Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı bir yaşam için kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken konuların başında gelir. Çeşitli nedenlerle oluşan ağız yarası ve aft gibi sağlık problemleri; çiğneme, yutkunma ve konuşma gibi fonksiyonların aksamasına neden olabilir. Bununla birlikte insanın günlük yaşamınında günlük bir problem olan ağız yarası, hayat kalitesini olumsuz anlamda etkiler. Nitekim “Ağız yarasına ne iyi gelir?” sorusuna birkaç yanıt verilebilir. Evde ve uzmanlar tarafından uygulanabilecek birçok ağız yarası tedavisi mevcuttur. Ancak öncelikle ağız yarasının oluşumuna neden olan etkeni bularak tedaviyi kolay hale getirebilirsiniz.
Ağız yaraları, özellikle vücut direncinin düşük olduğu dönemlerde kendini gören bir sağlık sorunudur. Bu nedenle mevsim geçişleri ya da salgın hastalıkların fazla miktarda olduğu dönemleri dikkatli bir şekilde geçirmek gerekir. Bu dönemlerde bağışıklık sistemini kuvvetlendirici besinler tüketmek faydalı olabilir. Aynı zamanda ağız yarasına olumlu etki gösteren birkaç yöntem ve besin bulunur. Ancak en iyi ve etkili çözümü istiyorsanız, ağız içi yara tedavisi için diş hekimi desteği alabilirsiniz.
Ağız çevresinde bulunan yaralar; diş eti, yanaklar, dil, dudaklar, ağız tabanı ve çatısında bulunabilir. Kısaca ağız içindeki yumuşak dokuda yer alan ağız yaraları genellikle bağışıklık düşmesinden kaynaklanır. Ağızda çıkan yaraların çoğu zaman birkaç gün içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Daha uzun süren durumlarda bir uzmana danışılmalıdır.
Ağız yaraları her zaman hastalıktan dolayı ortaya çıkmaz. Bazen dudak ya da damak zedelenmelerinden sonra ağız içi yaralar oluşabilir. Aynı zamanda kanal tedavisi gibi işlemlerden sonra ağız yarası oluşabilir. Diş kanalı, tedavi sırasında gözle görürlemeyen darbeler alır. Bu darbeler nedeniyle diş etlerinde kısa süreli yaralar çıkabilir. Bununla birlikte yanlış diş fırçalama işleminden kaynaklanan ağız içi yaraları bulunur. Fırçanın, diş erlerine sert bir şekilde temas etmesi, halk arasında aft olarak bilinen ağız içi yaralarının oluşumunu tetikleyebilir.
Doğal ve ilaç destekli birçok tedavi, ağız içinde bulunan yaralara uygulanır. Ağız içi yarasına ne iyi gelir, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Uzun süreli ağız yaraları tedavi edilmediğinde diş eti çekilmesi sorununa neden olabilir. Bu nedenle birkaç gün ya da haftadan fazla süren bir ağız içi yaranız varsa mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. “Ağız yarasına ne iyi gelir?” merak ediyorsanız, uzman diş hekimlerimizden destek alabilirsiniz.
Ağız yaralarının kesin olarak tek oluşum nedeni bulunmaz. Birkaç etkenin bir araya gelmesi de ağız içi yaraya neden olabilir. Ancak genel çerçevede uzmanlar tarafından onaylanan birkaç nedeni bulunur. En yaygın ağız içi yara oluşum nedenleri:
Kendiliğinden geçmeyen ağız yaralarınızı diş hekiminize sorduktan sonra kesin teşhis, muayene ve bazı tahliller sonucu belli olur. Bunun üzerine “Ağız yarasına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı için uzman diş hekimlerinden tavsiye alabilirsiniz.
1- Ağız İçi Yaraları Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Demir ve vitamin eksikliğinden meydana gelen ağız yaraları, özellikle B12, B3 ve folik asit azalmaları ile tetiklenebilir.
2- Ağızdaki Beyaz Yaralar için Ne Yapılmalı?
Oral aft olarak da tanımlanan ağız içi yaraların hızlı iyileşmesi için ağız ve diş sağlığına dikkat etmek öncelik olmalıdır. Düzenli bir şekilde ve doğru ağız içi bakımını yapmak gerekir. Bunun yanında gargara gibi yöntemlerle desteklenmelidir.
3- Ağız İçi Yaralarında Hangi Bitkisel Ürünler Kullanılır?
Adaçayı, aloe vera, meyan kökü, Hindistan cevizi yağı, karanfil yağı gibi çeşitli bitkisel ürünleri ağız içi yaralarında kullanabilirsiniz.