İnsan anatomisi birçok şekilde kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu bebeklikten başlayan ve tam şekilde büyüme evresine kadar sürmekte olan bir durumdur. “Bebeklerde diş ne zaman çıkar?” sorusunun temelini de bu şekilde değerlendirmek en doğrusu olacaktır.
Bebek dişi sağlıklı bir süreç geçiriyor ise 6 ya da 7 aylık bir sürede çıkar. Ancak bu dönem 3-4 aylıkken ya da 1 yaşında iken de olabilir. Sürenin değişmesinin en büyük sebebi aileden gelen genetik faktörlerdir. İlk diş bir kenara koyulduğunda tüm bebek dişi sürecinin tamamlanması 27 ayı bulabilir. Bu sürenin en büyük sebebi her kişinin diş yapısallığının farklılık göstermesidir. Ek olarak bu düzende hangi dişin öncelikli çıkacağı belli değildir.
“Bebeklerin dişi ne zaman çıkar? sorusuna cevap, üçüncü ay itibariyle çıkmaya başlamaktadır diyebiliriz. Çocuklar üç aydan sonra dünyayı ağız yoluyla keşfetmeye başlarlar. Bu dönemle beraber eli ağız içerisine sokma, tükürük bezlerinin fazla salgı oluşturması ve tutulabileceği nesneleri direkt olarak tanımak adına ağıza götürme eğilimi başlar. Böyle hareketler çoğu anne ve baba için diş çıkartma döneminin başladığı sinyallerini taşısa bile bunun kesin bir kanıt olduğunu söyleyemeyiz. Çocuk gelişim döneminde böyle hareketleri gösterebilir. Bu yüzden eylemlerini diş çıkartma dönemiyle ilişkilendirmek doğru değildir. Bebeklerde diş ne zaman çıkar sorusuna verilebilecek en net cevap 3 aydan sonra olacaktır.
Bebeklerde diş çıkartma belirtileri her anne babanın merak ettiği noktadır. Üçüncü aydan itibaren çıkan dişlerde belirtiler konusunda bilgi sahibi olmak bebek ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. En yayın belirtiler şunlardır:
Bu belirtilere sahip bir bebek diş çıkartma dönemine girmiş olabilir. Diş hekimi ile kontrol edilmesi ve önlemlerin alınması faydalı olacaktır. Ancak böyle belirtileri her bebek sağlamak zorunda değildir. Belirtilerin birini yahut birden fazlasını gözlemlemeniz halinde diş çıkartma döneminin başladığını varsayabilirsiniz.
Pedodonti hizmetimizden yararlanarak çocuğunuzun ağız ve diş sağlıyını koruyabilirsiniz.
Bebeklerde diş ne zaman çıkar bilgi vermeye çalıştık. Şimdi sırada hangi diş ne zaman çıkar buna değineceğiz. Diş çıkartma dönemine giren bir bebeğe sahip anne ve babalar hangi diş ne zaman çıkar gibi genel olan ya da bebeklerde azı dişi ne zaman çıkar gibi özel olarak sayılan soruları hekimlere sormaktadır. Bu sorunun da aynı üstte belirtildiği gibi kesin bir zamanı olamaz. Ancak belirli şartlarda ve dönemlerde genel bir tahmin yürütülmektedir. Yani her çocuğun özel olduğunu ve kendi dönemlerine sahip olduğunu unutmamak gerekir. Bu genel sayılan dönemler şu şekildedir:
Bu bilgiler diş hekimleri ve araştırmacıları tarafından ortalama bir görüş oluşturmaktadır. Daha detaylı ve kişisel bir bilgiyi kişisel doktordan öğrenmek sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Bebeklerde diş ne zaman çıkar öğendiğimize göre şimdi nelere dikkat edilmesi gerekilir buna değinelim. Her şeyden önce böyle bir dönemin doğal olduğunu ve genel olarak bebeğin bu dönemi çok büyük sıkıntılar yaşamadan ve rahatsızlık geçirmeden, normal bir şekilde atlattığını bilmek gerekir. Ancak bazı komplikasyonlar bebekte ateş, dişin çıkacağı bölgede rahatsızlık hissi ya da şişlik olabilir. Bu durumlarda karşı bir önlem almak gerekebilir. Anne ve babalar böyle durumlarda ellerini çok iyi bir şekilde yıkadıktan hemen sonra bebeğin diş etlerine hafif bir masaj yapabilir. Masaj yapılan bölgede olan dişin daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Ek olarak ise diş etinde oluşan ağrı ve rahatsızlık hissini de azaltmaktadır.
Dişlerde oluşan kaşıntı ve rahatsızlık hissini azaltmak için kullanılacak başka bir yöntem ise özel üretilmiş diş kaşıma halkaları, dondurucudan çıkartılmış ya da ıslatılmış bez kullanılabilir. Diş kaşıma halkaları kullanılacaksa mümkün olduğunca içinin su dolu olan üretilenlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bebek bu nesneyi ısıracağı için patlama riskinden kaçınmak gerekir. Bebeğe verilecek diş kaşıma eşyalarının tamamı bu duruma uygun yapıda olmalıdır. Zararlı boyalar, kimyasallar içermesi bebek için zararlı bir durumdur.
Bebeklerin diş çıkartma döneminde hafif bir ateş yükselmesine sahip olması normaldir. Ancak 38 derece üzerinde bir ateşin gözlemlenmesi olağan değildir. Bu yüzden de diş çıkartmaya bağlı oluşan ateşin medikal bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Elbette istisnaların olduğu durumlar olabilir. Bebeklerde diş ne zaman çıkar diye merak eden ebeveyenler için tavsiyemiz böyle durumlarda kesinlikle hekime başvurmaktır.
Bebeğin dişleri hangi sırayla çıkar?
Sür dişlerinin nasıl bir şekilde ya da ne zaman çıkacağı kesin olarak bilinemez. Her bebekte çıkma sırası ve süresi değişebilir. Ancak belirli genel bir tablo hekimler ve araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır. Bu tabloya da üst kısımda yer verilmiştir.
Kabaran bebek dişi ne zaman çıkar?
Bu konuda herhangi kesin bir veri ne yazık ki elde yoktur. Ancak konuda uzman olan kişiler kabaran diş eti belirtisinin diş çıkmasından yaklaşık 4 gün öncesinde ortaya çıkabileceğini söylemektedir.