20’lik diş halk arasında çokça rahatsızlığı duyulan ve tedavisi göz korkutan diş hastalıkları arasında yer alır. Herkeste çekilmesi gerekmese de dişlerde rahatsızlığa sebep olan 20’lik dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Peki, 20’lik diş nasıl çekilir? 20’lik diş çekimi sonrası komplikasyonlar nelerdir, göz korkutan bu operasyon en ağrısız şekilde nasıl tamamlanır? Hep birlikte detaylı öğrenelim.
Doğduğumuz andan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlarız. Bu gelişim kemik yapısı, kas ve vücudumuzun bütününde gözlemlenebilir. Bizimle birlikte gelişen ağız yapımız ve dişlerimizde gelişir. Süt dişlerimizin çıktıktan hemen sonra yerine hayatımız boyunca kullanacağımız dişler gelmektedir. Bu dişlerden en son çıkan ise 20’lik dişlerimizdir. Yaş aralığı fark etmeksizin çıkan bu dişler diğer dişler gelişimini tamamladıktan sonra ortaya çıktığı için ağzımızda problemlere yol açabilmektedir.
Doğumu takip eden 6. aydan itibaren bebeklerde dişler çıkmaya başlar. 3 yaşına kadar devam eden bu süreç ile süt dişlerimiz tamamlanmaya başlar. Ergenliğe girmeden önce 8-10 yaş aralığında süt dişlerimiz dökülür. Yetişkinlik dişlerimiz genel olarak çoğunlukla 32 olarak kabul edilir. En son çıkarak diş sırasının en arkasında kendine yer edinmeye çalışan 20’lik dişlerdir.
Çıkmak için damağı yarması ve mevcut dişleri sıkıştırmasından kaynaklı olarak 20’lik dişler kolayca beliremezler. Bunlara bağlı olarak 20’lik dişler çıksa bile gömülü kalabilmektedir. Yarı gömülü 20’lik diş ya da gömülü dişler ekstradan ameliyat ya da operasyon ile çekime sebep olabilmektedir. Yanındaki dişleri de sıkıştıran, apse iltihap ve ağrıya sebep olabilen 20’lik dişler diş hekimleri tarafından kontrol altında tutulmalıdır.
Dişçi koltuğu hepimiz için gerginlik yaratabilen bir ön yargıyı taşır. Halbuki profesyonel diş hekimleri sayesinde gömülü 20’lik diş çekimi bile kolayca halledilen bir operasyondur. Gömülü ve yarı gömülü olmak üzere ağzımızda bulunan yirmilik dişler çoğunlukla çekilerek çene ve ağız yapısı rahatlatılır. Sorunsuz olsa dahi 20’lik dişlerin çekimi ağız temizliği ve diğer dişlerin sağlığı açısından gerçekleştirilebilir. Bu aşamalar şöyle açıklanabilir:
20’lik dişlerinizin kötü durumda olması takdirinde ameliyatlı bir operasyon geçirebilirsiniz. Hastaları çekingen tutan ve 20’lik çekimi sonrasında oluşacak komplikasyonlar konusunda tedirgin eden bir konu olan ameliyat aslında kısa süren bir işlemdir. 20’lik dişlerinizin ameliyat ile alınması gerektiren durumlar şunlardır:
Yukarıdaki durumlarda 20’lik diş için ameliyat gerekebilir. Bu gerekliliğin temel sebebi ile dişin birkaç hamle ile normal dişler gibi çıkmayacak olmasıdır. İnatçı 20’lik dişlerin ağızdan çıkarılması iki durumla gerçekleşir. Dişiniz hekim tarafından kırılır ve birkaç parçada ağzınızdan alınır. Bundan farklı olarak da çene ve damağınız yarılarak diş kökleri serbest bırakılır ve çekim gerçekleşir. Kesilen damak ve diş eti dikilerek iyileşme süreci başlatılır.
Tebrikler başardınız, başınızı zonklatan ağzınız açtırmayan ve tükürük bezlerinin dahi çalışmasını etkileyen 20’lik dişleriniz artık sizinle değil. Bundan sonraki süreç ise biraz ağrılı geçebilir. Ameliyatsız 20’lik diş çekimi sonrası dahi gelişen komplikasyonlar canınızı yakacaktır. Diş köklerinizin zorlandığı, diş etlerinizin zedelendiği bu durumu hafif atlatmanız için önerilerimizden bazıları şunlardır:
20’lik diş ağrısına iyi gelecek ağrınızı hafifletecek noktalardan bazılarını belirttik. Her kişinin acı eşiği ve iyileşme hızı farklıdır. Bu yöntemlerin herkese uymama olasılıkları da vardır. Bu yüzden dişlerinizi deneme tahtasına çevirmeden dayanabildiğiniz kadar dayanarak iyileşme sürecini atlatmaya çalışmalısınız.
20’lik dişleriniz sizleri rahatsız edene kadar onların farkında da olmayabilirsiniz. Ağrısız bir şekilde çıkarak herhangi bir zarara yol açmadan ağız sağlığını etkilemeden hayatına devam eden dişlerde mevcuttur. Fakat sizler 20’lik diş ağrısı ile hekiminize başvurduğunuzda, çekilen röntgen sonucunda doktorunuz buna karar verebilir. Sizlerin de fikrini alarak bu operasyonu geçekleştirir. Peki “20’lik dişler çekilmezse ne olur? 20’lik dişin diğer dişlere etkisi nelerdir?” diye soracak olursanız buyurun cevaplarına:
Genel olarak müdahale edilmeyen 20’lik dişler çevresindeki dişleri etkileyerek diş kaybına kadar giden süreçleri başlatmaktadır. Bunların önüne geçmek için öncelikle ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Dişlerimizin sağlıklı olduğunu düşündüğümüz durumlarda bile diş kontrollerimizi aksatmamalıyız. Diş ile ilgili her şey için uzman bir hekime başvurmalısınız.
Kaybedilen diş kökleriniz için implant hizmeti alabilirsiniz!
Her 20’lik diş ameliyat ile mi çekilmelidir?
Diş doktorlarının karar verebileceği bu konu dişlerinize çekilen röntgenden sonra karar verilir.
20’lik diş çekim ücretleri ne kadardır?
Diş çekimi devlet hastaneleri ve özel polikliniklerde verilen bir hizmettir. Net bilgiler için bu noktalara başvurabilirsiniz.
20’lik Diş Herkeste Çıkar Mı?
Şu ana kadar kayda geçen bir 20’lik diş çıkmaması vakası yaşanmamıştır. Sağlıklı her bireyde bu durum belirli bir yaş aralığı verilmeksizin gerçekleşmektedir.