Ağız temizliği, birçok yönden uygulanması gerekli bir alışkanlık olmalıdır. Sindirim sistemimizin ilk durağı olduğundan dolayı büyük bir titizlikle temizlenmesi gerekir. Ağız temizliğinde çoğu insanın unuttuğu fakat en önemli ayrıntılardan birisi olan dil de bu temizliğe dahildir. Tıpkı dişlerde olduğu gibi dil temizliği de sağlıklı bir ağız için unutulmaması gereken adımlardandır.
Dil temizliği, unutulmaması gereken bir uygulamadır ancak maalesef çoğu insan daha “Dil temizliği nedir? Dil nasıl temizlenir?” sorularının cevaplarından habersizdir. Bunun nedeni ağız temizliği dendiğinde insanların aklına sadece diş fırçalamanın gelmesidir. Bu yanılgıdan kurtulmak için sizler için hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Pekâlâ, böyle bir konunun varlığını öğrendiğinize göre aklınıza “Dil neyle temizlenir?” sorusu gelebilir. Değişik perspektiflerden bakıldığında dil temizliğinin farklı yöntemleri vardır. Bu temizlik; ayırabileceğiniz vakit, bulunduğunuz konum, ekonomik durumunuz gibi birçok duruma göre değişebilecek yöntemler içerir. Uygulayabileceğiniz yöntemlerin en iyisi dil temizleme aparatlarından kullanmaktır. Dilinizin üstünde biriken atık maddeyi toplamak üzere özelleştirilmiş bu aletler sayesinde kolayca dilinizi temizleyebilirsiniz. Bu aletin kullanımı şu şekilde olmalıdır:
Bu sayede dil temizliğinizi en uygun yöntem ile sağlayabilirsiniz. Böyle düzenli bir şekilde devam ederseniz dilinizin üzerinde bulunan beyaz tabakanın zamanla kaybolduğunu görebilirsiniz.
Dil temizleme aparatına sahip olmayan kimseler “Dil temizliği evde nasıl yapılır?” diye sorabilirler. Kaşıkla dil temizliği evde yapılabilecek yöntemlerden biridir. Dil temizliğine hemen başlamak istiyorsanız ve evde yapılacak yöntemleri merak ediyorsanız, her evde bulabileceğiniz kaşıkla şu adımları takip edebilirseniz:
Evdeki yöntemler ile kendi imkânınız ile de dil temizliğini yapmaya bu şekilde devam edebilirsiniz.
Karbonatla dil temizliği evde kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Çok kolay bir şekilde karbonat ve limonu ılık suda macun kıvamına getiriniz. Diş fırçanızın üzerine bu karışımı sürerek dilin yüzeyini fırçalamaya başlayınız. 45 saniye civarında bir süre sonrasında ağzınızı suyla yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
İlk defa duyan insanlar, dil temizliği için haftada bir gibi çok seyrek zaman dilimlerinin yeterli olacağını düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Dil de aynı dişler kadar sık bir şekilde temizlenmelidir. Çoğu hekim tarafından tavsiye edilen günde iki defa olan diş fırçalama alışkanlığı dil için de geçerlidir. Dolayısıyla dişinizi fırçaladıktan sonra dil temizliğini de tamamlayarak ağız temizliğinizi yapabilirsiniz. Bir üstteki başlıkta bulunan farklı yöntemleri bu zaman dilimlerinde uygulama sahip olabileceğiniz birçok avantajı beraberinde getirecektir.
Çok şiddetli bir şekilde dil temizliğinin önemi yukarıda belirtildi. Aynı diş temizliği gibi dil temizliğinin de birçok avantajı vardır. Onu bu kadar önemli bir konu haline getiren sebep de bu avantajlar bütünüdür. Artık ağız temizliğinde dili de aksatmamanız için bilmeniz gereken faktörler şunlardır:
Okuduğunuz gibi diş temizliğinin yanında gelen düzenli bir dil temizliği, çoğu durumda size çok büyük artılar sağlayabilir. Çürüksüz, beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak için de uygulama bu gereklidir ancak bazı kişilerde ne yaparlarsa yapsınlar genetik sebeplerden ötürü diş beyazlatma konusunda başarılı olamaz. Bu durumda profesyonel yardım almaları gereklidir. İşinin uzmanlarından oluşan kadrosuyla Hayat Diş size bu konuda yardımcı olabilir.
1- Dil Temizlenmezse Ne Olur?
Bağışıklık sisteminde sorunlara, ağız kokusuna ve dişlerde çürüklere neden olabilir.
2- Dil Temizlemek Sağlıklı mı?
Doğru ve düzenli yapıldığında dil temizliği çok sağlıklı bir eylemdir.
3- Sağlıklı Bir İnsan Dili Nasıl Olur?
Sağlıklı bir insan dili pembe, çatlak olmayan ve orta kalınlıkta olmalıdır.