Diş hassasiyeti ve ağız içerisindeki ağrılar, büyük problemler yaratırken günlük hayatın işleyişini de etkilemektir. Herhangi bir diş problemi ile karşılaşıldığında ve bir doktora gidildiğinde, başvurulan ilk yöntem dolgu olacaktır. “Amalgam dolgu nedir? Nasıl yapılır?” soruları tedavi yönteminin açıklanması ile yanıtlanabilir. Dolgu işlemi için birden fazla materyal kullanılır ve amalgam versiyonu en sık tercih edilenidir.
Diş dolgusu, çürük ya da sorunlu gelişen dişlerin tedavisinde kullanılır. Apse ya da yemek yenildiğinde ağrıya yol açacak problemler, diş dolgusu ile tedavi edilebilmektedir. Kanal tedavisine göre daha kolay ve acısız gerçekleştirilen dolgu işlemi, genellikle amalgam şekilde gerçekleştirilmektedir.
Diş rahatsızlıklarını tedavi ederken dişi kaybetmemek adına çoğu kez dolgu işlemi gerçekleştirilir. Yapılan dolgu işlemi ise farklı materyallerin bileşiminden oluşabilmektedir. Amalgam dolgu, halk arasında siyah ya da gri dolgu olarak da geçmektedir. Bakır, kalay gibi demirsiz metallerin saf ya da alaşım halinden oluşturulabilen amalgam dolgu, dişi en iyi şekilde korumaktadır.
Sorunlu diş köklerini korumak amacı ile yapılan bu dolgu, özellikle azı dişler için kullanılmaktadır. Her ne kadar görüntü açısından kimi zaman rahatsızlık verebiliyor olsa da son derece sağlam olan ve yetişkin dişlerini ömür boyu koruyan amalgam dolgu seçeneklerini gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Uzun ömürlü kullanım avantajına sahip olan amalgam diş dolgusu yapısı içerisinde cıva bulunmaktadır. Her ne kadar vücuda herhangi bir zararı olup olmadığı konusunda net bir fikre varılamamış olunsa da kısa vadede bir zararı olmadığı belirlenmiştir.
Diş içerisindeki sinir hücrelerinin üstüne yapılan dolgu işlemi, deri ile doğrudan temas etmez ve dolayısı ile organları da etkileyemez. Demirsiz metaller ile cıvanın alaşımından üretilen amalgam dolgu, uzun ömürlü olmasının yanı sıra doğrudan gözlemlenebilen herhangi bir zarar vermemektedir. Uygun fiyatlı ve dayanıklı olması, diş doktorları tarafından en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almasını sağlamıştır.
Cıva ve diğer metalik elementlerin birleştirilmesi ile oluşturulan dolgu türü, cıvanın vücuda girmesine izin vermemektedir. Bununla birlikte henüz ilk işlemde cıvadan kaynaklı sorunlar ortaya çıkabilir. Amalgam dolgu zehirlenme belirtileri arasında genellikle solunum yolu problemleri yer alır. Toplumun %1’inden daha az bir kesiminde görülebilen cıva alerjisi, amalgam dolgu zararlarına ve biyolojik olarak yan etkilere sebep olabilmektedir. Konu ile ilgili herhangi bir soru işaretini, sağlık kuruluşlarında gerçekleştirebileceğiniz alerji testleri aracılığı ile giderebilirsiniz.
Zehirli olduğuna dair ortaya atılan iddialardan ötürü, geçmişte bu dolgu türünden yaptırmış kişiler dolgu söktürme işlemi gerçekleştirmek için başvuru yapabilmektedirler. Her ne kadar zararı olmasa da yeni çıkan dolgu yöntemleri sebebi ile talep edilen bu inanç şekilleri, farklı türden pahalı malzemelerin kullanımına yönelim sağlamaktadır.
Amalgam dolgu sökümü yöntemlerini açıklamadan önce yararlarından bahsetmekte fayda vardır:
“Amalgam dolgu nedir? Nasıl yapılır?” soruları, diş dolgusu yaptırmak isteyen müşteriler tarafından arama motorlarında sıklıkla aratılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda sıklıkla kullanılan bu tedavi yöntemi amalgam dolgu yararları ve sağlıklı yönlerine rağmen farklı muadil seçeneklerin ortaya çıkması sebebiyle değiştirilmek istenmektedir.
Oldukça zahmetli olan dolgu söküm işlemi, yıllarca sertleşmiş ve diş ile tamamen bütünleşmiş olan gri-siyah parçanın dişten ayrılma sürecini içermektedir. Anestezi kullanılması sebebi ile acı hissedilmiyor olmasına rağmen yeniden dolgu yaptırmanız gerektiğinde, tüketim konusundaki alışkanlıklarını tekrar düzenlemeniz gerekmektedir. Bu sebeple söküm süreci yerine kaplama versiyonlar daha sık tercih edilir.
Bu tip dolgular, cıvanın diğer metallerle aktif olarak karıştırılması sonucu elde edilen bileşimden yapılmaktadır. Hem bütçe tasarrufu sağlayan hem de kısa sürede diş ile uyumlu hale gelen dolgu, yöntem bakımından da oldukça kaliteli bir tercih yapmayı sağlamaktadır. Kolaylıkla lokal anestezi aracılığı ile uyuşturulan yanak alanı, dişe yapılan aşamalı işlemleri hissetmenizi engeller. Dolayısı ile tamamen kabul edilebilir bir acı seviyesi ve süreç oluşturulur.
Son derece pratik ve basit şekilde gerçekleştirilebilen amalgam dolgu süreci, anestezi sonrası dişin içinin kazınması ve yerine ağrı yapmayacak diş muadili ürün eklenmesi ile sona erer. Gümüş dolgu rengi sıra dışı bir işlem etkisi uyandırıyor olsa da yetişkin ve çocuklarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bakım şekline göre hayat boyu kullanılmak için uygun olan amalgam diş dolgusu seçeneklerinden kendiniz için uygun olana doktorunuz ile birlikte karar verebilirsiniz.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi?
Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir. Her ne kadar içerisinde metal alaşım içeriyor olsa da dolgu kısım vücuttan ayrılamadığı için MR esnasında risk oluşturmaz.
2- Amalgam Dolgu Yutulduğunda Ne Olur?
Amalgam dolgu yutulduğu takdirde vücuttan zaman içinde atılacaktır. Dolayısı ile herhangi bir sorun oluşmaz.
3- Amalgam Dolgu Aşınır mı?
Son derece kaliteli ve güçlü olan alaşım yapısı amalgam dolguyu aşınmaz hale getirir. İyi bakıldığı ve yetişkin dişlere uygulandığı sürece amalgam dolgu aşınmaz.