Diş Çürüğü Neden Olur?

Diş Çürüğü Neden Olur?

Diş Çürüğü Nedenleri Nelerdir?

 Diş doktoru Ankara ilinde diş çürüğü ve daha birçok diş hastalığı için hizmet vermektedir. Ağızdaki bakteriler esas olarak dişlerde ve dilde yaşar. Bu bakteriler, şekerli ve toz gıdalardan arta kalan kalıntıları içerir. Bu asitler dişin mineral dokusunu çözer. Ayrıca mine yapısını bozar ve sonunda diş çürüğünün ilerlemesine neden olur. Bu durum ise diş çürüklerinin oluşmasına neden olurlar. Uzun yıllardır nedeni bilinmeyen bir hastalık olarak kabul edilen diş çürüklerinin, günümüzde çeşitli nedenlerle ortaya çıktığı söylenmektedir. Diş çürüğünün üç ana nedeni vardır. Bunlar ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Bakteri plakları
  • Karbonhidrat açısında zengin olan besinler
  • Hastanın yapısal özellikleri

Ağız hijyeni dengeli olan kişilerde bu faktörlerin herhangi birindeki değişiklikler diş çürümesine neden olabilir.

Diş Çürüğü Kimlerde Sıklıkla Görülür?

Şeker ve un içeriği yüksek olan gıdalar, diş çürüklerinin ana nedenidir. Bu nedenle, ağırlıklı olarak şeker ve un tüketen ve düzenli diş bakımı yapmayan kişilerde diş çürümesi riski artabilir. Tükürük bezleri bakteri oluşumuna ve asit reaksiyonlarına tepki vererek vücuttan atılmalarını sağlar ancak bu diş çürüğü için yeterli değildir. Fakat tükürük diş çürümesini önleyen faktördür. Bu nedenle tükürüğü azaltan ve ağız kuruluğuna neden olan ilaçları kullanan kişilerde diş çürüğü daha sık görülür.

Diş Çürüğünden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Diğer dişlerin yüzeylerindeki boşlukları önlemekten kaçınmak, iki diş arasındaki gizli çürüklerden kaçınmaktan daha fazla çaba gerektirir. Diş doktoru Ankara ilinde size hizmet verir ve bu doktorlar tarafından önerilen diş yüzeyini veya bitişik interdental alanları temizlemek için diş ipi veya diğer yüzey temizleyicileri günlük olarak kullanılmalıdır. Bu aşamada yemek artıklarının ve plakların uzaklaştırılması önemlidir. Temel ağız hijyenine ek olarak, şekeri düşük yiyecekler yemek, florlu su içmek ve florürlü diş macunu ile fırçalamak diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Diş çürüğünün erken tespiti ve acil tedavi için 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir. Diş hekiminiz, dişlerinizin arasındaki gizli boşlukları kontrol etmek için randevunuz sırasında röntgen çekebilir. Özellikle dişler arasındaki boşluklar ağrılı olabilir ve diş hekimine tekrar tekrar gidilmesini gerektirebilir.

Diş Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğü belirtileri, çürüğün olgunluğuna ve kapladığı alan miktarına bağlıdır. Bunun yanı sıra diş çürüğünün yeri de önemlidir. Bu açıdan çürükler ilk başta asemptomatik olabilir. Ancak daha sonra çeşitli sorunlar ile ortaya çıkar. Daha büyük ve daha derin çürükler diş ağrısına, diş deliklerine, diş yüzeyinde renk değişikliğine, çiğneme veya yemek yeme sırasında ağrıya ve sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler yerken hassasiyete neden olabilir. Bunlar diş çürüğünün ana belirtileridir. Bu gibi belirtilerin görülmesi durumunda ise diş doktoru Ankara ilinde size hizmet vermektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Çürük olan hastalarda diş çürüğü çok derin değil ise flor tedavisi diş minesini eski haline getirebilir. Aksi takdirde diş çürüğü tedavisinde tercih edilen yöntem diş dolgularıdır. Çok kısa bir işlem olan dolgu, dişin çürük kısmını tamamen ortadan kaldırarak dolgu malzemesi ile doldurur. Ağır vakalarda diş çürüğü, temizlendikten sonra kalıntıların üzerine kuron adı verilen bir malzeme yerleştirilerek tedavi edilir. Kuron porselen veya çelik olabilir. Eğer diş çürüğü derinse ve sinirleri etkiliyorsa kanal tedavisi yapılır. Bu tedavi dişte bir kanal açarak dişteki boşlukları, sinirleri ve kan damarlarını ortadan kaldırır. Tamamen çürük dişler için tek çözüm dişin çekilmesi ve yerine implant tedavisinin yapılmasıdır. Bu açıdan hangi tedavinin yapılacağını belirlemek için diş doktoru Ankara ilinde size yardımcı olur.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması ve çerez politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.