Doğru diş fırçalama tekniği, ağız sağlığı için oldukça önemli bir konudur. Gün içerisinde dişler üç defa fırçalanıyor olsa da doğru bir teknik uygulanmadığı takdirde fayda sağlamamaktadır. Bu nedenle diş fırçası kullanımı ve doğru yöntemlerin uygulanması konusunda hassas olunmalıdır. Diş hekimlerinin de önerisi olan fırçanın 45° açı ile tutularak yüzeyin temizlenmesi doğru kabul edilen bir uygulamadır. Bunun yanı sıra, birkaç püf noktayla da etkili bir temizlik gerçekleştirilebilir.
Doğru diş fırçalama konusu söz konusu olduğunda, akla birçok yöntemin gelmesi olağandır. Bu yöntemler arasında doğru bilinen bazı yanlışlar mevcuttur. Diş etlerine baskı uygulayarak temizlemek, bu yanlışlardan bir tanesidir. Hassas bir yapıda olan diş etlerinin daima nazik ve dairesel hareketler ile temizlenmesi önerilmektedir. Aynı zamanda diş temizliği konusunda göz ardı edilen bir diğer nokta ise yalnızca görünen, üst yüzeylerin temizleniyor olmasıdır. Asıl doğru kabul edilen diş fırçalama tekniği ise ağzın görünmeyen kısımlarının da özenle temizleniyor olmasıdır. Doğru bir ağız temizliği için tüm noktalara eşit bir uygulama yapılmalıdır.
Doğru diş fırçalama şekli hakkında önerilmekte olan birkaç önemli detay mevcuttur. Bu detaylar aşağıdaki gibidir:
Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler, ağız ve diş sağlığını kontrol altına almak isteyen herkesin dikkatini çeken bir konudur. Titiz olunması gereken ağız sağlığı konusunda, pek çok farklı görüş mevcuttur. Görüşler farklı olsa da diş hekimleri tarafından önerilen, değişmemesi gereken kurallar vardır. “Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?” sorusu sorulduğunda herkesin aklına belli başlı yanıtlar gelmektedir. Ağız temizliği kişiye özel olsa da hekimler tarafından tavsiye edilen değişmez kurallar mevcuttur. Bunlardan biri öncelikli olarak üst dişlerin sonrasında ise alt kısımların fırçalanmasıdır. Bu yöntem diş hekimleri tarafından da önerilen bir uygulamadır. Daha sonrasında ise alt ve iç yüzeylere geçilmelidir.
Tüm bu adımlar gerçekleştirildikten sonra ise çiğneme yüzeyleri uzun bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu kısımlarda yemek artıkları kalabileceğinden titiz olunmalıdır. 20’lik dişleri gömülü olarak çıkan bireylere ağzın arka kısmının da titizlikle fırçalanması önerilmektedir. Bunun nedeni zor ulaşılan bir yer olup yemek artıklarının dişleri çürütebilmesidir. Doğru diş fırçalama nasıl yapılır sorusuna kısaca verilebilecek yanıtlar bu şekildedir. Belli başlı kurallar olsa da herkes kendi ihtiyacına göre süreyi uzatıp, belirli noktaların üzerinde daha uzun süre uygulama yapabilmektedir. Doğru diş fırçalama işlemi yaparak diş beyazlatma sürecini daha verimli bir hale getirebilirsiniz.
Ağız sağlığı için diş ve dil temizliği kadar fırçaların kullanım süreleri de önemlidir. Eğer doğru diş fırçalama şekli uygulanıyor ve verim alınamıyor ise fırça kaynaklı bir problem olabilmektedir. Bu sorunlar ikiye ayrılmaktadır:
Eski bir diş fırçası ile uygulama yapıldığında beklenen verim alınamamaktadır. Bu nedenle fırçalar üç ayda bir değiştirilmelidir. Dönem içinde farklı mekanlarda farklı diş fırçaları tercih ediliyor ve henüz yıpranmamış ise bu süre uzayabilmektedir. Fakat genel itibariyle fırça kullanımı 6 ay ya da 1 sene kadar uzun tutulmamalıdır.
Dişleri doğru fırçalama ve bu uygulamadan verim alma konusu oldukça hassastır. Bu nedenle kişiye uygun bir fırça tercihi de epey önemlidir. Kimileri için elektronik fırçalar uygunken kimileri için ise fazla titreşimli olduğundan diş etlerine hasar verebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin kendini ve vücudunu tanıması oldukça önemlidir. Kendinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir fırçaya sahip olarak siz de ağız bakım rutininizden büyük oranda fayda elde edebilirsiniz.
Gelişen teknoloji ve kişilerin ihtiyaçları dâhilinde üretilen birçok farklı diş fırçası alternatifi mevcuttur. Bunlar arasında pilli, manuel ve şarjlı tasarımlar yer almaktadır. Şarjlı diş fırçası kullanmanın birçok avantajı olsa da kişiye uygun bir tasarım tercih edilmelidir. Bu nedenle kendi ağız ve diş eti yapınızı doğru bilip uygun bir fırçaya sahip olabilirsiniz.
Son dönemlerde en sık tercih edilen ürünlerden olan şarjlı ve pilli fırçalar, manuel tasarımlara oranla plak oluşumunun daha fazla önüne geçmesi ile bilinmektedir. Pratik ve daha efektif bir temizlik sağlaması nedeniyle, kullanıcıların tavsiye ettiği bir alternatiftir. Ağızdaki bakteri miktarını önlerken aynı zamanda dil temizliğinde de başarılıdır. Manuel bir fırçanın yapacağından daha fazla darbe ve titreşim oluşturarak ağızda uzun süreli ferahlık bırakır. Elektronik fırçalar diş etlerinizde hasar bırakmıyor ve ihtiyaçlarınıza da uyuyor ise gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Şarjlı fırçalar, pilli olanlara göre daha fazla önerilmekte ve satın alınmaktadır. Bunun nedeni ise ürünlerin tasarımsal anlamdaki pratik kullanımlarıdır. Pilli fırçaların bir kısmında pilin akma durumu söz konusu olmaktadır. Bu nedenle diş hekimleri tarafından da şarjlı tasarımların daha sağlıklı alternatifleri olduğu söylenmektedir. İstek ve ihtiyacınıza uygun olarak siz de ağız sağlığınız için bu aparatları deneyimleyerek kendi ağız bakım rutininizi oluşturabilirsiniz.
1- Doğru ağız temizliği için hangi diş fırçaları önerilmektedir?
Ağız temizliği konusunda elektrikli ve manuel diş fırçaları tercih edilmektedir. Doğru uygulama yapıldığı takdirde iki fırça da kullanılabilmektedir.
2- Doğru diş fırçalama teknikleri nelerdir?
En doğru diş fırçalama tekniği, uzun süreli ve her noktaya nüfus edilebilen bir uygulamanın yapılmasıdır.