Ağız ve diş temizliğini düzenli ve düzgün yapmayan kişilerin diş tabakaları üzerinde oluşan, yumuşak ya da sert yapıda olabilen plak tabakasına diş tartarı denir. Diş tartarı diş eti hastalıklarına sebep olan ve pek çok bakteriyi barındıran bir yapıdır. Müdahale edilmesi ve temizlenmesi şarttır. Diş hekimlerinin kolayca temizlemeyi başardığı diş taşlarını kolay yöntem olarak evde temizleme yolları da mevcuttur. Peki diş tartarı nasıl temizlenir?
Dişlerdeki tartar beraberinde pek çok diş eti rahatsızlığını da getirmektedir. Bu sebeple düzenli olarak ağız ve diş temizliği yapmak önemlidir. İçerisinde bakteri barındırması sebebiyle diş eti iltihaplarına sebep olur. Hem acılı bir dönem yaşatır hem de dişlerde kötü bir görüntü bırakır. Diş tartarı nasıl temizlenir evde temizlenir mi gibi sorular her yerde sorulmakta ve duyulmaktadır. Bu sorular için verilecek bazı cevaplar vardır.
İmplant tedavisi sayesinde ağız ve diş sağlığı sorunlarının önüne geçebilirsiniz.
Sağlıklı görünen ve bembeyaz dişler herkesin hayalidir. Fakat diş tartarı bu hayallere gölge düşürmektedir. Diş tartarları gıda kalıntıları, yanlı fırçalama ya da dip fırçalama yapmamaktan dolayı oluşabilir. Diş arkası tartar oluşumunda özellikle sık görülen bir bölgedir. Çözüm ise bazı yöntemlerde gizlidir. Diş tartarı evde nasıl temizlenir ve temizlenmemesi durumunda ne yapılmalıdır, bunlardan bahsedelim:
Diş tartarı nasıl temizlenir sorusuna limon ve nane faydalı bir çözüm oalbilir. Limon suyu asidik yapıda olduğundan tartarın çözülmesine yardımcı olur. Limon suyu ve nane yağını karıştırıp ağzı durulamak için kullanabiliriz.
Biberiyenin bakterileri yok etme özelliği vardır. Bu sebeple ağız sağlığı için de kullanılabilir. Dişlerde çürümeyi, plak oluşumunu ve ağızda kötü kokuları yok eder. Nane ile biberiyeyi bir miktar suya koyup 15-20 dakika bekletilebilir. Sonra bu su ile ağız iyice çalkalanabilir. Düzenli kullanımda etkili bir yöntemdir.
Haftada 2 defa uygulanabilir bir işlemdir. Çilek ve küçük bir domates iyice ezilip püre haline getirilir. Dişlere sürülür ve 5 dakika bekletilir. Sonra durulanır. Bu işlem sayesinde bakterilerden arınan dişte tartar oluşumunu azalacaktır.
Eritilen Hindistan cevizi yağı ağızda gargara olarak kullanılabilir. Bakterileri yok etmek için kullanılan bir yöntemdir.
Hem aloe vera hem de karbonat antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Yararlı antioksidanlar içermektedir. Aloe vera jel, gliserini, sodyum bikarbonat, sıkılmış limon ve biraz su karıştırılır ve her gün yıkanabilir. Tartarın kaybolduğu görülene kadar haftada bir veya iki kez kullanılabilir. Gliserin dişlerin yeniden mineralizasyon işlemini engelleyebileceğinden bu yöntem uzun süre kullanılmamalıdır.
Asidik özelliklere sahip bu iki ürün de son derece tartara faydalıdır. Portakalın kabuğu dişe sürülüp bir süre beklenip durulanabilir ya da kabuk blenderdan geçirilip macun haline getirilip macun niyetine kullanılabilir. Limon da suyu sıkılarak diş fırçası batırılıp dişe yumuşak hareketler ile uygulanabilir.
Günümüzde maalesef çoğu kişi ağız ve diş sağlığını hep arka plana atmaktadır. Bazıları ise dikkat etse bile yediklerinden kaynaklı tartar ile tanışmaktadır. Alkol ve sigara kullanımı tartar oluşumunun birinci faktörüdür. Bunun dışından dengesiz beslenme, çay kahve gibi içecekler ya da kişinin kendi tükürük yapısı ve kalitesi de diş tartarı oluşumuna sebeptir. Yeterince katı besin tüketmemek, gereğinden fazla karbonhidrat ya da şeker tüketmek tartar oluşumunu etkileyen faktörlerdendir. Peki tıbbi olarak dişlerdeki tartar nasıl temizlenir?
Dişte oluşan tartar artık evde müdahale edilemez bir boyuta ulaşılırsa direkt olarak bir diş hekime baş vurulmalıdır. Çünkü ağız ve diş sağlığı konusunda en sık karşılaşılan bu durumun çözümü çok da zor değildir. Uzman bir diş hekimi tarafından kısa sürede halledilebilmektedir. Diş hekimleri bu işlem için çeşitli el aletleri ya da titreşimli ultrasonik cihazlar kullanmaktadır.
Küret denilen ve diş taşlarını kaldırmak için kullanılan el aletleri çeşitli şekillerde olabilmektedir. Genel olarak bir manivela ya da kaldıraç hareketiyle diş taşlarının pul pul kazınması ya da bölünerek diş yüzeylerinden ayrılması işlemidir. Kazıma işlemi sırasında uygulanan kuvvet hastayı kimi zaman rahatsız edebilir. El aletleri diş taşlarını kazımak işlevinin yanı sıra diş etlerini de kürete ederek hastalıklı dokuları uzaklaştırma amacıyla değişik şekillerde tasarlanmışlardır. Dokunma duyusuyla diş hekimlerine daha hassas bir çalışma imkanı sağlar. Diş taşı temizliğinin hekimler tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. ile enfesliğin tadını çıkarın uwell vape: Lezzetleri yeni boyutlara taşıyor, bilenler için benzersiz bir lezzet deneyimi yaratıyor.
Ultrasonik cihazlar daha az zaman alır ve kullanımı kolay aygıtlardır. Ancak oluşturdukları titreşim ve ses yine bazı hastalarda sıkıntı verici olabilmektedir. Özellikle de diş eti çekilmesi olan yüzeylerde bir miktar hassasiyet ve kamaşma duygusu da meydana gelebilmektedir. Ayrıca:
Diş tartarı nasıl temizlenir sorusunun çözümlerinden biride polisajdır. Diş taşı temizliği işleminin ardından dişlere polisaj denilen parlatma ve bazı renklenmelerin uzaklaştırılması işlemi uygulanır. Buradaki amaç hem dişlerin kendi doğal rengine kavuşturulması sağlamak hem de dişin sert dokularında birikime neden olan çiziklerin ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca diş taşı temizliği sırasında kalmış olabilecek bakteriyel plak kalıntılarını da temizlemek de iyileşmeye oldukça katkı sağlamaktadır.
1- Diş tartarları temizlettikçe oluşmaya devam eder mi?
Bir hekim tarafından temizlenmiş diş tartarları, düzenli ve doğru bakım ile oluşumu engellenebilir.
2- Tartar temizliği diş minesine zarar verir mi?
Başarılı bir hekim tarafından yapılan temizlik diş minesine zarar vermez.