durumda diş doğal renginden farklı bir renge dönüşür. Diş sarılığı, günümüzde gerek yaşam tarzı gerek ise işlenmiş ve boyalı gıdalar nedeni ile gitgide daha fazla rastlanan bir durumdur. Pek çok kişinin deneyimlediği diş sararmasının birbirinden farklı nedenleri olabilse de yaygın görülen sebeplerinden kaçınmak önemlidir. Peki, dişler neden sararır? Diş sararması için nasıl önlemler alınmalı?
Diş beyazlatma hizmetimiz ile bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz!
“Dişler neden sararır” sorusu oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Dişlerde görülen yapısal sarılığın dışındaki renk değişimleri, büyük oranda kişinin hayat tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Yiyecek ve içecek seçiminin diş sarılığını doğrudan etkilediği, uzun vadede ciddi renk değişimlerine yol açabildiği bilinmektedir.
Dişlerde sararma görülmesinin en temel nedenleri arasında diş minesinin zayıflaması yer alır. Yıllar geçtikçe ve kişi yaş aldıkça, diş minesinde oluşan zayıflamalar meydana gelir. Mine zayıfladıkça diş sarararak altında bulunan diş kemiği gitgide daha çok açığa çıkar. Diş kemiği, görece daha koyu renkli bir yapıdadır. Diş kemiğinin yanı sıra diş minesinde bulunan küçük yarıklar, minik yiyecek ve içecek parçalarını tutabilmektedir. Bu maddelerin diş minesinde kalmaya devam etmesi, sararmaya ek olarak çürük oluşma olasılığını da arttırmaktadır. Bu noktada güvenilir diş fırçalama hayati öneme sahiptir.
Dişler neden sararır sorusunu ele aldığımızda mine zayıflamasını büyük bir neden olarak gösterebiliriz. Bununla birlikte diş sararmasının birçok sebebi vardır. Bu sebeplerin büyük bir çoğunluğu, toplumda sık sık rastlanan yeme- içme alışkanlıklarıdır. Diş neden sararır inceleyelim. Dişlerin sararmasında;
Diş sararması neden olur sorusunun en önemli cevaplarından biri olan sigara ve tütün, ne yazık ki toplumda yaygın kullanan maddeler. Öte yandan, hem katran hem nikotin içeren bu maddeler diş minesine doğrudan yapışıp uzun süre orada kalmaktadır. Bu nedenle bu tür durumlarda diş fırçalama ve ağız bakımına ekstra özen gösterilmesi, diş minesine gelebilecek zararları önleme yolunda önemli olsa da kesin çözüm için sigara ve tütün maddelerinden uzak durulması mantıklı olacaktır.
Pedodonti, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biridir. Yeni doğandan başlayarak çocukluk döneminin ciddi bir kısmında çocuk, kendi ağız ve diş bakımını yapabilecek durumda olmayabilir. Bu noktada ağız bakımının yetersiz kalması hızla sararmaya neden olabilmektedir. Diş fırçalama eksikliği dışında çocuklarda diş sarılığı, farklı bir rahatsızlığın da belirtisi şeklinde tezahür edebiliyor. Çocuklarda:
Çocuğun dişleri neden sararır sorusunun bir diğer cevabı ise amelogenesis imperfecta veya amelogenesis adı ile bilinmektedir. Büyük olasılıkla genetik ile aktarılan durum, bebeğin dişlerinde incelme ve sararmaya neden olabilir.
Dişler neden sararır anlattık, şimdi sırada diş dolgusu neden sararır bunu inceleyeceğiz. Dolgulu dişin sararması, dolgunun üstünden süre geçtikçe daha da gözlemlenebilir bir durumdur. Diş dolgusu neden sararır sorusu bu doğrultuda birçok kişinin merak ettiği bir soru. Dolgunun sararması, cilasının bozulmasından kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda, dolgunun diş ile olan uyumu da bozulmuş olabilir. Bu durumda dolgu ile dişin birleşim noktasında sararmalar belirmektedir.
Dolgulu dişin yanı sıra kanal tedavili diş üzerinde de sararma hatta siyahlaşmalar görülebilir. Kanal dolgunun bileşen maddelerinden kaynaklanan bu durum, dolgunun sertleşmesi sırasında ya da sonrasında meydana gelebiliyor.
Hem dolgulu dişin sararması hem de kanal tedavisi uygulanmış dişin kararması durumunda diş dolgusunun yenilenmesini gerektirir. Bu sayede dolgunun, dişin doğal rengi ile olan uyumu tekrar sağlanmaktadır.
Dişlerde sararma nedenleri, kişiden kişiye göre değişebilecek olasılıklardır. Genetik faktörlerin, yaşam tarzının ve diş yapısının bir getirisi olarak sararma gözlemlenebilir. Bu noktada özellikle ön dişlerde sararma, dışarıdan direkt fark edilebilen ve fiziksel görüntüyü etkileyebilen bir durum. Dişler neden sararır ihtimalleri ve hangi durumların bu sararmayı etkilediği fark etmeksizin, diş sarılığını gidermek için öncelikle bu sararmayı önleme yolunda çaba harcamak mantıklı olacaktır.
İlk olarak; doğru diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız hijyeninin sağlanması sararmayı önlemek için atılması gereken en ciddi adımlar arasında. Özellikle dişlerin arkası gibi fırçanın ulaşması zor alanlar dikkatle temizlenmelidir. Buna ek olarak çay, kahve, asitli içecekler gibi zararlı yiyecek içecek tüketiminden uzak durulması, sigara ve tütünün bırakılması faydalı birer önlem olacaktır.
1- Sigara ile diş sararmasına ne iyi gelir?
Diş hekiminiz ile bir tedavi planı çizerek diş temizliğinizi gerçekleştirmek bu sararmaya iyi gelecektir.
2- Diş sararması hangi vitamin eksikliği?
A vitamini, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri, C vitamini ve K2 vitamini eksikliği diş yapısına zarar verebilmektedir.
3- Diş şeffaflaşması nasıl geçer?
Diş minesi kendini onarabilen bir madde olsa da onarımın gecikmesi ya da tamamlanamaması oldukça mümkün. Bu noktada diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Kimi zaman diş yapınıza uygun diş fırça ve diş macunu önerisi kimi zaman ise daha ayrıntılı bir tedavi gerekli olabilecektir.