Dişlerde meydana gelen ağrı ile ortaya çıkan diş apsesi, dişin iç veya üst kısmında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Çürük gibi diş problemleri uzun süre tedavi edilmediği takdirde diş apsesi meydana gelecektir. Bunun yanında dişlerde meydana gelen kırılma, çatlak gibi durumlar da bakterilerin dişin iç kısmına nüfuz ederek iltihap oluşturmasına yol açar. Oluşan iltihaplar yani apseler ise dayanılmaz diş ağrısı, diş eti çekilmesi ve diş etinde şişme gibi birçok sorunu beraberinde getirir.
Her diş sorununda olduğu gibi diş apsesi sorununda da kendisini gösteren bazı belirtiler bulunur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Diş eti apsesi detaylı bir muayene yapılarak hekimler tarafından teşhis ve tanı konulabilmektedir. Ayrıca apse yapan diş, çekilen röntgen filmleri ile de açık bir şekilde görüntülenebilmektedir.
Diş çürümesi, diş minesindeki açıklıklar, eskiyen ve aşınmış dolgular, diş eti hastalıkları gibi problemler nedeniyle ortaya çıkan diş apseleri oluşum yerine göre 3 türde incelenebilir. Bunlar:
Diş köklerinde biriken apse türlerinin genel nedeni yeterli miktarda ağız bakımının yapılmamasıdır. Diş kökündeki çürükler ise uzun süre tedavi edilmediği takdirde diş köklerinde apseler oluşabilir. Bu apseler, daha çok diş arasında kalan yiyeceklerin düzgün bir şekilde temizlenmediği durumlarda kendisini gösterir. Son olarak periapikal apseler ise dişin yumuşak yapısında oluşan apse türüdür.
Diş apsesi sorunu ile savaşan hastaların merak ettiği sorulardan birisi diş apsesi nasıl geçer? Sorusudur. Apse belirtileri ile karşılaşan hastaların yapması gereken ilk iş işinde uzman bir diş hekimine başvurmak olmalıdır. Diş hekimi tarafından diş apsesi teşhisi konulduktan sonra tedaviler ilk olarak apseli kısmın boşaltılıp enfeksiyonlu olan bölgenin temizlenmesi şeklinde yapılmaktadır. Kök kanal tedavileri ve ilaç tedavileri diş eti apselerini ortadan kaldırmada etkili bir yoldur. Zorunlu durumlarda diş çekimi de yapılabilir. Genel olarak yapılan dip apsesi tedavileri şunlardır:
Diş hekimleri tarafından yapılan kök kanal tedavileri ile apseli dişlerden kurtulmak mümkündür. Tedavi sırasında ilk olarak dişin iç ve dış kısmı temizlenip dezenfekte edilir. Apse yapan diş, frez adı verilen bir alet ile delinir. Sonrasında apseli kısım boşaltılır. Yapılan kök kanal tedavisi ile dişin ömür boyu kullanılması mümkündür.
Diş apselerinin sadece dişin etrafında olduğu durumlarda, hasta antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilmektedir. İlaç tedavileri diş etrafındaki enfeksiyonun daha az olduğu durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Özellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip hastalarda bu tedavi yöntemi kullanılır.
Apse tedavilerinde ilaç ve kök kanal tedavileri işe yaramaz ise hekimler tarafından uygulanacak en son çare dişi çekmektir. Eğer apse olan diş çekilmez ise enfeksiyon diğer dişlere de geçebilir. Bu yüzden diş çekimi zorunlu olur.
Diş apsesi sorununda ağrıyı hafifletebilmek için evde yapılacak birkaç doğal çözüm yöntemleri de bulunmaktadır. Tabii ki doğal yöntemler diş apsesi tedavisinde kalıcı çözüm olmayacaktır. Doğal çözümler geçici çözümler olarak düşünülebilir. Kısa vadede ağrıyı hafifletmede etkili olacaktır. Eğer apseli diş ağrıya sebep oluyor ise ve diş hekimine gitmek için beklemek gerekiyorsa evde şu doğal yöntemler kullanılarak sorun çözülebilir:
Evde yapılabilecek bu doğal yöntemler ile diş apsesi sorununda geçici çözümler sağlanabilir. Bu yöntemler kullanıldıktan sonra hala yanakta şişme, ağrı gibi sorunlar devam ederse mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.
1- Dişte Oluşan Apseleri Nasıl Tespit Edilir?
Diş hekimleri apse tespitlerini yaparken birçok tanı metodu kullanırlar. Bunlardan ilki röntgen ile teşhistir. Röntgen görüntüleme sistemi diş ve diş etlerinde apse bulunan bölgenin ne durumda olduğunu net bir şekilde gösterir. Bunun yanında dişe elektrik ve buz akımı yollayarak apse teşhisi konulabilir.
2- Apse Tedavisi Sonrasında Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Diş hekimi tarafından bölge temizlendikten sonra tedaviyi takip eden ilk altı ay içerisinde bölgenin röntgen görüntüsü incelenir. Böylece diş bölgesindeki enfeksiyonların yeniden oluşup oluşmadığı kontrol edilir.
3- Dişte Oluşan Apselerin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Apseli dişte oluşabilecek sorunlar tedavi edilmediği müddetçe devam eder. Tedavi edilmediği sürede apsenin bulunduğu bölgedeki diş ve kemikler çürümeye devam edecektir. Bu süreç çare bulunmadığı takdirde diş kayıplarına kadar gidebilir.