Biberon çürüğü, bebeklerde üst ön süt dişlerinde başlayıp hızlıca yayılan biberon kullanımı ya da emzirme sonrasında oluşan çürük tipidir. Anne sütünün içindeki laktozdan kaynaklı ortaya çıkar. Süt dişler daima diğer dişlerden daha hassastır ve daha önce çürürler. Bu çürükler hem estetik açıdan çirkin bir görüntüye, hem de ilerleyen yaşlarda oluşabilecek diş problemlerine yol açmaktadır.
Biberon çürüğü, bebeklerde özellikle 6. aydan itibaren başlar. Bu dönemden itibaren anne ve babalar biberona süt doldururken içerisine şeker içeren mamalar, bal veya pekmez gibi şekerli besinlerden koyarlar. Bu şekerli besinler diş çürüklerine neden olur. Ayrıca yatmadan önce biberon ile verilen süt veya mamalar gece boyu diş üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu tabaka temizlenmediği takdirde ön dişlerde çürükler meydana gelebilir.
Biberon çürüğü tanısını erken yaşlardaki çocukların kendilerinin koyması asla mümkün değildir. Anne ve babalar özellikle dişlerdeki bazı durumları gözlemleyerek sorunun ne olduğunu anlayabilir. Bununla birlikte ilk belirtileri çok net anlaşılmayabilir. İlk belirtilerin anlaşılmaması nedeniyle bu çürükler, genellikle ilerleyip şiddetli ağrıların ortaya çıkması ve dişlerde kırılmaların görülmesi ile kendini belli eder.
Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen bu sorunların çözümü için erken yaşlardan itibaren diş bakımı ve ağız sağlığına özen göstermek ve çürüğü önleyici tedavilerin yapılmasını sağlamak son derece önemli bir noktadır. Biberon çürüğünün bazı belirtileri şu şekildedir:
Bu belirtileri gören anne ve babalar, bebeklerini muhakkak güvenilir bir diş hekimine götürmelidir.
Bazı anne ve babalar, süt dişleri geçici dişler olduğundan bu çürükleri önemsemezler. Fakat bu çok yanlış bir algıdır. Bebeklerde dişler; konuşmak, çiğnemek ve gülümsemek için oldukça önemlidir. Ayrıca daha sonra çıkacak olan yetişkin dişleri için yer tutucu durumundadır. Tedavi olmayan dişler ileride çarpık diş gibi görüntü bozukluklarına sebep oldur. Ayrıca ağrı ve enfeksiyon gibi kötü durumlar yaşanabilmektedir. Daha ciddi durumlarda ise diş çekimi bile görülebilir. Bu gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmamak için detaylı araştırmalar yapıp işinde iyi olan bir diş uzmanı ile görüşülüp çözüm yolları bulunmalıdır.
Biberon çürüğünü önlemek için anne ve babaların ilk önce uzman kişilerden yardım alması gerekir. Uzman tavsiyelerine göre bir tedavi yol haritası çizilebilir. Sorunun erken teşhisi özellikle 1 yaş ve öncesinde yapılmalıdır. Bunun dışında şu gibi etkili önlemler alınabilir:
Bu gibi etkili önlemler, ağız sağlığı ile ilgili pek çok sorunun çözümü için bebeklerde ve çocuklarda önemli bir koruma sağlayacaktır. Aksi takdirde ileride geri dönüşü olmayan sorunlar ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Çoğu bebekte görülen biberon çürüğü sorunu ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir tanesi de “Biberon çürüğü tedavisi var mıdır?” sorusudur. Biberon çürükleri elbette tedavi edilebilir. Günümüzde bu sorun için oldukça ileri seviyede tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak aşırı derecede ilerlemiş çürüklerde tedaviler de oldukça zorlaşmaktadır. Burada önemli olan nokta her sağlık sorununda olduğu gibi erken tanıdır.
Erkenden fark edilen çürükler hemen tedavi altına alınır ise biberon diş çürüğü sorunundan büyük oranda kurtulma şansı bulunmaktadır. Geç kalınmış vakalarda birkaç defalık tedavi yapılıp ancak diş çekimi ile kurtulma şansı olur. Bununla birlikte biberon çürüğü tedavileri ağrı ve acısı oldukça az olan tedavilerdir. Bu yüzden anne ve babaların endişe etmelerine gerek yoktur.
Biberon çürüğü tedavisi konusunda bir diğer önemli nokta yapılan tedavilerin aksatılmamasıdır. Tedavisi yapılmayan dişlerde maalesef diş çekimi yapılmaktadır. Tedavi sürecinde ameliyat gibi tıbbi müdahaleler yoktur. Çürük tedavisi yapılırken ebeveynlerin çocuklarına şeker içeren bal, pekmez, mama, vs. gibi besinleri vermemesi gerekir. Aksi takdirde tedavi olumlu cevap vermez.
Bunun yanında biberon çürüğü tedavisi hakkında merak edilen bir diğer soru da “Henüz küçük olan bebeklerin tedavisi nasıl yapılmaktadır?” sorusudur. Küçük bebeklerin bu tedavileri bebek anne veya babanın kucağındayken yapılır. Bu şekilde yapılan ve kısa süren birkaç seans ile diş çürüklerini tamamen temizlemek mümkündür.
Emzirme ile Biberon Çürüklerinin Önüne Geçilebilir mi?
Pek çok diş hekimi bebeklerin genel ağız ve diş sağlığı için biberon ile beslenmeden ziyade emzirme ile beslenmeyi önermektedir. Bu yüzden evet emzirme ile besleme biberon ile beslemeden çürüklere daha az neden olmaktadır.
Süt Dişleri Çürükleri Tedavi Edilebilir mi?
Süt dişlerindeki çürüklerde tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler genelde ağrısız ve acısızdır. Ancak ilerleyen süt dişi çürükleri tedavilerinde daha farklı tedaviler uygulanır. Bunlar diş çekimi uygulamasına kadar gidebilir.