Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen rahatsızlıklardan birisi diş eti iltihabı olmaktadır. Genel olarak ağız sağlığına dikkat edilmediği zaman ortaya çıkan bu hastalık, hemen tedavi edilmediği takdirde daha ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması ya da farklı dış etkilerden dolayı diş eti iltihabı hastalığı görülebilmektedir.
Oldukça yaygın görülen bir sorun olması nedeniyle dişlerinde ağrı ve rahatsızlık hisseden pek çok kişi ‘’Diş eti iltihabı nedir?’’ sorusunun cevabını araştırır. Geçmeyen diş eti iltihabı durumlarında ise mutlaka vakit geçirmeden bir diş hekimine gidilmesi gerekir. Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı hastalıklarına ise diş hekimleri tarafından daha farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Diş etlerinde sorun yaşayan hastaların en çok cevabını araştırdığı sorulardan birisi, ‘’Diş eti iltihabı neden olur?’’ sorusudur. Diş eti iltihabı diş etlerinin tabanda ortaya çıkan o bölgede kızarıklığa, kanamaya, tahrişe ve şişmeye neden olan bir hastalıktır. İlerlemiş olan vakalarda ise ağrı da bu belirtilere eşlik eder. Diş eti iltihapları tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına dahi yol açabilir.
Diş eti iltihabının ortaya çıkmasının başlıca nedeni ise ağzı ve diş hijyenine dikkat edilmemesidir. Bazı rahatsızlıklar, hatta aşırı stresli bir hayat sürmekte diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Dişlerin üzerinde oluşan plak tabakları ya da bakterilerin birikmesi sonucunda oluşmaya yatkındır. Bu nedenle her gün doğru diş fırçalama yapılması ve düzenli olarak yılda en az bir kere diş doktoruna gidilmesi gerekir. Ağız hijyeninin tam olarak sağlanması ve diş eti iltihabının önlenmesi için diş ipi kullanılmasının da ihmal edilmemesi şarttır.
Ağız ve diş hijyeni ihmal edildiği zaman görülen diş eti iltihabı belirtileri ilk olarak, o bölgede rahatsızlık hissedilmesi ile başlar. Hafif semptomlara sahip olan diş eti iltihapları daha çabuk geçer. İlerleyen durumlarda sıklıkla görülen belirtiler ise şunlardır;
Bütün bu belirtilere ek olarak bazı diş eti iltihabı vakalarında, ateşin yükselmesi gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Bu belirtiler görüldüğü takdirde vakit geçirmeden en yakın diş doktoruna gidilmesi şarttır.
‘’Diş eti iltihabı teşhisi nasıl konulur?’’ sorusu diş eti rahatsızlıkları yaşayan hastaların en çok araştırdığı konulardan birisidir. Diş eti iltihabı teşhisi ancak diş hekimleri tarafından konulur. Diş doktorunun muayenesi ve gerekirse diş eti röntgenleri çekimi yapılır. Yapılan muayene sonucunda, gerekli olan tedavi hastalara hemen uygulanır.
Diş eti iltihabı rahatsızlığı, yaşam kalitesini düşüren ve beslenme sorunlarına yol açan ciddi bir rahatsızlıktır. ‘’Diş eti tedavisi nasıl yapılır?’’ sorusu, bu nedenle bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Diş eti iltihabı tedavisi, diş doktorunun muayenesinden sonra belli olur. Bu tedavi hastanın durumuna ve bu iltihaba neden olan faktörlere göre her zaman farklılık gösterir.
İlerlemeyen durumlarda diş eti iltihabı tedavisi için diş doktoru tarafından ilaç ve profesyonel diş temizliği tavsiye edilir. İlerleyen diş eti iltihabı vakalarında ise ameliyat durumları ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş etlerinde iltihap hisseden hastaların, zaman geçirmeden diş hekimine gitmesi büyük önem taşır.
Diş eti iltihabı yaşayan hastalar için en önemli konulardan birisi de ‘’Diş eti iltihabı tedavi edilmezse ne olur?’’konusudur. Diş eti iltihabı ihmal edildiği takdirde ciddi oranlarda diş kayıplarına yol açar. Diş eti iltihapları, diş eti çekilmesi sorununa neden olur. Tedavi edilmeyen durumlarda ise periodontitis olarak adlandırılan bu diş eti çekilmeleri çoğalarak, diş dökülmelerine yol açar. Diş eti iltihabı neticesinde sağlam dişler bile dökülür. Bütün bu nedenlerden dolayı diş eti iltihabı acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde tekrarlama durumu da vardır.
Diş eti iltihaplarını önlemek için öncelikle ‘’Diş eti iltihabına ne iyi gelir?’’ sorusunun cevaplarını iyi bilmek lazımdır. ‘’Diş eti iltihabı türleri nelerdir?’’ sorusuna da bağlı olarak, diş eti iltihapları kişilerin bünyelerine göre farklı semptomlar gösterir. Diş eti iltihabı rahatsızlığı ise genel olarak, bazı noktalara dikkat edilerek kolaylıkla önlenebilen bir hastalıktır. Bu bağlamda diş eti iltihabını önlemek için yapılması gerekenler ise şunlardır:
Bütün bu kolay ayrıntılara dikkat edildiği takdirde diş eti iltihabı büyük oranda engellenir. Aynı zamanda diş eti tedavisi gören hastaların ağız ve diş hijyenine diş doktorlarının tavsiye ettiği şekilde yapması gerekir.
Diş eti iltihabı doktor tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Bu nedenle diş etlerinde iltihaplanma görüldüğü takdirde vakit geçirmeden diş doktoruna gitmek lazımdır. Diş doktorunun verdiği ilaçlarla ve diş sağlığına dikkat edilerek diş eti iltihapları kolaylıkla tedavi edilir.
Genel olarak diş eti iltihabı kişilerin diş etlerinde oluşan iltihabın durumuna ve hastaların genel durumlarına göre geçme süresi farklılık gösteren bir hastalıktır.
Diş eti iltihabı tedavi edilmesi takdirde, sağlam olan dişlerin bile dökülmesine yol açan bir hastalıktır. Aynı zamanda hastalık süresince ateşin yükselmesine, mide rahatsızlıklarına ve beslenme sorunlarına yol açar.